Hakkari Üniversitesi Kürtçe öğretecek

Hakkari Üniversitesi Kürtçe öğretecek

Hakkâri Üniversitenin Fakülte ve Meslek Yüksekokulları’nda Kürtçe seçmeli ders olarak verilecek.

Hakkâri Üniversitesinin Fakülte ve Meslek Yüksekokulları’nda 2011- 2012 akademik yılı bahar yarıyılında Genel Seçmeli ders olarak Kürtçe Öğretimi yapılacak. Bahar yarıyılından itibaren Üniversite bünyesinde Sürekli Eğitim Merkezi’nde Kürt Halk Edebiyatı, Kürt Dili Grameri ile Hakkâri Diyalektik İncelemeleri dersleri verilmeye başlanacak.

‘CUMHURİYETİ KURANLAR TÜRKLÜK POLİTİKASI İZLEDİ’

Kürtçe verilecek olan dersler hakkında bilgi veren Hakkâri Üniversitesi Rektör Yardımcısı ve Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Battal Aslan, Osmanlı İmparatorluğu’nun bir bakıma, Liberal denilebilecek, bütün inanç ve etnisitelerin devletin bütüncül şemsiyesi altında olmak koşulu ile kendi kültürlerini geliştirmelerine olumlu yaklaşan ve insan haklarına da saygılı bir yönetim biçimi sergilediğini belirterek, “Ancak özellikle Fransız İhtilali ’nden sonra, bu farklı kültür ve etnisiteler ulusal devletler oluşturmak üzere kendi bağımsızlıklarına giden bir yol izlediler. Bir Din-Tarım İmparatorluğu olan Osmanlı İmparatorluğu içindeki etnisite ve kültür öbeklerinin bu eğilimini güçlü devletlerde özendirdiler. Böyle olunca Türkler ve Kürtlerin ulusal gelişimleri gecikti. Ancak I. Dünya Savaşı tüm imparatorluklar gibi, böyle bir imparatorluk yapısının ayakta kalamayacağını gösterdi. Onun için Cumhuriyeti kuranlar etnik değil kültürel anlamda bütüncül bir ulus devleti inşa edebilmek için “Türklük Politikası” izlediler. Günümüzde ekonomik gelişme, sosyal hareketlilik, kitle yayım araçlarının geliştirilmesi ve daha pek çok etkenlerle Türkiye, Cumhuriyet Dönemi’nde bütüncül bir kültüre doğru azımsanmayacak yol kat etmiştir.”dedi.

‘BİR HALKIN DİLİNİ ORTADAN KALDIRMAYI HİÇBİR GEREKÇE MARUZ GÖSTEREMEZ’

battalaslan1.jpgBugünkü devlet politikasının yurttaşların kendilerini daha iyi tanımlayacak, doygunluk elde edecek aidiyetlerin gelişimine katkıda bulunduğunu ifade eden Aslan, “Bu açıdan bakınca en önemli etnisite ve aidiyetlerden bir tanesi özellikle doğu ve güneydoğu illerimizde yoğun olarak bulunan Kürt halkıdır. Üniversitemiz, devletimizin bu politikasına paralel olarak, bizce resmi dilin Türkçe olarak devamı, ekonomik, siyasal, sosyo- kültürel ve hatta akademik olarak devam etmesi gerekmekle birlikte, Kürtçeyi daha iyi öğrenmek için Türk ve Kürt gençlerimize katkı sağlamak amacıyla üç adet seçmeli dersin verilmesi için bir program düzenlendi. Üniversitemizin aldığı bu kararı uygulamaya çalıştıklarını belirten Aslan, “Bugünden yarına Ülkemiz, Ortadoğu ve dünya koşulları içinde zamanın neler getireceğini bilemeyiz. Ancak bir halkın dilini, kültürünü, varlığını ortadan kaldırmayı hiçbir gerekçe maruz gösterilemez. Biz bu topraklarda yaşayan insanların omuz omuza verirlerse daha mutlu olacaklarına, devletimizin de geçmişine layık olarak tarih sahnesine çıkacağına inanıyoruz.”dedi.

DERSLERİ GÖNÜLLÜ ÖĞRETMENLER VERECEK

Derslerde görev almak için birçok kişinin başvurduğunu belirten Aslan, “Yalnız burada bir gönüllülük esasının olması gerektiğini belirtmek isterim. Şu aşamada derslerde görev alacak kadrolu bir öğretim görevlisi elemanı istihdam edemiyoruz. Yukarıda belirttiğim gibi gönüllülük söz konusudur. Öğrenciler ders seçerken 1.2.3.4. Sınıflar bir arada iki ya da dört yıllık fakülte ve yüksekokulların ders programlarında hiçbir değişiklik yapmadan, müşterek seçeceklerdir. Bu derslerden Üniversitemizde öğrenim gören tüm öğrencilerimiz faydalanabileceklerdir.”dedi. 

 Yüksekova Haber
Etiketler : , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
9 Yorum