Hakkari Barosundan Fahriye gürbüz açıklaması

Hakkari Barosundan Fahriye gürbüz açıklaması

Hakkari Barosu, VEDAŞ ekibinin Yüksekova ilçesine bağlı Dilekli Köyünde sayaç kontrolü yaptığı sırada kalp krizi geçirip hayatını kaybeden Fahriye Gürbüz olayı ile ilgili açıklama yaptı.

VEDAŞ Ekipleri 5 Aralık tarihinde Yüksekova ilçesine bağlı Dilekli Köyünde sayaç kontrolü yaptığı sırada Fahriye Gürbüz isimli kadın kalp krizi geçirmiş, Gürbüz, kaldırıldığı hastanede hayatını kaybetmişti.

Hakkari Barosu konu ile ilgili yaptığı yazılı açıklamada, VEDAŞ ve VEPSAŞ’ın sosyal devlet ilkesine aykırı ve hukuki dayanaklardan yoksun uygulamalarının bölge halkı üzerinde yarattığı psikolojik travmaların sonlandırılması istendi. 

Yıllardır basın ve medya kuruluşları aracılığı ile bölge halkının kaçak elektrik kullandığı iddiası ile kurumun aldığı önlemlerin doğru olmadığı ve insanlığın temel değerleri ile bağdaşmadığı vurgulanan açıklamada, elektrik sayaçlarının tüketicinin denetiminden çıkarılarak elektrik direklerine taşınması sert bir dille eleştirildi. 

VEDAŞ’ın bu yöntemle tüketicilere yüksek faturalar çıkarmasının yasalara aykırı olduğuna dikkat çekilen baro açıklamasında, “Vatandaş tarafından fatura bedellerine itiraz edilmesi durumunda, söz konusu tüketim miktarlarında yapılan indirimler, tüketicinin mağdur edildiğini göstermektedir. Bununla beraber Vepsaş ve Vedaş’ın tüm bu önlemlerle beraber hukuka ve insan haklarına aykırı olarak ev baskınlarını meşrulaştırarak, bölge halkının mağduriyetine sebep olması nedeniyle kınıyoruz. Ayrıca faturalara yansıtılan yüksek miktardaki kayıp-kaçak bedeli ve açma-kapama bedellerinin hukuki dayanaktan yoksun olduğunu belirtmek istiyoruz” denildi. 

Hakkari Barosunun halkı tüketici olarak görmek yerine kazanç kapısı olarak nitelendiren kurum ve kuruluşlar ile mücadele edeceği belirtilen açıklamada şu ifadelere yer verildi:

 “Hakim kararı veya sakınca bulunan hallerde Cumhuriyet Başsavcılığının yazılı emrine dayanması gerekirken, Kurum veya Kuruluşların hukuka aykırı olarak ev baskınları yapmasının, Konut Dokunulmazlığını İhlal (TCK md. 116 vd.) ve Özel Hayatının Gizliliğini İhlal (TCK md. 134) suçlarını oluşturmaktadır. 05.12.2019 tarihinde sabah saat 07.30 civarında Yüksekova İlçesi Dilekli Köyüne, Vedaş yetkililerince yapılan baskında, köy sakinleri ile Vedaş personeli arasında yaşanan kargaşada, Fahriye Gürbüz adlı vatandaşımız kalp krizi geçirerek hayatını kaybetmiştir. Köyde cereyan eden olay sonucunda yaşanan panik ve korkunun sebep olduğu aşikardır. Bu durum Vedaş yetkililerinin hukuki sorumluluğunun olduğunu göstermektedir. Yaşanan vahim olaydan dolayı, Yüksekova Cumhuriyet Başsavcılığınca yapılacak olan soruşturmanın takipçisi olacağımızı Basına ve Kamuoyuna saygıyla duyurulur.”  

Etiketler : ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum