Hakkari eski belediye Eşbaşkanları Dilek Hatipoğlu ve Nurullah Çiftçi tahliye oldu

Hakkari eski belediye Eşbaşkanları Dilek Hatipoğlu ve Nurullah Çiftçi tahliye oldu

Hakkari Belediyesi eski Eşbaşkanları Dilek Hatipoğlu ve Nurullah Çiftçi, 10 yıl sonra tutuklu bulundukları cezaevlerinden tahliye edildi.

Hakkari merkezde 14 Ağustos 2015’te yapılan “öz yönetim” açıklamasına katıldıkları için gözaltına alınan Hakkari eski Belediye Eşbaşkanları Dilek Hatipoğlu ve Nurullah Çiftçi, 23 Ağustos 2015'te çıkarıldıkları mahkemece tutuklandı.

Hakkari 2’nci Ağır Ceza Mahkemesi, 25 Mart 2016’da “Devletin birlik ve beraberliğini bozmak” iddiasıyla Hatipoğlu ve Çiftçi’ye 15’er yıl ceza verdi. Yargıtay 16. Ceza Dairesi, eşbaşkanlar ve birlikte yargılandıkları 8 kişi hakkında verilen cezaları bozdu. Yeniden yapılan yargılamada, 26 Ocak 2018’de belediye eşbaşkanlarına 11 yıl 3'er ay hapis cezası verildi.

Eşbaşkanların avukatları, “Makul sürede yargılanma, yüzyüzelik ilkesi ile kişi hürriyeti ve güvenlik hakkının ihlal edildiği” gerekçesiyle Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) başvurdu. 

AYM, eşbaşkanların duruşmada hazır edilmemesini, “Adil yargılanma hakkının ihlali” olarak değerlendirerek, açıklanan gerekçelerle yeniden yargılama kararı verdi.

Dosya, Hakkari 2. Ağır Ceza Mahkemesi’ne yeniden gönderildi. AYM’nin adil yargılama hakkı ihlali sonrası yeniden yargılanan Hakkari Belediyesi eski Eşbaşkanları Dilek Hatipoğlu ve Nurullah Çiftçi’ye 11 yıl 3’er ay hapis cezası verildi. Yaklaşık 10 yıldır farklı birçok cezaevinde olan Eşbaşkanlardan Hatipoğlu, Ankara Sincan Kadın Kapalı Cezaevi’nden, Çiftçi ise Diyarbakır Yüksek Güvenlikli Cezaevi’nden tahliye edildi. 

Etiketler : , , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.