Hakkari ve ilçelerinde yurttaşlar zehir soluyor

Hakkari'de kalitesiz kömür kullanımından kaynaklı oluşan hava kirliliği nedeniyle maskesiz dışarı çıkamaz hale gelen yurttaşlar, yaşadıkları soruna çözüm bulunmasını istedi.

Kış aylarına girilmesiyle Hakkari'de kendisini gösteren hava kirliliği yurttaşları nefes alamaz hale getirdi. Yaşanan hava kirliliğinin nedeni ise kalitesiz kömür kullanımı. Kentin bazı merkez mahalleri ile Yüksekova, Şemdinli ve Derecik ilçelerinde doğal gaz hattı bulunmuyor. Bu nedenle ısınma için kömür kullanımı yaygın. Fakat başta devlet kurumlara olmak üzere ev ve işyerlerinin bacalarından kalitesiz kömür kullanımı nedeniyle çıkan dumanlar kent merkezi ve ilçelerin üzerine sis gibi çökmüş durumda. 

Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) 2017 yılında yayımladığı “Dünya Hava Kirliliği Raporu”nda, Avrupa’da havası en kirli kentler arasında Hakkari de yer almıştı. Aradan geçen zamanda bu konuda gerekli önlemlerin alınmaması nedeniyle özellikle kış aylarında insanlar maskesiz sokağa çıkamaz halde.

‘NEREYE KADAR BÖYLE BİR YAŞAM SÜRDÜRECEĞİZ’

Şemdinli'de yaşayan ve yıllardır aynı çileyi çektiklerinden şikâyet eden yurttaşlardan Mazlum Duyan, hava kirliliğinin özellikle yaşlı ve kronik hastalıkları bulananların yaşam alanlarını iyice sınırlandığını dile getirdi. İlçede kış mevsiminde arttığını belirttiği salgın hastalıkların hava kirliliğinden kaynaklandığını öne süren Duyan “Nereye kadar böyle bir yaşam sürdüreceğiz. Hastaneler kronik ve salgın hastalarla dolu. Yıllardır şikâyetlerimizi dile getirmemize rağmen halen sesimizi duyan yok. Devlet yetkililerinin yaşanan bu kirliliğe çözüm bulması gerekiyor. Yetkililerin bir an önce harekete geçmesini bekliyoruz” diye konuştu.  

‘DIŞARIYA ÇIKAMIYORUZ’

Yurttaşlardan Ozan Akbaş ise, hava kirliliğinin büyük bir bölümünün kalitesiz kömürden kaynaklandığını, bu kömürlerin ise çoğunlukla devlet kurumlarında kullanıldığını belirtti. Yetkililer bu konuda denetim yapması gerektiğini söyleyen Akbaş, insanların temiz hava almak için dışarı çıkarken Şemdinli'de bu durumunun tam tersi olduğunu ifade etti.

Akbaş, yaşadıkları çileyi şu sözlerle dile getirdi: “Nefes almak için dışarıya çıkamıyoruz. Akşamüzeri saat 17.00’da hava kirliliği başlıyor sabah saatlerine kadar devam ediyor. Dışarıya maskesiz çıkıp dolaşamıyoruz. İnsanlar bu kirlilik yüzünden dışarı çıkmak istemiyor. Herkes öksürüyor ve kronik hastalıkları olanların durumu daha da kötü.”

‘UMUYORUZ Kİ SESİMİZ BİR YERLERE ULAŞIR’

Yine insanların hava kirliliği nedeniyle buralardan göç etmeye başladığını söyleyen Akbaş, “Denetimlerin yapılması ve kalitesiz kömür kullanımına izin verilmemesini talep ediyoruz. Umuyoruz ki sesimiz bir yerlere ulaşır ve taleplerimizi dinlenir” şeklinde konuştu.

Etiketler : , , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum