HDP: Kürt basını direniş tarihinin bir parçasıdır

HDP: Kürt basını direniş tarihinin bir parçasıdır

HDP, Kürt Gazeteciler Günü’ne ilişkin, “Kürt basın tarihi, aynı zamanda Kürt halkının aydınlanma ve direniş tarihinin bir parçasıdır” açıklaması yaptı.

Halkların Demokratik Partisi (HDP), 22 Nisan Kürt Gazeteciler Günü’ne ilişkin yazılı açıklama yaptı. HDP Basın Yayın ve Propaganda Komisyonundan Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Tayip Temel imzasıyla yayımlanan açıklamada, “22 Nisan 1988’de sürgün şartlarında Mîqdat Mîdhed Bedirxan tarafından Mısır’ın başkenti Kahire’de çıkarılan Kürdistan Gazetesi, yüzyılın başından itibaren Kürt basın ve entelektüel hayatında önemli bir tarihsel dönüm noktası olmuştur” denildi.

'GAZETENİN TARİHSEL ROLÜ'

Kürdistan Gazetesi’nin ilk 5 sayısının Kahire’de zor şartlar altında çıkarıldığı hatırlatılan açıklamada, “Daha sonra Osmanlı yöneticilerinin baskılarına maruz kaldı. Sultan Abdulhamid’in despot yönetimini eleştiren Türkçe yazılara da yer veren gazete, artan baskılar sonucunda 6-31 sayılarını İsviçre ve İngiltere’de Abdurrahman Bedirxan tarafından çıkarmak zorunda bırakıldı. Kürdistan Gazetesi, 20. yüzyıldaki Kürt aydınlanmasının önemli mihenk taşlarından biri olarak, Kürt basının modern kurumsal tanziminde tarihsel bir rol oynamıştır” ifadelerine yer verildi. 

'HAKİKATİN TAŞIYICISI'

Kürt basınının Mîqdat Mîdhed Bedirxan’ın açtığı bu yolda hakikatin taşıyıcısı olduğu belirten açıklamada, şunlar kaydedildi: “22 Nisan, bu tarihsel ve kurucu karakterinden dolayı 1973 yılından itibaren Kürt Gazeteciler Günü olarak kabul edilip kutlanmaktadır. 123 yıldır binlerce Kürt gazeteci, Mîqdat Mîdhed Bedirxan’ın açtığı yolda hakikatin izinde ısrarla yürümekte, bu geleneği baskılara ve sansüre karşı inatla sürdürmektedir. Zor şartlar altında, sürgün koşullarında çıkarılan Kürdistan Gazetesi, Kürt basın ve entelektüel hayatının şekillenmesinde belirleyici olmuştur. Birçok gazeteci, yazar, aydın, Mîqdat Mîdhed Bedirxan’ın açtığı bu yolda hakikatin taşıyıcısı olmuştur. Kürt basın tarihinin bir izdüşümü olan Kürdistan Gazetesi’nin kuruluşundan bugüne, aradan geçen 123 yıl, Kürt basınının aynı zamanda bir mücadele ve direniş alanı olduğunu göstermiştir. Bu deneyim, bugün de Kürt gazeteciler tarafından ısrarla ve cesaretle sürdürülmektedir.” 

‘TARİHE NOT DÜŞMÜŞTÜR’

Kürt gazetecilerin dün olduğu gibi bugün de baskılara, sansüre, tehdit ve şantajlara karşı hakikat mücadelelerini sürdürdüğü ifade edilen açıklamanın devamında, şu ifadeler yer aldı: “Kırımlar, katliamlar, baskılar ve temel insan hakları ihlalleri gibi karanlıkta bırakılmak istenen, unutturulmaya çalışılan birçok olay, Kürt gazetecilerin inadı ve ısrarıyla açığa çıkarılarak tarihe not düşülmüştür. Bu ısrar ve inadından dolayı baskı, işkence ve saldırıların hedefi olan Kürt gazeteciler gözaltına alınarak, tutuklanarak, sürgün edilerek hakikat mücadelesinden koparılmaya çalışıldı. Kürt basın tarihi aynı zamanda Kürt halkının aydınlanma ve direniş tarihinin bir parçasıdır. Bu direniş yüzyılın başından 90’lara, 90’lardan günümüze kadar devam etmektedir.” 

Etiketler : , , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.