Hakkari Üniversitesi'nden Kürt Kadını Kongresi

Hakkari Üniversitesi'nden Kürt Kadını Kongresi

Türkiye’de ilk kez bir üniversite, “Kürt Kadını Kongresi” düzenliyor. Kongrenin mimarı da Hakkâri Üniversitesi’ne gönüllü gelen Oxford doktoralı rektör Prof. Dr. Belenli.

Haber: Erkan Çapraz - Zeki Dara - YÜKSEKOVA HABER (ÖZEL)

Kongrenin mimarı Hakkâri Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Belenli, rektörlüğünün dokuzuncu ayında Hakkari halkına yönelik gözlemlerinin sonucunda düzenlemeyi planladığı kongre ile ilgili Yüksekova Haber Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Zeki Dara ve Genel Yayın Yönetmeni Erkan Çapraz'a bilgi verdi.

HAKKARİ'DE YAŞAYAN İNSANLAR KÜRT

Hakkâri"nin Oxford doktoralı rektörü Prof. Dr. İbrahim Belenli, Hakkari'de yaşayan insanların Kürt olduğunu belirterek, “Bu nedenle de buradaki insanlarımızda bölgenin getirdiği bir takım farklılıklar var. Anadolu, bütün kültürlerin yüzyıllardır barış içerisinde yaşadığı bir coğrafya. Bu bölgede yüzyıllardır yaşayan insanlarımızın kültürel birikimlerinin açığa çıkarılması, sorunlarının araştırılması ve tanınması gerekiyor. Ben gelişimden beri zaten bu bölgenin insanını tanımak ve tanıyarak daha iyi hizmet üretmek düşüncesindeyim. Çok az ele alınmış ve problemli bir konu olması nedeniyle Kürt kadınını ele aldık.”dedi.

BİLİMSEL BİR KONGRE

Kongrenin tamamen bilimsel bir kongre olduğunu belirten Belenli, “Kongreye konuyla alakalı tüm bilim adamlarımıza açık davet yolluyoruz. Burada en büyük desteği bu konuda çalışan bilim insanlarından bekliyorum. Maddi destek anlamında TÜBİTAK'tan destek için başvuracağız.”dedi.

BÖLGE KÜLTÜRÜNÜ AÇIĞA ÇIKARMAK İSTİYORUM

Bölge kültürünün kendisinin çok hoşuna gittiğini belirten Belenli, “Çok zengin bir kültürü var bölgenin. Ben bunları açığa çıkartmak istiyorum. Ayrıca bölgenin sözlü kültürünü açığa çıkarmak için de bir takım çalışmalar yapmak istiyoruz. Bu konuda Sayın kültür Bakanımız da destek vereceklerini belirttiler.”dedi.

KÜRT KADINI VE ETNİK KİMLİK

Belenli, kongrenin içeriğinin, Kürt kadınının aile içindeki yeri, maruz kaldığı şiddet ve töre olayları, ekonomik güçleri, siyasete karşı duruşları, toplum içerisindeki sosyal statüsü, bir Kürt kadınının anne olarak fotoğrafı, adli süreçlerdeki durumları ve tutumları, yoklukla baş etme yolları, zorunlu ve gönüllü göçte yaşadıkları ve uyum becerileri, Kürt sorunu, Kürt kadını ve etnik kimlik gibi Kürt kadınını tanımaya ve anlamaya yönelik konulardan oluştuğunu ifade etti.

TÜRKİYE'DE İLK

Türkiye'nin diğer üniversitelerinde daha önce “Kürt Kadını” bir kongre düzenlenmediğini belirten Belenli, kongrenin bir ilk olacağını belirterek benzer çalışmalarının süreceğini ifade etti.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.