Besiciler: Yüksekova'daki yaylalar yasaklı, sabıkasız çoban da bulmak zor

Kış mevsimin uzun ve çetin geçtiği Hakkari'nin Yüksekova ilçesinde hayvan yetiştiricileri, küçük ve büyükbaş hayvan sürülerini yeşeren Yüksekova ovasında otlatmaya başladı.

Yılın büyük bölümünde kar ve soğuk havanın etkili olduğu Yüksekova'da aylarca hayvanlarını ahır ve ağıllarda kuru ot ve samanla besleyen besiciler, küçük ve büyükbaş hayvanlarını karların eridiği Yüksekova ovasına saldı. Besiciler, çevre köylerden getirdikleri küçük ve büyükbaş hayvan sürülerini etrafı karlı dağlarla çevrili Nehil Sazlığında otlatmaya başladı.

Besicilerden Enver Arslan, geçen sene kuraklık olduğunu ve kışın ot sorunu yaşadıklarını belirterek, "Sözde devlet ucuz arpa verecekti. Koyunlar o kadar zayıf düştü ki kimse koyunlarını satamadı. Çoğu kişi borçlanarak arpa almaka zorunda kaldılar kendi imkanları ile" dedi.

'Yaylaların çoğu yasak'

Kış mevsiminin çok uzun ve zorlu geçtiğini belirten Arslan, "Yaylaların çoğu yasak. Bu karşıdaki dağlarda mayınlı bölgeler var. Şimdiye kadar 10'dan fazla hayvan patlayıcılardan dolayı öldü. Zor durumdayız. Çobanların aylığı bu yıl diyorlar ki 10 bin lira. Zaten yazın da yayla kiralamak zorunda kalıyoruz köylüler olarak. Bir yayla kirası 100 bin lirayı buluyor. Bütün köylüler koyunlarını satmayı düşünüyor" dedi.

withtoken-3.jpeg

'Zaten bütün Kürtler sabıkalıdır'

Hayvancılık dışında başka birşey yapamadıklarını belirten Arslan, "Eskiden buralarda buğday falan ekiyorduk ama şimdi külfetli olduğu için kime yapmıyor. Devletler halka hayvancılık ve ziraat için destek olması gerekirken ama bunlar tümsek oluyor. Her yeri yasak etmişler. Bir de mazota bakın, çobana bakın. Vali açıklama yapmış 'gelen çobanları sorgulayacağız' sabıkası var mı diye. Zaten bütün Kürtler sabıkalıdır. Ben İstanbul'a giderken Yüksekovalı olduğum için 10 yerde beni indirip üstümü aradılar" dedi.

'Köyde 15 bin koyun var, satmayı düşünüyoruz'

Çoban bulamadıkları için hayvan sahipleri olarak şuanda koyunlara baktıklarını belirten Arslan, "Bu güvenlik soruşturması olayı nedeniyle çoban bulamıyoruz. Bu köyde 10 bine yakın koyun var, 5 bini de kuzu olsa, 15 bin. Hepsi de satmayı düşünüyor. İnsanlar burada hayvancılıkla geçinmeye çalışıyor. İnsanlar özgürce hayvanlarını meraya yaylaya çıkarmak istiyor. Köyden 5 kilometre ötede yaylalarımız var çıkaramıyoruz, özel güvenlik bölgesi ilan edilmiş. İnsanları dar bir kafese koymak, hor görmek çok yanlış bir şeydir" dedi. 

withtoken-33.jpeg

'Çobanlarla ilgili alınan karar nedeniyle artık sabıkası olanlar çoban olamıyor'

Kuraklık nedeniyle son yıllarda bölgede hayvancılık yapmanın zorlaştığını belirten Tevfik At, "Eskiden hayvanları yaylalara çıkarırdık, şimdilerde yaylalar yasak. Çobanlarla ilgili alınan karar nedeniyle artık sabıkası olanlar çoban olamıyor. Daha önce sabıkası olduğu için devlette iş bulamayanlar çobanlık yapıyordu, şimdi onu da yapamıyorlar. Ben de 20 yıldır çobanlık yapıyorum. Şuanda amcamın koyunlarına bakıyorum. Başka yapacak iş yok" dedi. 

 Yüksekova Haber
Etiketler : , , , , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum