Hakkari Barosu'ndan 1 Eylül mesajı

Hakkari Barosu'ndan 1 Eylül mesajı

Hakkari Barosu Başkanlığı 1 Eylül Dünya Barış günü dolayısı ile bir mesaj yayımladı.

Hakkari Barosu 1 Eylül Dünya Barış günü için bir mesaj yayımladı.

Avukat Mevlam Merezoğlu’nun okuduğu mesajda şu ifadeler yer aldı:
“Bugün 1 Eylül Dünya Barış Günü”. Bugün, toplumların dünya savaşları gibi felaketlerle bir daha karşılaşmaması ve kalıcı dünya barışına dikkat çekilmesi için ilan edilmiştir.

BM Genel Kurulu, Halkların Barış Hakkına Dair Bildiriyi Genel Kurul’un 12 Kasım 1984 tarihli oturumunda kabul ve ilan etmiştir. Bildiride barış hakkının önemi, bu hakkı korumanın ve uygulanmasını sağlamanın da devletler için bir yükümlülük olduğu vurgulanmıştır.

BM Genel Kurulu’nun 19 Aralık 2016 tarihli kararı ile de Barış Hakkı Bildirisi kabul ve ilan edilmiştir. Dünya Barış Günü olarak kutlanan 1 Eylül vesilesiyle barışın egemen olduğu bir dünyada yaşamak istediğimizi bir kez daha belirtmek istiyoruz.

Çünkü Barış talebinin yaşam hakkı, işkence yasağı, kişi özgürlüğü ve güvenliği hakkı, adil yargılanma hakkı, din ve vicdan özgürlüğü, ifade özgürlüğü, örgütlenme özgürlüğü olduğu kadar; çalışma hakkı, konut hakkı, sağlık hakkı, eğitim hakkı, dil hakları ile de ilişkisi bulunmaktadır.

Türkiye’de, Kürt meselesinin barışçıl çözümü ile Kürt kimliği ve Kürtçe’nin yasal ve anayasal güvenceye kavuşturulması gerekmektedir. Kalıcı barış için çatışmaların durması, diyalog yollarının açık tutulması, insan hakları ve demokrasi eksenli çözüm arayışlarına imkân sağlanması gerekmektedir. Barışın inşasına giden yolda, insan haklarının temeli olan insan onuru, eşitlik, özgürlük ve adalet asla unutulmamalıdır.

Ülkenin; hukuk, demokrasi ve insan hakları alanında yaşadığı sorun ve sıkışmışlığının en önemli nedeni Kürt Meselesinin çözümsüzlüğündeki ısrar olduğunu çok iyi biliyoruz. Bu ısrar, Türkiye’de temel hak ve özgürlükler konusundaki toplumsal taleplere cevap olmamakta ve demokratik çözüm zemininden uzak güvenlikçi politikalarla bakış anlayışını devam ettirmektedir.

Kürt meselesinin barışçıl ve demokratik bir zeminde çözülmesi ve çatışmasızlık ortamının sağlanması için herkesin, toplumsal ve siyasi dinamiklerin üzerine düşen sorumluluğu yerine  getirmeye davet ediyoruz.

Biz de Hakkâri Barosu olarak dünyamıza bırakacağımız en değerli mirasın, insanlığın barış dolu bir dünyada yaşamını sürdürebilmesi olduğuna inanıyoruz.

Bu anlamda, barışın rehber edinildiği ve evrensel kardeşlik ruhunda yeşerdiği günlerin inancıyla; bu günün insanlığa eşitlik, özgürlük, saygı, sevgi ve hoşgörü içinde bir gelecek temennisine vesile olmasını diliyor, 1 Eylül Dünya Barış Gününü kutluyoruz.

Barışı konuşmaktan korkmamalıyız. Barış bir insan hakkıdır. Yaşasın barış!”

Etiketler : ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.