Halı atölyesi öğrencileri ilk ürünlerini tanıttı

Halı atölyesi öğrencileri ilk ürünlerini tanıttı

Batman Belediyesi Hevi Umut Kadın Atölyesi bünyesinde kurulan halı atölyesi öğrencileri ilk ürünlerini vermeye başladı.

BATMAN - Petrolkent’te bulunan Batman Belediyesi Kadın Atölyesinde halı kurslarına katılan 12 kadın normalde bir yılda bitirilebilen bir halıyı bir buçuk ayda tamamlayarak bu alanda bir ilki gerçekleştirdi.

Atölye öğrencilerinden kendi halısını ilk tamamlayan Gülsüm Sincar’ın halı kesme törenine katılan Belediye Başkan Yardımcısı Gülistan Akel, “Bu 12 arkadaşımız bu işi erkenden kavramış, ilk ürününü bir buçuk ayda bitirenler oldu. Bu kadının inancını hevesini, enerjisini gösteriyor. Bu 12 arkadaşımız önemli bir emek vermişler, ilk ürünlerini oluşturmuşlar, bizim açımızdan önemli. Genç kadınların üretim ilişkilerine geçişini hızlandıracak bu tür çalışmalar gerçekten umut verici. Hevi Umut Atölyesi’nin amacı da buydu. Genç kadınlara üretim alanlarına yönlendirici bazı çalışmalar gerçekleştirmek. İlk ürünler veriliyor. Bu açıdan değerli buluyoruz. Temel amacımız da sadece kurs çalışması, el becerisini geliştirme çalışması değil. Bugün en fazla eleştirdiğimiz konu kadının üretimde olmayışı, kadının istihdam alanlarından neredeyse soyutlanması, yasalarla desteklenmesi ve kadınların eve hapsedilmesi. Bu kadar meşru görülmesini biz reddediyoruz. Kadınlar olarak yerel yönetimlerde kadın politikalarını geliştirirken özellikle sadece kadını evden çıkaran değil, ona meslek kazandıran değil, bu yaşamda bu hayatta, kendi iradesiyle, kendi kimliğiyle özgün kadın kimliğiyle hayata girebilecek, üretim ilişkilerine geçebilecek, bu hayata ben de varım diyebilecek bir aşamaya gelmesini istiyoruz. Bunun üzerinden tüm destekler ve dayanışma. Bu açıdan bu atölyenin destek ve dayanışma açısından, bu farkındalığı yaratma açısından önemli bulduğumuzu ifade etmek istiyorum” dedi.

Ekonomi alanında en önemli aşamanın kooperatifçilik olduğunu dile getiren Başkan Yardımcısı Akel, “Bizim temel amacımız aslında kadının ekonomi alanında örgütlenmesine götürmek, bunda da en önemli aşamanın kooperatifleşme, yani kadın kooperatifçiliği olduğunu düşünüyoruz. Bu aşamada bu atölye çalışmalarında kadın kooperatifçiliğini geliştireceği inancıyla bu çalışmaları sürdüreceğimizi belirtmek istiyorum. Bu 12 kadın arkadaş bir buçuk aydır bu işi öğrenmeye başlaması ve bugüne kadar getirmesi anlamında ilk ürünleri vermesi bizim açımızdan heyecan verici. Çünkü çok hızlı gelişen bir durum. Normalde bir halının bir yıl süreyle örüldüğü mekanlar biliyoruz. Ama bu kadının inancını hevesini, enerjisini gösteren bir şey. Kendine olan inancıyla bir buçuk ayda ilk ürününü tamamlamış durumda” şeklinde konuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum