Halk kütüphanesinden tutuklulara şart: Veri paylaşmayana kitap yok

Halk kütüphanesinden tutuklulara şart: Veri paylaşmayana kitap yok

Sincan Adalet Halk Kütüphanesi'nde bulunan yayınlardan ayda bir yararlanan tutuklulara, “kişisel verilerini paylaşma” şartı getirildi.

Sincan 2 No’lu F Tipi Yüksek Güvenlikli Kapalı Cezaevi’nde bulunan tutukluların ayda bir yayınlardan faydalandığı Sincan Adalet Halk Kütüphanesi, kişisel veri paylaşmayana kitap vermeyeceğini bildirdi. Tutuklulara, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından hazırlanan “Aydınlanma Metni” gönderilerek, verileri kullanma amaçları sıralandı.

Mezopotamya Haber Ajansı'nda yer alan habere göre, 6698 Sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu’na dayandırılan aydınlatma metninde, “Verilerin işlenme amacı, faaliyetlerin mevzuata uygun yürütülmesi, fiziksel mekan güvenliğinin temini, iletişim faaliyetlerinin yürütülmesi, önerilerinin alınması ve değerlendirmesi, kişisel kitap dolaşım geçmişi, kütüphane faaliyetlerinin iyileştirilmesi, organizasyon ve etkinlik yönetimi, etkinlik duyuruları ve kütüphane işleriyle ilgili değişiklerin bilgi sahibi olmak, talep ile şikayet takibi, yetkili kişi kurum ve kuruluşlara bilgi verilmesi” şeklinde sıralandı.

TEDARİKÇİLERLE PAYLAŞILABİLECEK

“Aydınlatma metinin” devamında, “çalışan hizmet alıcıları, tedarikçiler, bağlı ve ilgili kuruluşlara ve vatandaşlardan toplanan kişisel veriler, kanunun 8’inci ve 9’uncu maddelerinde belirtilen şartlar çerçevesinde kurumun tedarikçileri, hizmet sağlayıcılara, yasal olarak yetkili kurum ve kuruluşlar ilgili mevzuatlar çerçevesinde kişisel veri işleme şartları amaçları doğrultusunda paylaşılabilir” diye belirtildi.

Metinde, söz konusu başvurunun şimdilik ücretsiz olduğu ancak işlemin maliyet getirmesi durumunda, konu iş ve işlemlerinin maliyeti ile sınırlı olmak üzere bu hususta kişisel verileri koruma kurulunca bir ücret öngörülmesi halinde kurumun, belirlenen tarifedeki ücreti temin etme hakkının saklı olduğu kaydedildi. 

TUTUKLULAR KİTAP ALMAKTAN VAZGEÇTİ

Tutuklular kitap almaktan vazgeçti. Söz konusu aydınlatma metninde, kişisel verilerin yasal çerçevede korunacağını ileri sürülse de verilerin ticari bir amaç veya kimlere verileceğine dair açıkça belirtilmediği için birçok tutuklu taşıdıkları endişeden kaynaklı kitap taleplerinden vazgeçti. Ayda bir sadece tek bir yayının sağladığı kütüphaneden çok sayıda tutuklu faydalanıyor. Özellikle maddi imkanı bulunmayan ve dışarıdan kitap temin edemeyen tutuklular, bu uygulamadan kaynaklı kitap alamıyor ve okuyamıyor. Uygulamaya güven duymayan tutuklular, kitap hakkından vazgeçerken başkaca çaresi bulunmayan tutuklular ise verilerini kullanma izni vererek, ayda bir yayından faydalanabilecek. Tutuklulara gönderilen formda ad, soyad, TC kimlik numarası ve imza isteniyor. 

Etiketler : , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.