Hakkari'nin yöresel ürünleri kadınların emeğiyle sofralarda

Demeter Kadın Kooperatifi, Hakkari'nin yöresel ürünlerini kadınların emeğiyle sofralara taşıyor. Kadınlar, hem üretime katılıyor hem de bölgenin unutulan tatlarını yaşatıyor.

Hakkari’nin Yüksekova ilçesinde, Avaşin Parkı’nda 2019 yılında 17 kadın tarafından kurulan Demeter Kadın Kooperatifi, bölgenin yöresel ve organik ürünlerini kahvaltı ve yemek sofralarına taşıyor.

whatsapp-image-2025-07-24-at-23-20-31.jpeg

Bugün 14 ortakla çalışmalarına devam eden kooperatif, hem kadınların üretime katılımını sağlıyor hem de Hakkari’nin unutulmaya yüz tutmuş kültürel mirasını yeniden gün yüzüne çıkarıyor.

whatsapp-image-2025-07-24-at-23-21-05.jpeg

“Kahvaltı salonumuzdaki her ürün Hakkari ve ilçelerine ait”

Kooperatif üyelerinden Meryem Avcı, yöresel ürünlerin toplanmasından hazırlanmasına kadar her aşamada kadın emeğinin olduğunu belirtti. Avcı, “Biz bu ürünleri dağlardan topluyoruz. Pancarları kurutuyoruz, ‘keledoş’, ‘tırşık’, ‘devin çorbası’ gibi Hakkari’ye ait geleneksel yemekleri yapıyoruz. Kahvaltı salonumuzdaki her ürün Hakkari ve ilçelerine ait, tamamen organik” dedi.

whatsapp-image-2025-07-24-at-23-21-28.jpeg

“Dağlardan pancar, ot toplayan, üretim yapan herkes bize ulaştırsın”

Derya Taşar ise sadece kadınları değil, bölge halkının tamamını bu üretim zincirine dahil etmek istediklerini vurguladı. Taşar, “Sadece kadınlara değil, yanımıza erkekleri de almak istiyoruz. Dağlardan pancar, ot toplayan, üretim yapan herkes bize ulaştırsın. Biz de onların emeğini değerlendirip Türkiye’nin dört bir yanına ulaştıralım. Taştan ekmek çıkarabiliriz!” şeklinde konuştu.

whatsapp-image-2025-07-24-at-23-21-50.jpeg

“Hakkari’nin meşhur yöresel kahvaltısı ön plana çıkarılmıyordu”

Demeter Kadın Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Hayat Mert, bölgenin zengin mutfak kültürünün daha önce yeterince tanıtılamadığını ifade ederek şunları söyledi:

“Hakkari’nin meşhur yöresel kahvaltısı kimse tarafından ön plana çıkarılmıyordu. Biz bunu gönüllü olarak sahiplenip yurt dışından gelen misafirlerimize tanıtmak istedik. 2019’da bu amaçla kooperatifi kurduk. Şu anda ürünlerimizi Instagram üzerinden yurt dışına kadar satabiliyoruz. Çirek peyniri, siyabo, cacıklarımız… Hepsi buraya özgü. Hatta çikolatamız bile bize ait, kendimiz üretiyoruz.”

whatsapp-image-2025-07-24-at-23-22-31.jpeg

“Gelen herkes hayran kalıyor”

Yönetim kurulu üyelerinden Felek Engin, ise kadınların özellikle ilkbaharda dağlardan topladıkları ot ve meyvelerle üretimi başlattığını söyledi. Engin, “Nisan ayından sonra karlar eriyince kadınlarımız dağlara çıkıyor. Pancarları, otları topluyor, kurutuyor. Kahvaltılarda ve yemeklerde kullanıyoruz. Elma kurusu, hoşapta kullanılıyor. Eriklerimizi dolmada, hoşaflarda değerlendiriyoruz. Gelen herkes hayran kalıyor” dedi.

 Yüksekova Haber
 Yüksekova Haber
Etiketler : , , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.