HDP: Bakanlık, Adli Tıp ve cezaevleri ölümlerden sorumlu

HDP: Bakanlık, Adli Tıp ve cezaevleri ölümlerden sorumlu

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Hukuk ve İnsan Hakları Komisyonu, cezaevlerindeki sorunlara dair parti genel merkezinde basın açıklaması yaptı.

HDP Hukuk ve İnsan Hakları Komisyonundan Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Serhat Eren ile Cezaevi Komisyonu Sözcüsü Alişan Şahin, hapishanelerdeki ihlallerin son dönemdeki artışına dikkat çekti.

“Her hafta ölüm haberleriyle uyanıyoruz”

Serhat Eren, “AKP yasa ve hukuk tanımamayı ilkin İmralı üzerinden geliştirdi. Şimdi bu hukuksuzluk başta cezaevleri olmak üzere Türkiye’nin her tarafına yayılmış durumda. Cezaevlerinin koşulları, mahpusların sağlık hizmetlerine erişimindeki sorunlar nedeniyle neredeyse her hafta cezaevlerinden gelen ölüm haberleriyle uyanıyoruz” dedi.

Eren, Adalet Bakanlığının en kısa sürede harekete geçmesi gerektiğini ifade etti:

“Sağ salim girdikleri cezaevinden sağlıklı çıkmaları gerekirken maalesef cenazeleri çıkıyor. Devlet, cezaevlerinde mahpusların maddi ve manevi yaşamlarını korumakla yükümlüdür. Cezaevlerinde tedavi koşullarının sağlanmaması nedeniyle ölümler yaşanıyor.

“Cezaevi idareleri yaptıkları kötü uygulamalar ve işkencelerden dolayı bu ölümlerden sorumludur. Yine “cezaevinde kalabilir” raporu veren ATK ve bu ayrımcı uygulamalara olanak sağlayan Adalet Bakanlığı bütün bu ölümlerden sorumludur.

“Toplumsal barışın sağlanması, cezaevlerindeki işkence ve yaşam hakkı ihlallerinin son bulması için Adalet Bakanlığını acilen harekete geçmeye çağırıyoruz.

“Ehettin Kaynar derhal serbest bırakılmalı”

Alişan Şahin de “2022 başından beri cezaevlerinde hayatını kaybeden tutuklu ve hükümlü sayısı 47. Bir ölüm daha yaşanabilir ismini zikredeceğim. Onun ölümünün önüne geçilmesi ve son günlerini ailesinin yanında geçirmesi için ilgili kurumların harekete geçmesi gerekiyor” diye konuştu.

“Bu kişinin ismi Ehettin Kaynar. Kanser hastası, kanser vücudunun bütün dokularını sarmış durumda. ATK’ya getirildi. Ankara’da Sincan Kampus Hastanesinde tutuluyor. Ehettin Kaynar tutuklu olmasına, hakkında kesinleşmiş herhangi bir hüküm bulunmamış olmasına rağmen, hakkında tahliye kararı vermesi gereken Iğdır Ağır Ceza Mahkemesinin topu attığı İstinaf Mahkemesince tahliye edilmiyor.

“Ehettin Kaynar tutuklu, Adli Tıp raporuna bile gerek yok. Tahliye kararının mahkemeler tarafından verilmesi gerekirken korkudan bu kararı vermiyorlar. Tarafsız ve bağımsız olduğuna inandığımız yargıçların derhal harekete geçmesini ve Ehettin’in derhal serbest bırakılmasını talep ediyoruz.”

“Bu yapılanlar suçtur”

Şahin sözlerine şöyle devam etti:

“Bu ülkede etkin sağlık hizmetlerinden yararlanamayan yüzlerce, binlerce insan var. Yakın tarihe dönersek 2021’de de 51 tutuklu ve hükümlü, bunların büyük bölümü siyasiydi, hayatını kaybetti. Onlarca yıl içinde bu rakam 552. Bu korkunç bir rakam, cezaevlerindeki yaşam hakkı ihlalleri konusunda.

“Biz maddi gerçek çerçevesinde bu hukuksuzları yaratan, bu haksızlıkları ve işkenceleri yapan kişilerin etkin soruşturma ile hesap vermesi için Meclis çatısı altındaki karar alıcı partilere ve onların görevlendirdiği bürokrasiye hatırlatmada bulunuyoruz. Bu yapılanlar suçtur.”

Etiketler : , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.