Hakkarililer zehir soluyor

Hakkarililer zehir soluyor

Havası en kirli kentlerin başında gelen Hakkari’de, insanlar adeta zehir soluyor. "Yardım" kömürlerinin kalitesizliğinin kirliliğe neden olduğunu söyleyen yurttaşlar, doğalgaz çalışmalarının hızlandırılmasını istedi.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na bağlı Sürekli İzleme Merkezi, Kasım ayı sonlarında şehirlerdeki hava kirliliği oranlarını açıkladı. Geçtiğimiz yıllarda ilk sıralarda yer alan Hakkari, bu yılda da 171 endeks değeri ile havası en kirli olan 3’üncü il oldu. Kentte her yıl “yardım” adı altında dağıtılan kalitesiz kömür kullanımı söz konusu durumun nedeni olarak gösteriliyor. Doğalgaz çalışmalarının halen devam ettiği kent, özellikle akşam saatlerinde kömür bacalarından çıkan kapkara dumandan kaynaklı siyah bir örtüyle kaplanıyor. Bu durum kent sakinlerinin sağlığını da olumsuz etkiliyor. Yurttaşlar, yıllardır söz konusu durum karşısında herhangi bir önlem alınmamasına tepkili.  

NEFES ALMAK ZORLAŞTI   

Kirliliğin önlenmesi için doğalgaz çalışmalarının hız kazanması gerektiğine dikkati çeken Mizgin Özdinç, kalitesiz kömür kullanımı devam ettiği sürece kirliliğin de devam edeceğini belirtti. Kaliteli kömür dağıtımının yapılması gerektiğini vurgulayan Özdinç, "Hava kirliliği beraberinde bir sürü hastalık getiriyor. Astım hastası olan insanlar dumandan dolayı sağlıklı nefes alamıyor ve dışarı dahi çıkamıyor. Nefes almak zorlaştı" dedi.

hkr-001.jpg

DOĞALGAZ ELEŞTİRİSİ   

Günlerinin kötü havayı solumakla geçtiğini kaydeden Eyüp Kaval ise, koronavirüs (Kovid-19) salgını olmadığı süreçte de kentte birçok kişinin maske takarak gezdiğini anımsattı. Kaval, “Bir nevi zehir soluyoruz. Eve gittiğimizde tükürüğümüzün simsiyah olduğunu görüyoruz. Yıllardır hava kirliliğine bir çözüm bulunmamış ve hiç kimse girişimde bulunmuyor” diye konuştu. Doğalgaz çalışmalarının yetersizliğini eleştiren Kaval, “Şu an doğalgaz sadece merkeze verilmiş. Mahallere doğalgaz verilmiş durumda değil. Çalışmalar mahallelerde yoğunlaşmalı. Çok zor durumdayız” diye seslendi.

TAŞ KÖMÜRLER   

Kirliliğin kentteki kanser oranını da arttırdığına dikkati çeken Kaval, bunun yanı sıra farklı hastalıkların da görüldüğünü söyledi. Kaval, şunları söyledi: “Bir çözüm bulunmalı. Sosyal destek kurumları tarafından dağıtılan kömürlerin hepsi taş. Maddi durumu iyi olmayan aileler zorunlu olarak kullanıyor.”

hakkari-002.jpg

Etiketler : , , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.