Hakkari doğal güzellikleriyle dikkat çekiyor

Hakkari doğal güzellikleriyle dikkat çekiyor

Hakkâri ve ilçeleri doğal güzellikleriyle yerli ve yabancı turistlerin, doğaseverlerin ve dağcıların dikkatini çekmeye devam ediyor.

Doğal gölleri, buzulları, şelaleleri, dağları ve tarihi mirası ile Hakkâri coğrafyası doğaseverlerin gözdesi olmaya başladı.

Hakkâri ve çevresinin doğal güzellikleriyle, faunası, florası, şelaleleri, buzulları, dağları ve tarihi mirasıyla eşsiz bir yer olduğunu belirten Dağcılık rehberi ve dağcılık antrenörü İskender Kahraman, “Bölgemizin böyle güzel ve özel kalmasının birinci nedeni el değmemiş olmasıdır. Turistlerin, doğaseverlerin, dağcıların ilgilenmesi hoş bir şey olabilir fakat öncellikle Hakkâri ve çevresinin el değmemiş eşsiz güzelliklerinin korunmasını istiyoruz. Bilindiği üzere, turist gittiği yeri yaşattıgı gibi orayı öldürür de. Yani, turistlerin, dağcıların gelmesi bölge insanına maddi katkı sağlayacaktır fakat yerlilerin ve gelen misafirlerimizin doğal güzelliklerimize karşı duyarlı olmasını, etrafı kirletmemelerini, doğaya saygılı olmalarını istiyoruz. Bu bağlamda ben ve arkadaşlarım bölgemizi keşfetmeye, tanıtmaya ve aynı zamanda korumaya çalışıyoruz. Bu durum bizi biraz aşıyor olabilir. Dolayısıyla, özellikle yerel yetkililerin, doğamızın korunması için girişimlerde bulunmasını istiyoruz. Yine bilindiği üzere, burası (Cilo Havzası) milli park ilan edildi. Bu bağlamda buralarda milli parklara yaraşır şekilde betonlaştırılmaya, otellerin, yerleşimlerin kurulmasına izin verilmemeli, her yere rastgele yollar vurulmamalıdır” dedi.

whatsapp-image-2021-07-07-at-18-30-28-2.jpeg

İki gün önce 20 kişiden oluşan yerli ve yabancı bir doğasever grubu Sat Gölleri’ne götüren dağcılık rehberi Kahraman, “Sadece bir rehber olarak değil, aynı zamanda bir araştırmacı olarak da konuşuyorum, burayı araştırmak, insanlara, dünyaya tanıtmak hoşuma gidiyor, Antalya’da, Ankara’da veya İran’da rehberlik yaptığımda daha fazla para kazanıyor olabilirdim fakat burada bu işi yapmayı seviyorum. Ayrıca, bunun bölge insanına maddi bir gelir getirmesi de sevindirici bir şey.  Avrupa’nın Alpleri var ise, Amerika’nın And dağları var ise bizim de yaşam dolu, tarih ve doğanın iç içe olduğu Cilo dağlarımız var.  Hep beraber buraları koruyalım, temiz tut alım ve bu bilinci gelen misafirlerimize de aşılayalım” dedi.

whatsapp-image-2021-07-07-at-19-13-36.jpeg

Güvenlik güçlerinin kendilerine kolaylık sağlamalarını isteyen Kahraman, yerli ve yabancı turist ve doğaseverlere de ‘rahatlıkla buralara gelebilir, güzelliklerimizi keşfedebilirsiniz’ davetinde bulundu.

whatsapp-image-2021-07-07-at-18-30-28.jpeg

 Yüksekova Haber
Etiketler : ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum