Hakkari STK Platformu: Hakkari halkının seyahat özgürlüğü kısıtlanmıştır

Hakkari STK Platformu, Yüksekova'yı Hakkari ve Van'a bağlayan karayolunda heyelanların meydana geldiği noktaya giderek basın açıklaması yaptı.

Hakkari'deki STK'ların oluşturduğu Hakkari Sivil Toplum Kuruluşları Platformu tarafından Hakkari-Yüksekova karayolunda bulunan Yeniköprü mevkiinde sık sık heyelanların yaşandığı noktada basın açıklaması yapıldı.

'İlgili kuruluşların gerçek anlamda afet risklerini azaltacak önlemler almadığı görülmektedir'

STK'lar adına açıklamayı Hakkari Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Muharrem Tekin okudu. Yüksekova-Yeniköprü, Hakkari-Çukurca ve Yüksekova-Şemdinli yollarında heyelan, çığ düşmeleri gibi meteorolojik afetlerin sıklıkla yaşandığını belirten Tekin, "Ne yazık ki heyelanlar ilk defa yaşanmamaktadır. Son dönemde heyelanların artışının sürdüğü bölgede kaygı verici gelişmeler devam etmektedir. Yaşanan heyelanlardan dolayı halkın can ve mal güvenliğini tehlikeye atan afetler için ilgili kuruluşların gerçek anlamda afet risklerini azaltacak önlemler almadığı görülmektedir. Yağış sonrasında oluşan heyelanlardan dolayı yola düşen kaya parçaları ve toprak kütlesi sık sık yolların kapanmasına neden olmakta, halkımızın can ve mal güvenliğini tehlikeye sokmakta, bölgemizin çevre şehirlerle olan bağlantıların kopmasına neden olmaktadır" dedi.

"İnsanlar bu yoldan geçerken adeta ölümle burun buruna kalıyor"

Bulundukları bölgede neredeyse her gün dağdan kopan büyük kayaların ulaşımın aksamasına neden olduğunu hatırlatan Tekin, "Buradan geçen bütün insanlar çok tehlikeli ve yaşamı tehdit eden bir durumla karşı karşıya kalıyor. İnsanlar bu yoldan geçerken adeta ölümle burun buruna kalıyor. Çevre illere tek bağlatı yolu olan bu yol güzergahında Yüksekova, Şemdinli ve Derecik ilçeleri ile Uluslararası İran’a bağlantılı Esendere ve Irak’a bağlantılı Derecik Sınır Kapıları da bulunmaktadır. Yaklaşık 200 bin nüfusun barındığı bu bölgede tek bağlantı yol bu yoldur. Günde binlerce kişi ve araçların geçtiği bu yolda şuana kadar bir kaza olmamış olması bir şanstır. Onun için her hangi ölümlü bir kaza yaşanmadan ilgililerin biran evvel gerekli önlemleri alması hayati önem taşır. Daha önceden Yüksekova’dan, Şemdinli’den, Derecik’ten sevk edilen bir çok hastamız ulaşım sorunundan kaynaklı hayatlarını kaybetmiştir. Bu günlerde sık sık yaşanan heyelanlardan kaynaklı saatlerce hatta bazen günlerce aksayan ulaşımda acil bir hastanın sevk durumunda sonucunu söylemek bile istemiyoruz" dedi.

'Doğal olaylar doğal afet olmasın'

Açıklamanın devamında şöyle denildi:

"Aynı zamanda Sınavların Yüksekova’da yapılmasına hiçbir engel olmamasına rağmen KPSS, EKPSS, Açık Öğretim Sınavları için Hakkari’ye gitmek, öğrencileri, engelli bireyleri ve velileri maddi-manevi olarak yıpratmaktadır. Özellikle kış aylarında sınav dönemleri öğrenciler için çileye dönüşmektedir. Tüm bu olumsuzlukların yanında sınava gidişlerde heyelandan dolayı kapanan yollardan dolayı öğrenciler sınavlara yetişememekte ve eğitim hakları kısıtlanmaktadır.

Halkın can ve mal güvenliğini korumak, güvenli seyahat etmesini sağlamak devletin birinci sorumluluklarındandır. Bu yüzden burada ki ulaşım sorununu gidermek için tünellerin hızlandırılması ve kısa vadede ulaşıma açılması gereklidir. Ancak bu sağlanıncaya kadar sürekli kayaların düştüğü bu güzergahta yani Yeniköprü mevkiinde acilen alternatif bir yolun açılmasını bütün Hakkari halkı adına talep ediyoruz. 

Yine son zamanlarda sıklıkla kayaların düşmesiyle ulaşıma kapanan Hakkari-Çukurca yolu içinde acilen gerekli önlemlerin alınması hayati önem arz etmektedir. Ulaşımın sıklıkla aksadığı Hakkari’de insanlar seyahat özgürlüklerinden de kısıtlanmıştır. Oysa ki Anayasanın 23. Maddesinde “Herkes yerleşme ve seyahat hürriyetine sahiptir” denilmektedir. İhmalsizlik sonucu Hakkari halkının seyahat özgürlüğü kısıtlanmıştır. 

Buradan, heyelanların sürekli yaşandığı Yeniköprü mevkiinden Sayın Ulaştırma Bakanına çağrı yapıyoruz. Hakkari-Çukurca ve Yüksekova-Yeniköprü yoluna heyelanların düşmesi ile insanların can ve mal güvenliğinin olmadığını, günlük yaşamdan insanların ticaretine kadar olumsuz etkilediğini hatırlatarak hızlıca önlemlerin alınması gerektiğini belirtiriz. Doğal olaylar doğal afet olmasın.

 Yüksekova Haber
Etiketler : , , , , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.