Hasta mahpus Kaya için Meclis İnsan Hakları Komisyonu'na başvuru

Hasta mahpus Kaya için Meclis İnsan Hakları Komisyonu'na başvuru

Yeşil Sol Parti Milletvekili Serhat Eren, “Adli Tıp Kurumu’nun verdiği “cezaevinde kalabilir” raporlarına ilişkin bir inceleme yapmayı düşünüyor musunuz?” diye sordu.

İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu'ndaki Yeşil Sol Parti Diyarbakır milletvekili Serhat Eren, Komisyona verdiği dilekçe ve Meclise sunduğu soru önerge ile hasta mahpus Abdulalim Kaya’ya dikkat çekti.

"Yüzde 93 engelli"

Eren şunları belirtti:

“19 Temmuz 2023’te hasta mahpusun oğlu İsmail Kaya ile yaptığımız görüşmede Batman M tipi kapalı cezaevindeki hasta mahpus Abdulalim Kaya'nın kalp sıkışması geçirerek yakın tarihte hastaneye kaldırıldığı, ailesiyle telefon görüşmesi bile yapamadığı, açık görüşte de ailesini tanımayacak derecede demans hastası olduğu, ihtiyaçlarını tek başına karşılayamadığı ve koğuş arkadaşlarının yardım ettiği, yüzde 93 engel raporunun bulunduğu, tedavisini yapan hekimlerce "infazına cezaevi koşullarında devam edemeyeceği, hükümlünün hastalığının kesin bir şekilde hayati tehlike arz etmekte olduğu"nun tespit edildiği ancak Adli Tıp Kurumu'nun "cezaevinde kalabilir" raporu verdiği öğrenilmiştir.”

Eren'in de üyesi olduğu TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu'na verilen dilekçede hasta mahpus Kaya'nın ziyaret edilmesi, infazının geri bırakılması için girişimlerde bulunulması, ayrıca benzer durumda bulunan hasta mahpusların sayısının ve durumlarının tespiti için Adalet Bakanlığı ile Sağlık Bakanlığı'nın ortak bir çalışma yapması, ayrıca İnfaz Kanunu'nun 16. maddesinin 3. fıkrasındaki Adli Tıp Kurumu tekelinin kaldırılması amacıyla yasal değişiklikler yapılması için girişimlerde bulunulması talep edildi.

“Adli Tıp Kurumu’nu kim denetliyor?”

Eren'in Adalet Bakanı Yılmaz Tunç’un yanıtlanması istemiyle iletilen sorular:

1-Hastalıkları nedeniyle sürekli kontrol altında tutulması gereken Abdulalim Kaya’nın hastaneye gönderilip tetkik ve kontrol yaptırma sıklığı ne?

2. Hasta mahpus Abdulalim Kaya’nın en son almış olduğu engel raporundaki engellilik oranı ne?

3. Mahpusun hapishane koşullarında tedavisinin sağlanması mümkün müdür? Buna ilişkin bir doktor raporu bulunmakta mıdır? Bu rapordaki gerekçe nedir?

4. İnfaz Kanunu’nun 16/2. maddesi gereğince hapis cezasının infazının, hasta mahpusun hayatı için kesin bir tehlike teşkil edip etmediğinin tespiti için Batman Cumhuriyet Başsavcılığı’nca işletilen bir prosedür var mıdır? Var ise sonuçları neler?

5. İnfaz Kanunu’nun 16/6. maddesi gereğince ağır bir hastalık olması gerekçesiyle Batman Cumhuriyet Başsavcılığı’nca işletilen bir prosedür var mı? Var ise sonuçları neler?

6. Hasta mahpus Abdulalim Kaya’nin infazının hastalık nedeniyle ertelenmesi için herhangi bir girişimde bulunacak mısınız?

7. Tedavi gördükleri hastanede cezaevinde kalamayacağına dair rapor alan fakat Adli Tıp Kurumu’nun “cezaevinde kalabilir” raporu verdiği kaç hasta mahpus bulunuyor?

8. Adli Tıp Kurumu raporlarının doğruluğunu kim denetliyor?

9. Adli Tıp Kurumu’nun yapısı, işleyişi ve infazın ertelenmesinde tek mercii olması ile ilgili Kurumunuza gelen başvuru ve şikayet sayısı kaç?

10. Adli Tıp Kurumu’nun verdiği “cezaevinde kalabilir” raporlarına ilişkin bir inceleme yapmayı düşünüyor musunuz?

Etiketler : , , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.