Hapishanedeki “şüpheli ölümler” için araştırma önergesi

Hapishanedeki “şüpheli ölümler” için araştırma önergesi

HDP İzmir Milletvekili Kemalbay, önergesinde, mahpusların yaşam haklarının tehlikede olduğunu ve iktidarın, şüpheli mahpus ölümlerinin birinci derece sorumlusu olduğunu ifade etti.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) İzmir Milletvekili Serpil Kemalbay, cezaevlerinde son dönemde artan şüpheli ölümlerin araştırılması ve sorumlular hakkında gerekli idari ve hukuki işlemlerin başlatılması için Meclis’e önerge verdi.

Araştırma önergesinde Kemalbay, cezaevindeki sorunların kronik bir hal aldığını, mahpusların yaşam haklarının tehlikede olduğunu ve iktidarın, şüpheli mahpus ölümlerinin birinci derece sorumlusu olduğunu ifade etti.

İntihara yönlendirme suçunun, 5237 sayılı TCK’nin “Hayata Karşı Suçlar” bölümünde düzenlendiğini hatırlatan Kemalbay, “Özellikle son dönemlerde gardiyanların mahpusları “neden intihar etmiyorsunuz” diyerek intihara ittikleri pek çok cezaevinden gelen haberlere yansıyor” dedi.

Şüpheli ölümlere “intihar” açıklaması

Araştırma önergesinde, son dönemde meydana gelen şüpheli ölümlerle ilgili şu bilgiler yer aldı:

Garibe Gezer: Kocaeli Kandıra 1 No’lu Yüksek Güvenlikli Cezaevi’nde tutukluyken tecavüze uğradığını beyan etti, ölümü intihar olarak açıklansa da ailesi ve avukatları ölümün şüpheli olduğunu açıkladı.

Mehmet Ekici: Diyarbakır 2 Nolu Güvenlikli Kapalı Hapishanesinde tutukluydu, 25 yaşındaydı. Şüpheli şekilde ölü bulundu, yetkililer intihar ettiğini açıkladı.

Kadir Aktar: 17 yaşındaydı. Maltepe Kapalı Hapishanesinden tahliye edildikten 2 gün sonra gözaltına alınıp tekrar tutuklandı, cezaevinde ölü bulundu.

Yılmaz Ekici: Aydın Cezaevi’nde 1 metre 70 santim boyundaki Ekinci’nin, koğuşun kapısının yerden 1 metre 48 santim yüksekliğindeki demire ayakkabı bağcığı ile kendini asarak intihar ettiği ileri sürüldü.

Vedat Çem Erkmen: Tekirdağ F Tipi Cezaevi’ndeki hücresinde şüpheli bir şekilde yaşamını yitirdi. Otopsi işlemleri avukatları olmadan yapıldı.

Ferhan Yılmaz: Silivri 5 nolu Cezaevinde intihar ettiği açıklandı. Cezaevi müdürlüğü ve düzenlenen raporda ölüm nedeninin önce kalp krizi sonucu olduğu, daha sonrasında “bulaşıcı hastalık” olduğunu belirtmesine karşın ağabeyi Hikmet Yılmaz, kardeşinin boynuna çamaşır ipiyle asılmış gibi iz bulunduğunu, her iki gözünün patlamış olduğunu ve gözlerinden kan geldiğini, burnunun kırılmış olduğunu, göğüs kısmında büyük bir şişkinlik ve morluk bulunduğunu açıkladı.

İHD raporuna göre ayrıca, İlyas Demir Bolu T Tipi Kapalı Cezaevi’nde, Murat Ergin Van M Tipi Cezaevi’nde, Ferhat Doğan 15 Mayıs’ta Tarsus T Tipi Kapalı Cezaevi’nde, Sıddık Uğur 25 Mayıs’ta Batman/Beşiri T Tipi Kapalı Cezaevi’nde, Mehmet Yılmaz 25 Temmuz’da Şanlıurfa E Tipi Kapalı Cezaevi'nde, Kadir Karademir 12 Haziran’da Patnos L Tipi Kapalı Cezaevi’nde, Seyit Şahin 26 Nisan’da Patnos L Tipi Kapalı Cezaevi’nde, Mehmet O. 19 Nisan’da Antalya Kapalı Cezaevi’nde, Y.E.Y. 20 Mayıs’ta Adana/Ceyhan M Tipi Kapalı Cezaevi’nde ve Yusuf Akmısır 8 Mayıs’ta Bolu F Tipi Kapalı Cezaevi’nde hayatını kaybetti, ölümlerin intihar olduğu açıklandı.

Etiketler : ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.