Hamas’ın saldırısı sonrasında neler yaşandı, kim ne dedi?

Hamas’ın saldırısı sonrasında neler yaşandı, kim ne dedi?

Hamas’ın İsrail’e yönelik başlattığı operasyonun yankıları devam ediyor. Saldırıya dair kimi ülkelerden destek, kimi ülkelerden ise kınama mesajları geldi.

Gazze Şeridi'ni yöneten Hamas'ın, İsrail'e yönelik "Aksa Tufanı" adlı operasyon başlatıp roket saldırılarında bulunması ve İsrail'in güneyine güçlerini sokması sonrasında yaşanan gelişmeler dünya tarafından yakından takip ediliyor. Filistin lideri Mahmud Abbas ile Lübnan Hizbullahı, Hamas’a destek açıklamasında bulunurken, İngiltere ve Almanya gibi ülkeler ise Hamas’ı saldırılarından dolayı kınadı.

ABBAS: KENDİNİ SAVUNMA HAKKI VAR

Filistin resmi haber ajansı WAFA'nın aktardığına göre, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, Hamas’a destek açıklamasında Filistin halkının "yerleşimcilerin ve işgal birliklerinin terörüne" karşı kendini savunma hakkına sahip olduğunu söyledi. Abbas, Ramallah'ta Filistin Yönetimi'nden bir dizi üst düzey yetkilinin katılımıyla düzenlenen acil bir toplantıda konuştu.

HİZBULLAH: İSRAİL'İN DEVAM EDEN SUÇLARINA YANIT

Lübnan'daki Hizbullah Hareketi ise, Hamas'ın İsrail'e başlattığı saldırıyı desteklediklerini duyurdu. Hizbullah'ın yazılı açıklaması, örgüte yakınlığıyla bilinen Al Mayaden televizyonunun internet sitesinde paylaşıldı. Hamas'ın Gazze Şeridi üzerinden İsrail'e başlattığı saldırı dolayısıyla Filistin direniş gruplarının tebrik edildiği açıklamada, Hamas'ın operasyonunun "İsrail'in devam eden suçlarına ve kutsallara yönelik ihlallerine kararlı bir yanıt" olduğu ifade edildi. Açıklamada, bunun özellikle İsrail ile normalleşme arayışındaki tüm uluslararası toplum ve İslam dünyasına bir mesaj niteliğinde olduğu ifade edildi.

HAMANEY'İN DANIŞMANI'NDAN HAMAS'A DESTEK

Yarı resmi ISNA haber sitesinin haberine göre, İran'ın dini lideri Ali Hamaney'in bir danışmanı da İsrail'e son yılların en büyük saldırısını düzenleyen Filistinli savaşçıları kutladı. Haberde Rahim Safevi'nin "Filistinli savaşçıları kutluyoruz" ve "Filistin ve Kudüs özgürleşene kadar Filistinli savaşçıların yanında olacağız" dediği aktarıldı.

RUSYA VE MISIR İTİDAL ÇAĞRISI YAPTI

Interfax haber ajansının Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Mihail Bogdanov'a dayandırdığı haberine göre ise Rusya, İsrail-Filistin çatışmasının tırmanmasıyla ilgili olarak İsrail, Filistinliler ve Arap ülkeleriyle temas halinde. Bogdanov, taraflara itidal çağrısında bulunduklarını kaydetti. 

Mısır Dışişleri Bakanlığı da açıklamasında İsrail ve Filistinliler arasındaki gerilimin tırmanmasının "vahim sonuçları" konusunda uyarıda bulunuldu. Açıklamada, "azami itidal gösterilmesi ve sivillerin daha fazla tehlikeye maruz bırakılmaması" çağrısında bulunuldu.

ERDOĞAN İTİDAL ÇAĞRISI YAPTI

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, AKP'nin 4. Olağanüstü Büyük Kongresi'nde yaptığı konuşmada, İsrail ve Hamas'a ''itidal" çağrısında bulundu. Erdoğan kısa mesajında, "Türkiye olarak bu sabah İsrail'deki hadiseler ışığında tüm tarafları itidalle hareket etmeye, gerilimi tırmandıracak fevri adımlardan uzak durmaya çağırıyoruz" ifadelerini kullandı.

İNGİLTERE HAMAS'I KINADI

Hamas'ın İsrail'e düzenlediği sürpriz saldırıya İngiltere’den de kınama geldi. İngiltere Dışişleri Bakanı James Cleverly, "İngiltere, Hamas'ın İsrailli sivillere yönelik korkunç saldırılarını kesin bir dille kınamaktadır. Birleşik Krallık İsrail'in kendini savunma hakkını her zaman destekleyecektir" dedi. İngiltere Başbakanı Rishi Sunak ise, saldırılar karşısında şoke olduğunu söyledi. Sunak, "İsrailli yetkililerle temas halindeyiz ve İsrail'deki İngiliz vatandaşları seyahat tavsiyelerine uymalıdır" diye ekledi.

ALMANYA VE FRANSA'DAN KINAMA

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, "İsrail'e karşı şu anda düzenlenen terör saldırılarını şiddetle kınıyorum" dedi. Macron, "Kurbanlarla, aileleriyle ve onlara yakın olanlarla tam dayanışma içinde olduğumu ifade ediyorum" ifadelerini kullandı.

Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock da Hamas'ın İsrail'e yönelik sürpriz saldırısını şiddetle kınadığını belirterek, masum insanlara yönelik şiddetin derhal durdurulması gerektiğini söyledi. Baerbock, "Gazze'den İsrail'e yönelik terörist saldırıları şiddetle kınıyorum. Masum sivillere yönelik şiddet ve roketler derhal durdurulmalıdır. İsrail'le ve uluslararası hukuk çerçevesinde teröre karşı kendini savunma hakkıyla tam bir dayanışma içindeyiz" dedi.

AB DE KINADI

AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ise, Hamas saldırılarını sosyal medya hesabından yaptığı, “Hamas teröristlerinin İsrail'e yönelik gerçekleştirdiği saldırıyı kesin surette kınıyorum. Bu, terörizmin bir en aşağılık örneğidir. İsrail, böyle çirkin saldırılara karşı kendini savunma hakkına sahiptir” paylaşımla kınadı.

Belçika, İspanya, İtalya, İsviçre, İrlanda, Hollanda, Hırvatistan, Avusturya, Yunanistan, Çekya, Slovenya, Finlandiya, Polonya, Litvanya, Letonya, Estonya ve Kosova gibi ülkeler de Hamas’a tepki gösterdi, İsrail’i destekler nitelikte mesajlar yayınladı.

‘SAVAŞTAYIZ’

Saldırılara ilişkin açıklama yapan İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ise, “İsrail halkı. Biz bir savaşın içindeyiz. Bu bir operasyon değil, gerilim değil. Bir savaş. Hamas, bu sabah sürpriz bir saldırıyla İsrail devletine ve halkına karşı ölümcül bir saldırı başlattı. Sabahın erken saatlerinden beri bunu yaşıyoruz. Güvenlik yetkililerini topladım, öncelikle sızan teröristleri temizlemeleri talimatını verdim. Bu operasyon şu saatlerde yapılıyor. Aynı zamanda büyük bir yedek asker çağrısı ile birlikte düşmanın hiç bilmediği bir güç ve kapsamda karşı saldırı savaşı emri verdim. Düşman, hiç bilmediği bir bedel ödeyecek. Bu arada, İsrail vatandaşlarını ordu talimatlarına kesin bir şekilde uymaya çağırıyorum. Bir savaştayız ve biz kazanacağız” şeklinde ifadeler kullandı.

TÜMGENERAL VE ASKERLER REHİN

Hamas’a yakın haber siteleri, en az 70 İsrail askerinin öldürüldüğünü ve 500 yakın askerin ise yaralandığını ileri sürdü. Bunun yanı sıra 35 İsrail askerinin ise rehin alındığına dair görüntü ve fotoğraflar yayınlandı. Rehin alınan askerler arasında İsrail Kara Kuvvetleri Güney Saha Komutanı Tümgeneral Nimrod Aloni’nin de bulunduğuna yönelik fotoğraflar yansıdı.

YERLEŞİM YERLERİ KONTROLÜNE GEÇTİ

İsrail’de yayın yapan Kanal 13’e göre, Gazze sınırdaki Sderot, Nahal Oz, Kfar Haza, Magen, Sufa Beheri isimli İsrail yerleşim yerlerinin Hamas’ın kontrolüne geçtiği iddia edildi. İsrail Savunma Kuvvetleri, Hamas’ın saldırısına karşı “Demir Kılıçlar Operasyonu” başlattığını duyurdu.

Etiketler : , , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.