Hapishanede elektrik kesik, kalorifer kapalı

Hapishanede elektrik kesik, kalorifer kapalı

CİSST’in son bir aylık raporuna göre, kendilerine ulaşan bazı mahpuslar elektrik fiyatlarının gün geçtikçe arttığını, ailelerin ekonomik olarak zorlanmasından dolayı elektrik ücretini yatıramadıklarını aktardı.

Ceza İnfaz Sisteminde Sivil toplum Derneği (CİSST), hapishanelerden kendilerine ulaşan COVID-19 kaynaklı şikayetlerle ilgili aylık raporunu açıkladı.

Derneğe pandeminin başlangıcından bu yana 130’u kapalı ceza infaz kurumu, 55’i açık ceza infaz kurumu olmak üzere toplam 185 farklı hapishaneden başvuru yapıldı.

Mahpuslar da “dışarıda” olanlar gibi yükselen elektrik faturalarından ve elektriklerin sık sık kesintiye uğramasından şikayetçi.

  • NOT: Mahpuslar hapishanede ped, kağıt, kalem, bardak, sabun, şampuan, iç çamaşırı, temizlik malzemesi gibi kişisel ihtiyaçlarını ve günlük yemek dışında yemek istedikleri gıdaları hapishane kantininden ücretiyle alabiliyor. Ayrıca kullandıkları elektriğin de faturasını ödüyorlar, mektup yollamak için PTT ücreti veriyorlar. Kişisel hesaplarına dışarıdan yatırılan paraların karşılığı olarak kendilerine harcamalarda kullanılmak üzere hesap kartı veriliyor.

Sık sık elektrik kesiliyor

1-31 Ocak 2022 tarihli şikayetleri kapsayan son raporun “Genel Durumu ve Hijyen Önlemleri” başlığında, mahpusların hijyene erişimlerinde sorunlar şöyle sıralandı:

  • Bazı hapishanelerde mahpuslara dağıtılan yatak, battaniye, nevresim ve çarşafların kullanılmış ve kirli verildiği, kantinde satılan ürünlerin tek tip olması sebebiyle alerjisi olan mahpusların bu ürünleri alamadığı,
  • Bazı hapishanelerin bazı koğuşlarında, kalabalık sebebiyle temiz hava akışının sağlanamadığı,
  • Bazı kapalı hapishanelerde koğuş pencerelerinin küçük olması sebebiyle yeterince havalandırılamadığı,
  • Bazı hapishanelerde infaz koruma memurlarının sosyal mesafe kurallarına uymadan kalabalık gruplarla gelerek koğuş araması yaptıkları, mahpusların kişisel eşyalarına el konulduğu, bu aramaların son dönemde bazı hapishanelerde haftada iki defa olacak şekilde çok sıklaştığı, bu aramalar sırasında mahpuslara maske verilmediği, bu durumun risk grubunda ve kronik hastalıkları olan mahpusları kaygılandırdığı,
  • Bazı hapishanelerde infaz koruma memurlarının sayım sırasında sosyal mesafeye uymadığı ve maske takmadıkları,
  • Bazı hapishanelerde infaz koruma memurlarının hijyen önlemlerini azalttığı, maske takmadan koğuşlara girdikleri,
  • Bazı hapishanelerde kalorifer peteklerinin gündüz kapatıldığı ve buna bağlı ısınma sorununun yaşandığı,
  • Bazı hapishanelerde sık sık elektrik kesintilerinin yaşandığı,
  • Bazı mahpusların elektrik fiyatlarının gün geçtikçe arttığını, ailelerin ekonomik olarak zorlanmasından dolayı elektrik ücretini yatıramadıkları belirtildi.

Raporun tamamına buradan ulaşabilirsiniz.

Etiketler : , , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.