Hakkari’de bin 962 gündür eylem ve etkinlikler yasak

Hakkari’de bin 962 gündür eylem ve etkinlikler yasak

Hakkari'de 2016 yılından buyana devam eylem ve etkinlik yasağı, bin 960 günü aştı. Siyasi partiler ve sivil toplum örgütleri, sadece muhalefete konulan yasakların kaldırılmasını istedi.

Hakkari ve ilçelerinde 13 Mart 2016 yılından buyana her 15 günde bir valilik kararıyla her türle eylem ve etkinlik yasaklanıyor. Ak Parti’nin yaptığı tüm etkinliklere izin verilirken, muhalif kesimlerin her türlü etkinlikleri ise yasaklanıyor. Kentteki siyasi partiler ve sivil toplum örgütleri sadece kendilerine uygulanan yasakların kaldırılmasını istedi.  

DEDE: AMAÇ HDP'Yİ BASKI ALTINDA TUTMAK

HDP Hakkari Milletvekili Sait Dede, vali ve kaymakamların iktidar partisinin birer il ve ilçe başkanları gibi çalıştıklarını kaydederek, eylem ve etkinlik yasaklarının Hakkari’de sadece muhaliflere uygulandığını savundu. Dede, “Yasakların temel amacı HDP'yi baskı altında tutup, sesini kısmak ve itirazını yükseltmesini engellemektir. Hiç bir basın açıklamamıza, yürüyüşümüze ve bildirim dağıtımımıza izin verilmiyor. Ama AKP'nin yapmak istediği her eylem etkinliğe izin veriliyor. Yalnız şöyle bir durum var; AKP'nin Hakkari’de yapabileceği eylem etkinlik durumu yok. Çünkü AKP'nin bir kitlesi yok. Ama bir veya iki kişi de olsalar, açıklama ya da kongre yapmak istedikleri zaman valilik tarafından onlara her türlü imkan sağlanıyor. Valilik kentin mülki idari amiri veya devletin kanunlarına göre hareket eden bir kişi olmaktan çıkıp, iktidar partisinin güdümünde hareket ediyor” dedi. 

Valiliğin ilan ettiği yasaklarla boyun eğmeyeceklerini dile getiren Dede, “Vali yasak kararını çıkarttı diye biz de başımızı eğip kabul etmiyoruz. Bütün eylem etkinliklerimizi zor şartlarda da olsa gerçekleştirmeye çalışıyoruz. Halkımız onca baskıya rağmen, yaptığımız eylem etkinlikleri büyük bir katılım gösteriyor. Hakkari halkının partisine ve mücadelesine desteği tamdır. Valilik ve kaymakamlığın uyguladığı eylem etkinlik yasağının meşru tarafı yok, halkta da bir karşılığı bulunmuyor. Hakkari halkı yasaklara direnmeye devam ediyor” diye konuştu. 

‘YASAKLAR RUTİN HALİNE GETİRİLDİ’

Yasakların ülke genelinde ve kent özelinde rutin hale getirilmeye çalışılmasının hukuka aykırı olmanın yanı sıra aslında siyasi amaçların bir parçası olarak karşılarına çıktığını ifade eden Özgürlük için Hukukçular Derneği (ÖHD) Temsilcisi Harika Günay Karataş, “Ülke genelinde ama Hakkari öznelinde bu yasaklar bir rutin haline getirildi. Bu durum hukuka aykırı olmanın yanı sıra aslında siyasi amaçların bir parçası olarak da karşımıza çıkıyor. Çünkü baskıcı rejimlerde hukuk, devletin zor kullanma ve ideolojik aygıtı olarak görev yapıyor. İnsanların anayasal bir hakkı olan eylem etkinlik hakkı valilerin iki dudağının arasındaki karara bırakılıyor. Eylem etkinlik yasaklarının hukuka aykırı olmasının yanı sıra ayrımcı bir yapıya sahip olduğunu da çok net bir şekilde söyleyebiliriz. İşçilerin, emekçilerin kendi haklarını savunmak için yapmış oldukları eylem ve etkinlik yasaklanırken aslında sermayedar sınıfının yapmış olduğu ve AKP yandaşlarının yapmış olduğu eylem ve etkinlik çok rahat bir şekilde gösterilebiliyor. Bu aslında bir şekilde HDP'nin siyasi faaliyetlerinin halk arasında yaygınlaştırılmasının önüne geçilmesi için de bir gerekçe haline getiriliyor” diye belirtti. 

İHD ŞUBE BAŞKANI ÇOBANOĞLU: VALİ AKP İL BAŞKANI GİBİ HAREKET ETMEKTEDİR

Kentteki yasaklarla Mayıs 2016 tarihinden bu yana karşı karşıya kaldıklarını hatırlatan İnsan Hakları Derneği (İHD) Şubesi Eşbaşkanı Yusuf Ozan Çobanoğlu da, şunları dile getirdi: “Yasaklar birçok hak ihlaline de neden olmaktadır. Herhangi bir yurttaş hak ihlaline maruz bırakıldığı zaman gösteri ve protesto hakları askıya alınıyor. Türkiye'nin neredeyse 80 vilayetinde yani illerin yüzde 90'nın da şuan herhangi bir eylem etkinlik yasağı bulunmuyor. Birçok siyasi parti, STK, farklı illerde basın açıklamaları düzenleyebiliyorken, Hakkari'de herhangi bir basın açıklaması yapamıyorlar. Vali burada AKP il başkanı gibi hareket etmektedir. Bizler burada yaşanan hiç bir hak ihlallerine karşı ses çıkarmıyor, basın açıklaması düzenleyemiyoruz. Adeta kendi şubelerimize kapanmış durumdayız. Birçok hakkımız ihlal edildiği için bu duruma karşı İHD olarak gerekli girişimlerde bulunacağız.” 

KESK SÖZCÜSÜ TEKİNALP: SON 2 YILDIR TÜM AÇIKLAMALARIMIZI YASAKLADILAR

2016 yılından bu yana özellikle valililerin keyfi uygulamalarla yasakların konulduğunu ifade eden Kamu Emekçileri Sendikası (KESK) Şubeler Platformu Sözcüsü Tahir Tekinalp de “Yasaklar ne anayasa da ne de hukukta kesinlikle yoktur. AKP hükümeti özellikle valilik nezdinde halkla bütünleşmemiz, halkı bilgilendirmemiz ve onların taleplerini dile getirmemiz yasaklanıyor. İlimizde bir araya gelme noktasında büyük bir şiddet ve baskıyla karşı karşıyayız. Sendikamız önünde yapmak istediğimiz basın açıklamasında bile yüzlerce polis etrafımızı sarıyor. Özellikle son 2 yıl içerisinde yapacağımız tüm açıklamalar yasakladılar. Oysaki iktidar yanlıları burada birçok etkinlik yapıyor ama kimse bunlara yasağı hatırlatmıyor” dedi. 

‘KENTTE HDP'YE ÖZEL BİR POLİTİKA UYGULANIYOR' 

Devam eden yasakların bin 900 günü aştığına dikkati çeken HDP merkez ilçe Eşbaşkanı Sinem Seven ise şunları söyledi: “Var olan ve uygulanan yasaklar sadece HDP için var. Neredeyse ilan edilen yasaklarda ‘HDP'nin eylem ve etkinlik yasağı 15 gün daha uzatıldı’ açıklaması yapılacak. Partimizin önünde provokatif eylemler gerçekleştiriliyor ama biz bir basın açıklaması bile yapamıyoruz. Kentte HDP’ye özel bir politika uygulanıyor. HDP üzerinden Hakkari’de yaşayan 300 bin kişiye tecrit politikası uygulanıyor ve Hakkari halkı resmen tecrit altında bırakılıyor. Bu yasaklar hak ihlallerini, ölümleri her geçen gün daha da arttırıyor. Yapılan en ufak bir röportaj veya basın açıklaması nedeniyle insanlar gözaltına alınıp, darp edilebiliyor.” 

Etiketler : , , , , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.