Hakkari’de STK’lar, deprem bölgesine gönderecekleri yardım aracının engellendiğini açıkladı

Hakkari’de STK’lar, deprem bölgesine gönderecekleri yardım aracının engellendiğini açıkladı

Hakkari’de STK’lar, deprem bölgesine gönderecekleri bir yardım kamyonunun Hakkari Emniyet Müdürlüğü tarafından “Valilik talimatı” denilerek engellediğini açıkladı.

Hakkari’de Sivil Toplum Örgütleri (STÖ) öncülüğünde 10 ili vuran deprem kentleri için başlatılan yardım kampanyası kapsamında Antep’in Islahiye ilçesine doğru yola çıkacak olan yardım kamyonu polisler tarafından, “Valilik izni ve talimatı” olmadığı gerekçesiyle gönderilmesinin engellendiği belirtildi.

Yaşanan olay üzerine kampanyayı başlatan Özgürlük İçin Hukukçular Derneği Hakkari Şubesi, KESK Hakkari Şubeler Platformü, DİSK/Genel-İş Hakkari Şubesi, İnsan Hakları Derneği Hakkari Şubesi, Hakkari Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (HESOB) ve TMMOB Hakkari İl Koordinasyon Kurulu tarafından konuya ilişkin ortak yazılı açıklama yayınladı.

Yayınlanan açıklamada, depremlerden kaynaklı depremzedelerle dayanışma göstermek adına Hakkari’de bulunan bir hayırseverin temel ihtiyaç ürünleri satın alarak, Islahiye ilçesinde ihtiyaç sahibi depremzedelere göndermek amacıyla Emek ve Demokrasi Güçleri’ne teslim ettiği belirtilerek, söz konusu ilçede bulunan afetzedelere ulaştırılmak üzere yola çıkacağı esnada aracın polisler tarafından engellendiğine yer verildi. Açıklamanın devamında, “AFAD yardımlarının toplandığı Hakkari Gençlik Merkezine kayıt oluşturması gerektiği gerekçesiyle polis nezaretinde yönlendirilmiştir. Hakkari Gençlik Merkezine polis kontrolünde giden aracımıza el konulmak istenmiş ve araçtaki yardım malzemelerinin Hakkari Gençlik Merkezine boşaltmamız istenmiştir.Bu durumu kabul etmeyeceğimizi ve toplanan yardımların belirlenen bölgelere kendi imkanlarımızla götürerek deprem bölgelerinde bulunan gönüllülerimiz tarafından ihtiyaç sahiplerine dağıtacağımızı ve yardımda bulunan hayırseverin de bu şartlarla yardımda bulunduğunu belirtmemize rağmen bizzat Valilik talimatı olduğu belirtilerek aracın çıkışına izin verilmemiş ve kendileri dışında hiçbir kurum, dernek ve STK’nın yardım gönderemeyeceğini belirtmişlerdir” denildi.

BAĞIŞLANAN ÜRÜNLER İADE EDİLDİ

STÖ’ler yaşanan olay üzerine emek ve demokrasi güçleri olarak yaptıkları değerlendirmede toplanan ekmeklerin bozulma ihtimaline karşı AFAD aracına yüklendiği ifade edilerek,  “Hayırsever vatandaş ile yapılan görüşmede kendisine ait olan yardım malzemesini AFAD’a teslim etmeyerek geri çekeceğini ve ürünleri satın aldığı dükkanlara iade edeceğini belirtmesi üzerine bağışladığı ürünler kendisine iade edilmiştir. Yaşanan afetin boyutu göz önüne alındığında tüm halkımızın seferberlik ruhuyla afetin yaralarını sarmak için her şeyini ortaya koyduğu bu süreçte hala yasaklama ve baskılarla afetzedelerle dayanışmayı engellemeye çalışan bu tutum ve kararları kabul etmediğimizi, afet bölgelerine yardım etmek için kimseden izin almamıza gerek olmadığını tekrardan belirtmek isteriz” ifadelerine yer verdi.

Enkaz altında halen hayatını kaybeden insanların çıkarılmadığına dikkat çekilen açıklamanın devamında şunlar kaydedildi: “On binlerce yaralı varken ve yüzbinlerce insanımız evsiz bir şekilde yardıma ihtiyaç duyarken, çocuklarımız üşürken diğer şehirlerde bu yönlü bir yasaklama yokken ilk günden beri Hakkari Valiliği tarafından depremzedelere gönderilmek istenen yardımlar engellenmeye çalışılmaktadır. Yapılan engellemelerin aşılması adına AFAD koordinasyonundan sorumlu mülki amirlerle görüşme taleplerimize kapılarını kapatmaları afet bölgelerinde yaşanan mağduriyetleri arttırmaktadırlar. Bütün bu yaşananlar karşısında halkımızdan aldığımız desteklerle dayanışma kampanyalarımızı sürdüreceğimizi belirterek bu dayanışmamızı engellemeye çalışanları da halkımızın vicdanına bırakıyoruz.”

 

Etiketler : , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum