Hasta tutuklu Özkan hakkında 27 yıl sonra tahliye kararı

Hasta tutuklu Özkan hakkında 27 yıl sonra tahliye kararı

Diyarbakır 1 Nolu Yüksek Güvenlikli Cezaevi’nde tutulan 84 yaşındaki ağır hasta tutuklu Mehmet Emin Özkan hakkında tahliye kararı verildi.

Mezopotamya Haber Ajansı'nda yer alan habere göre, Selma Özkan, babasının fenalaşması üzerine hastaneye kaldırıldığını, kardeşinin ATK raporu için Diyarbakır Adliyesi'ne gittiğini ve savcının burada kendisine "Tutukluluk 3 ay ertelendi. İşlemlerden sonra cezaevinden serbest bırakılacak" dediğini aktardı.

Özkan’ın kızı Selma Özkan, babasının hastaneye kaldırıldığı bilgisini diğer tutuklulardan öğrendiklerini aktardı. Babasının tansiyon, kan değerinin düşmesi ve vücudunda intihap oluşması nedeniyle yoğun bakımda tutulduğunu belirten Özkan, babasının bayram sonrası 5 kez hastane kaldırıldığını kaydetti. 

27 YILDIR CEZAEVİNDE

İnsan Hakları Derneği'nin (İHD) hasta tutuklular listesinde yer alan Özkan, Diyarbakır'ın Lice ilçesinde 22 Ekim 1993’te Tuğgeneral Bahtiyar Aydın’ın ölümünden sorumlu tutularak, 1996’da Mersin’de gözaltına alındıktan sonra 2 tanığın beyanları doğrultusunda tutuklandı. Devlet Güvenlik Mahkemesi’nde (DGM) “Devletin birliği ve bütünlüğü bozmak” iddiasıyla yargılanan Özkan, müebbet hapis cezasına çarptırıldı. 2 tanık, daha sonra işkence altında ifade verdiklerini dile getirdi. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), “adil yargılanma” yönünde ihlal kararı verdi. AİHM kararı üzerine Özkan'ın hakkında açılan davanın yeniden görülmesine karar verildi. Özkan'ın davası 2014’ten bu yana devam ediyor. 

Özkan, cezaevinde kaldığı süreçte birçok hastalığa yakalandı. Ancak hastalıklarına rağmen tahliye edilmiyordu. Diyarbakır Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi, 6 Nisan 2015 tarihinde de Özkan'a dair bir rapor hazırlamış ve vücut fonksiyonunda yüzde 87 kayıp olduğunu belirtmişti. Hastanenin "cezaevinde kalamaz" raporuna rağmen Özkan, ATK'nin “cezaevinde kalabilir” yönünde hazırladığı raporlar nedeniyle tahliye edilmiyordu.

Etiketler : ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.