Hakkari Üniversitesi Rektörlüğü'ne tepki; "Bu tavırdan vazgeç!"

Yüksekova’da kurulması planlan Spor Bilimleri Fakültesi'nin Hakkari merkeze alınması tepkilere neden oldu. Yüksekovalılar rektörlüğe tepkilerini “bu tavırdan vazgeç” diyerek gösterdi.

26 Temmuz 2022’de yayınlanan Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile Hakkari Üniversitesi’ne bağlı olarak Spor Bilimleri Fakültesi açılmış ve fakültenin Yüksekova’da kurulması kararlaştırılmıştı. Ancak geçen süre içinde Spor Bilimleri Fakültesi'nin Yüksekova’da değil Hakkari’de kurulacağı yönünde haberler yayılmaya başlamıştı. Bu haberler üzerine Yüksekova Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Salih Özdemir ve Yüksekova Esnaf Sanatkarlar Odası Başkanı Vedat Çoğaç Hakkari Üniversitesi Rektörü Prof. Ömer Pakiş’le görüşmüş ve görüşmede rektör Pakiş, “Yüksekova’nın gerekli altyapıya sahip olmadığı” gerekçesi ile Spor Bilimleri Fakültesi'nin Hakkari’de kurulacağını ifade etmişti. 

Daha önce de Hakkari merkezde eğitim faaliyetlerini sürdüren Yüksekova Meslek Yüksek Okulu’nun ait olduğu yere Yüksekova’ya taşınması için STK’lar uzunca süre uğraş vermişti. Bu uğraşların sonucunda Meslek Yüksek okulu Yüksekova’da, bir yüksek okul için uygun olmayan koşullara sahip kiralık bir binada eğitim vermeye başlamıştı. Aradan geçen sürede yüksek okul için daha iyi şartlara sahip bir yer tahsis edilemediği gibi öğrencilerin konaklaması için de yurt tesis etme girişiminde bulunulmadı. 

Meslek Yüksek okulunun kendi haline bırakılması tepkilere neden oluyorken, spor bilimleri fakültesinin de Yüksekova’dan alınarak Hakkari’ye verilmesi tepkileri daha da arttırdı. Konuyla ilgili görüşlerine başvurduğumuz Yüksekovalılar, Hakkari’nin sadece merkezden ibaret olmadığını Şemdinli, Çukurca, Yüksekova ve Derecik’e karşı takınılan tavrın “tenkit edilecek” bir tavır olduğunu dile getirdiler. 

“Spor bilimleri fakültesi, kulislerle, spekülasyonlarla Hakkari’ye alınmak isteniyor”

Yüksekova’nın en eski Mali Müşavirlerinden Hikmet Kaya konuyla ilgili spor bilimleri fakültesinin “hangi gerekçe ile olursa olsun” Hakkari merkeze alınmasının doğru bir tavır olmadığını dile getirirken; “spor bilimleri fakültesi Hakkari’de yapılan iç kulislerle, spekülasyonlarla Hakkari’ye alınmak isteniyor. Biz son zamanlarda rektörlüğün ilçeleri ciddi bir şekilde ihmal ettiğini görüyoruz. Türkiye’nin her yerinde ilçelerde yüksek okullar fakülteler kuruluyor. Bilhassa özellikle Yüksekova’ya tahsis edilen spor bilimleri fakültesi neden Hakkari’ye alınmak isteniyor? Bir an önce bu tavırdan vazgeçilmelidir. Yüksekova özellikle kış sporları bakımından ülkenin sayılı yerlerindendir. İlçe olması bazı hizmetlerin gelmesi için engel olmamalıdır dedi. 

“Gizli bir el”

Eski Yüksekova Tapu Müdürü Naif Arslan ise, rektörlüğün spor bilimleri fakültesinin Yüksekova’ya kurulacağını kendi resmî yayın organlarından açıkladığını ancak daha sonra “gizli bir elin” devreye girerek bunları kaldırdığı iddiasında bulunarak; “bu bize verilen bir hakkın gaspıdır.  2014 yılında yüksek okulun yapılması için bizden yer istediler. Üniversiteye 2014 yılında Güçlü Köyünde 2 milyon 500 bin metre kare yer verdik. Buyrun yapın dedik yine direndiler. 2020 yılında zorlamalarla Yüksekova Meslek Yüksek Okulunu Yüksekova’ya taşıdık. Hakkari Valisi açılış konuşmasında ‘Yüksekova yüksek okulu tabelasının Hakkari’de asılı kalması eşyanın tabiatına aykırıdır’ bu söz gasp edilen hakkın tescili anlamında kullanıldı” dedi. 

“Kanunen bize verilen haklarımızı neden vermiyorsunuz?”

Yüksekova Yüksek Okulu’nun 8 bölümden oluştuğunu ancak şu an sadece 4 bölümün açık olduğunu söyleyen Arslan, Muhasebe, bilgisayar programcılığı, elektrik elektronik ve sivil havacılık bölümlerinin öğretim görevlisi atamalarının yapılmasına rağmen öğrenci alımına izin verilmediğini ifade ederek “ bunu rektöre sorduğumuzda ‘ne gerek var zaten aynı bölümler Hakkari’de var’ diyor. Bizim yüz yıldır size anlatamadığımız budur Yüksekova Yüksekova’dır Hakkari Hakkari’dir.  Bizim kanunen verilen haklarımızı neden vermiyorsunuz. 2016 yılında rektör atandı o zamandan bu zamana Yüksekova’ya hiç bir artı değer katmadı” dedi.

7 yıldır Biathlon A Milli Takımı oyuncusu olan Harun Şenaslan ise “bu kadar çok milli oyuncu çıkarmış bir ilçede bu okulun açılmasını istiyoruz dedi.

 Yüksekova Haber
Etiketler : , , , , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
25 Yorum