Hakkari'de 3 yıldır yasaklar sürüyor!

Hakkari'de 3 yıldır yasaklar sürüyor!

Hakkari Valiliği, yaklaşık 3 yıldır her 15 veya 30 günde bir gösteri ve yürüyüş yasağını uzatıyor.

Hakkari Valiliği, 15 Temmuz darbe girişiminin ardından ilan edilen Olağanüstü Hal'i (OHAL) ardından güvenlik gerekçesiyle 15 veya 30 günde bir düzenli olarak kentteki tüm gösteri ve yürüyüş gibi eylemlere getirilen yasağı uzatıyor. Çevredeki birçok ilde aynı uygula uygulanıyor. Kentteki sivil toplum örgütü temsilcileri, söz konusu uygulamanın vatandaşları baskı altında tutma aracına dönüştüğünü savunuyor. 

‘YASAKLAR HÜKÜMETİN YÖNETME ŞEKLİYLE İLGİLİDİR’

Eylem etkinlik yasağı ile sendikal hakların önüne bir set çekildiğini dile getiren Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen) Şube Başkanı Süleyman Aşkan, "Yasağın nedenlerine baktığımızda nedenler çok absürt ve hiçbir hukuki mantığının olmadığını görüyoruz. Ne anayasadaki ilgili maddeler, ne toplantı ve gösteri yürüyüş yasasındaki haklarımız, ne uluslararası anlaşmalardan doğan haklarımızın kısıtlanması için bir neden yok. Bu kararların alınması iktidarın tamamıyla toplumu yönetme biçimiyle ilgilidir” dedi. 

MA'da yer alan habere göre Aşkan şöyle devam etti: "Hak aramayacaksın, itaat edeceksiniz, ülkedeki yolsuzluğu ve yoksulluğu dile getirmeyeceksiniz. Örgütleme faaliyeti ve fikirlerimizi açıklama faaliyeti engellendiği zaman sendikaların bir anlamı kalmıyor. Biz bunlara karşı her zaman demokratik meşru yolları kullanarak tepkilerimizi dile getirmeye devam edeceğiz. Olması gereken demokrasinin tüm kurumlarıyla oturtulmasıdır. Gösteri, yürüyüş, düşünceyi dile getirme, eylem etkinliklerle düşünceyi topluma iletme, demokrasinin, şeffaflığın ve birlikte yaşamın ölçütüdür. Yasaklar toplumda var olan sıkıntıları sadece bastırır. Her bastırma başka bir patlamaya ortam hazırlar.” 

NEYİN GÜVENLİĞİNİ TEHDİT EDİYORUZ? 

3 yılı aşkın süredir devam eden durumun açıklanabilir hiçbir yanının bulunmadığına dikkat çeken Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Şube Eşbaşkanı Musa Bor da "Genel merkezimiz tarafından gönderilen basın açıklamalarını dahi sendika binamızın içinde yapıyoruz. Bu durumda bile sendika binamızın önüne onlarca polis ve zırhlı araç çekiliyor. Bu da üyelerimizi tedirgin ediyor. Haklarımızı kullanma konusunda böylesi bir sıkıntı yaşıyoruz. Bu durum toplumu da etkiliyor. Toplumun sıkıntılarını dile getirmek için sendikaların bir açıklama yapması gerekiyor; ancak bunu yapamıyoruz. Bizler sivil toplum kuruluşları toplumun sesiyiz. Yapacağımız açıklamalar kimsenin güvenliğini tehdit etmiyor. Bir de kış olması nedeniyle Hakkari'de bir metreyi aşkın kar var. Bir basın açıklaması ile neyin güvenliğini tehdit ediyoruz?"  diye sordu.

‘YASAKLAR CAN GÜVENLİĞİ KONUSUNDA RİSK OLUŞTURUYOR' 

Kentteki eylem etkinlik yasağının kırsal bölgelerde "güvenlik bölgesi" ilanlarıyla başka bir bir boyuta ulaştığına işaret eden İnsan Hakları Derneği (İHD) Şube Yöneticisi Pınar Yılmaz ise “Güvenlik bölgesi ilan edilmesi kış sezonu olması itibariyle kişisel dolaşım özgürlüğünü kısıtlamaktadır. Can güvenliği bakımında da risk oluşturmaktadır. OHAL sürecinden sonra bu ihlaller başladı; ancak 3 yıldır OHAL kalkmasına rağmen halen OHAL süreci fili olarak uygulanmaktadır. Bu da bir hak ihlaldir. Bir an önce son bulmalı ve demokratik çerçevede bu yasaklar kaldırılmalı” diye konuştu. 

Etiketler : , , , , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.