Hakkari'de ailelerin adil yargılanma talebi

Hakkari'de ailelerin adil yargılanma talebi

Hakkari'de iki ayrı rehabilitasyon merkezinin sahipleri arasında ölümle sonuçlanan olayla ilgili mahkemenin verdiği kararın hukuksuz olduğunu söyleyen aileler, adil yargılanma talebiyle eylem başlattı.

Hakkari'de iki ayrı rehabilitasyon merkezinin sahipleri arasında 5 Şubat 2022 yılında yaşanan kavgada, Hikmet Demir yaşamını yitirdi, her iki aileden toplam 6 kişi de yaralandı. Olay sonrası başlatılan soruşturma sonucu haklarından dava açılan 8 kişiden Cuma Özer, Deniz Turan, Remezan Karakış ve Ramazan Özer’e “Kasten öldürme” suçundan müebbet ve 9 yıl, Berk Demir’e “Kasten öldürmeye teşebbüs” suçundan 23 yıl, Sabır Demir’e “Silahlı Tehdit” suçundan 2 yıl ceza verilerek ertelenirken, Necat ve Hadi Özer ise beraat etti.

MA'nın haberine göre, mahkeme kararından sonra tutuklu Özer, Turan ve Karakaş ailelerinin fertleri, adil yargılanma talebiyle çarşı merkezinde “adalet nöbeti” başlattı. Hakkari Adliyesi önünde eylemlerini yapmak isteyen gruba, polisler tarafından “eylem ve etkinlik” yasağı gerekçe gösterilerek izin verilmedi. Bunun üzerine çarşı merkezinde eylemi başlatan ailelerin fertleri, tutuklananların fotoğrafları ve “adalet istiyoruz” pankartı açtı. Açıklamayı tutuklu Deniz Turan’ın eşi ve rehabilitasyon merkezi müdürü Asuman Turan okudu.

ÖNCE TAHLİYE SONRA TEKRAR TUTUKLAMA

Yaşanan olay sonrasında öğretmenler Deniz Turan, Cuma Özer ve Ramazan Karakış’ın tutuklandığını söyleyen Turan, yargılanma süresi boyunca hiçbir somut delilin bulunmadığı bir iddianame ile yargılandıklarını dile getirdi.

Turan, “9 Eylül 2022 yılında görülen ilk duruşmada öğretmenler Deniz, Cuma ve Ramazan iddianamede iddia edilen suçlamanın değişmesi ihtimali göz önüne alınarak tahliye edildiler. Böylece öğretmenlerin yaşanan olayda kimseye zarar vermedikleri ve kimseyi öldürmediklerini açıklığa kavuştu. Fakat tahliyeden hemen sonra savcılık makamının itirazı üzerine her 3 öğretmen tekrardan tutuklanmışlardır. Sonradan yapılan duruşmalarda ve celse aralarında yapılan değerlendirmelerde bu öğretmenlerin tahliyesi yönünde mahkeme hakimleri oy kullanmıştır. Fakat devam eden süreçte tutuklu öğretmenler dosyaya giren herhangi bir yeni delil olmamasına ve tutuklanmalarına gerekçe yapılan eksiklikler giderilmemiş olmasına rağmen tahliye edilmemişlerdir” dedi.

690x450nc-hkr-27-03-2023-colemerg-adalet-nobeti-baslatildi5.jpg

‘VİCDANI KARALAYAN BİR KARAR’

20 Mart tarihinde görülen duruşmada mahkeme heyetinin “vicdanları yaralayan” bir karara imza attığını belirten Turan, “Şu an tutuklu bulunan öğretmenler Deniz, Cuma ve Remezan müebbet ve 9 yıl hapis cezası ile hukuksuz bir şekilde cezalandırılmışlardır. İyi hal indirimlerinin bile uygulanmadığı karar adil değildir. İlk duruşmada tahliye edilen öğretmenler hakkında ne oldu da sonradan karar değişikliğine gidildi? Davada karşı tarafta olan sanıklar için en düşük cezalar verilirken ve içlerinde birisi tahliye edilirken, işletilen hukuk öğretmenler için neden işletilmemiştir? Ortaya çıkan mahkeme kararı vicdanları yaralamıştır” ifadelerini kullandı.

Dava dosyasının adil bir şekilde incelenmesi talebinde bulunan Turan, “Adalet talebimiz yetkililere ulaşana kadar her gün sessiz bir şekilde oturacağız ve adalet talep edeceğiz” diyerek konuşmasını bitirdi. 

Etiketler : ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.