Hatay'da ilk kez bulundu

Hatay'da ilk kez bulundu

Hatay için yeni bir memeli türü keşfedildi. Dağ ceylanlarının yaşam alanı olan Kırıkhan İlçesi'de uzunkulaklı çöl kirpisi bulundu.

Hatay‘da dağ ceylanlarının yaşam alanı olan Kırıkhan İlçesi’nin Suriye sınırında bulunan canlı türlerine yenisi eklendi. 2016 ve 2017 yıllarında yapılan bilimsel çalışmalarda Hatay için yeni bir memeli türü  olan uzunkulaklı çöl kirpisi (Hemiechinus auritus) keşfedildi.

Türkiye Tabiatını Koruma Derneği Hatay Şube Başkanı Abdullah Öğünç uzun kulaklı çöl kirpisinin Türkiye’de kayıtları sadece Iğdır’dan ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde Kilis ile Ceylanpınar arasında sınıra yakın alanlardan bilindiğini söyledi.

BÖLGEDEKİ TÜRLER DİKKAT ÇEKİCİ

Bölgedeki türlerin çok dikkat çekici ve nesli tehdit altında bulunan canlılar olduğunu kaydeden Öğünç “2016 yılında Hatay İli Kırıkhan İlçesi’nin Suriye sınırı boyunca yapılan çalışmalarda Uzunkulaklı çöl kirpisi Camuzkışlası Köyü yakınlarında fotokapan ile görüntülenmiştir. Bu alan aynı zamanda geçen yıl keşfedilen kayalık gerbilinin de (Gerbillus dasyurus) yaşama alanıdır. Ayrıca bu bölge Türkiye’de dağ ceylanının yaşadığı tek bölgedir.”

HATAY’DAKİ MEMELİ TÜRÜ 69’A ULAŞTI

Uzunkulaklı çöl kirpisiyle birlikte Hatay’da kayıt altına alınan memeli türü sayısının 69’a ulaştığını aktaran Öğünç, “Hatay bu sayı ile memeli çeşitliliği bakımından Türkiye’nin en zengin illerinden birisi konumundadır. Hatay ili bu zenginliğin değerini bilmelidir ve bir Ekoturizm potansiyeli olarak bu zenginliği değerlendirmelidir” dedi.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.