Hamzaoğlu: Sağlık için kişi kimliği yeter

Hamzaoğlu: Sağlık için kişi kimliği yeter

Antalya Dayanışma Akademisi'nin ilk dersi 'Eşitlik, hak, hukuk' başlığı altında Onur Hamzaoğlu tarafından verildi. Hamzaoğlu, sunumunun sonunda eşitlik kavramına değinirken "gerçek eşitliğin sadece sınıfsız bir toplumda olabileceğini" belirtti.

Antalya Dayanışma Akademisi 2018-2019 yıllı açılış dersi “Eşitlik, hak, hukuk” başlığı altında Prof. Dr. Onur Hamzaoğlu tarafından Antalya Tabip Odasında verildi.

Onur Hamzaoğlu’nun “Hedefler” başlığını taşıyan sunumunun önemli başlıklarını şöyle:

HAK KAVRAMI: Türkiye’nin 27 Mayıs 1949 tarihinde kabul etmiş olduğu İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’nin 25’inci maddesinde bulunan, ‘Herkesin kendisinin ve ailesinin sağlık ve refahı için beslenme, giyim, konut ve tıbbi bakım hakkı vardır. Herkes, işsizlik, hastalık, sakatlık, dulluk, yaşlılık ve kendi iradesi dışındaki koşullardan doğan geçim sıkıntısı durumunda güvenlik hakkına sahiptir.

ANAYASANIN 26’NCI MADDESİ: Herkes eğitim hakkına sahiptir. Eğitim, en azından ilk ve temel eğitim aşamasında parasızdır. İlköğretim zorunludur ibaresi ile burada bir zorunluluk belirtmiştir. Bu örnekte ‘Hak’ cümlesinin nasıl başka şekillerde tanımlandığını görüyoruz. Hak kavramının-talebinin kullanılması konjektürel olarak zorunlu ise, sosyalizmi hedefleyerek kurgulanmalı-kullanılmalıdır, hak kavramı talebi nitelik ve nicelik bakımından statik olmalıdır.

HAKKANİYET EŞİTLİK TALEBİNİN YERİNE KONULMAYA ÇALIŞILAN BİR SÖZCÜK: Eşitlik talebinde yanlış kullanılan cümlelerden örnek verecek olursak ‘Herkese sağlıkta fırsat eşitliği’ bu alanda anayasada, ya da kanunlarda hiç kimseye sen şuraya git, şuradan sağlık hizmeti al, ya da şunları yapamazsın denmiyor. Kimin nereden ve nasıl hizmet alacağını kişinin ekonomik yapısı belirliyor. O yüzden doğru talep TTB’nin kullandığı ‘Sağlık için kişi kimliği yeter’ olmalıdır. Günümüzde sağlık hakkı talebimiz olacak ise, sağlık hakkını, fiziksel ve zihinsel sağlığı geliştiren ve koruyabilen bir toplumsal yaşantı da yaşama hakkı olarak tanımlamalı ve talep etmeliyiz.

Evrensel’in haberinde, Hamzaoğlu “Eşitlik” başlığında devam eden sunumunda verdiği örnekler ile, gerçek eşitliğin sadece sınıfsız bir toplumda gerçekleşebileceğini belirtti.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.