Hakkari Barosu başkanı isyan etti: İnsanlar vuruluyor öldürülüyor ama ne yargıdan ne de Meclis'ten ses çıkıyor

Hakkari Barosu başkanı isyan etti: İnsanlar vuruluyor öldürülüyor ama ne yargıdan ne de Meclis'ten ses çıkıyor

Hakkari Baro Başkanı Canan, cezasızlık politikasının askerlere cesaret verdiğini belirterek, ‘Bu olaylar yaşanıyor ve yaşanmaya devam edecek. Çünkü yargı işini yapmıyor' dedi.

Sınır hattında bir hafta içerisinde askerlerin ateş açması sonucu 3 kişinin yaralandığını hatırlatan Hakkari Barosu Başkanı Ergün Canan, her iki olaya dair başlatılan soruşturma kapsamında askerlerin ifadelerinin alınmadığını söyledi.

Derecik ilçesinde askerlerin açtığı ateş sonucu Şahap Şendol (23) ve Celil Ekinci (17) yaralanmıştı. Şendol ve Ekinci, yakınları tarafından Irak'ın Kürdistan Bölgesi'ne götürülerek hastaneye kaldırılmıştı. Saldırıda 2 parmağını kaybeden Şendol, taburcu olurken, karnına kurşun isabet eden Ekinci ise şu ana kadar 3 ameliyat geçirdi.  

Olayın üzerinden 1 hafta dahi geçmeden 22 Mayıs tarihinde bu kez de ilçeye bağlı Yeşilova Köyü’nde yaşayan 18 yaşındaki Mehmet Dinç, akşam saatlerinde askerler tarafından açılan ateş sonucu bacağından vuruldu. Yaralanan Dinç, Van Dursun Odabaşı Tıp Merkezi'ne kaldırıldı.

MA'dan Dündar Karataş'a konuşan Hakkari Baro Başkanı Ergün Canan, cezasızlık politikasının askerlere cesaret verdiğini savundu.

‘ÇÖZÜM MECLİS’TE’

Olayların önlenmesinde baro olarak da yetersiz kaldıklarını belirten Canan, olayların çözümü adına Meclis çatısı altında kurulacak bir komisyonun yaşananları araştırması ve bu çatı altında değerlendirmesi gerektiğini ifade etti. Böylesi bir komisyon kurulması halinde yargının da daha işler halinde olacağını söyleyen Canan, sözlerini şöyle tamamladı:

‘İNSANLAR VURULUYOR ÖLDÜRÜLÜYOR AMA NE MECLİS’TEN NE DE YARGIDAN SES ÇIKIYOR’

"İnsanlar vuruluyor, öldürülüyor ancak ne yargıdan ne de Meclis'ten bir ses çıkıyor. Meclis ve siyasi iktidar görevini yerine getirmiyor. İnsanlar aç ve yoksul tabi ki Kürdistan Bölgesi tarafına geçip orada akrabalarından bir paket çay ve şeker getirecekler. Kendi hayatını idame ettirebilmek için insanlar bu yola girmek zorunda kalıyor ama maalesef bedeli ağır oluyor. Ne olursa olsun bu bölgede yaşanan insanların kaderi değildir bu vurulmalar. Hiçbir devlet kendi vatandaşını vuramaz. Gündüz gözü ile gencecik insanlar vurulamaz.”

‘DEVLETİN VATANDAŞI KORUMA GÖREVİ HAKKARİ’DE UYGULANMIYOR’

Sınır hattında askerlerin ateş açması sonucu son bir hafta içerisinde 2 ayrı olayda 3 kişinin yaralanmasını endişe verici olduğunu belirten Canan, Anayasa hükümlerinin bu topraklarda yaşayan insanlar için de geçerli olması gerektiğini, devletin yurttaşın can ve mal güvenliğini korumakla yükümlü olmasına rağmen Hakkari de bunun yapılmadığını söyledi.

‘BU İNSANLARI TANIMALARINA RAĞMEN SALDIRIYORLAR’

Olayların yaşandığı Derecik ilçesinin Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi ile sınırı olduğunu hatırlatan Canan, “Derecik yerleşim alanları nedeniyle sıfır noktada bulunuyor. Özellikle yapılan askeri operasyonlarla Türkiye askerleri sınırın diğer tarafında da bulunuyor. Orada aynı zamanda yaya olarak gidilebilinen güzergâhlar var. Bu yerlerden geçen insanların göründüğünü tanındığını biliyoruz. Hatta insanların bir izin alarak gittiğini de biliyoruz" dedi. 

‘BU OLAYLAR YAŞANMAYA DEVAM EDECEK ÇÜNKÜ YARGI İŞİNİ YAPMIYOR’

“Yıllardan beri sınır hattında bu olaylar yaşanıyor ve yaşanmaya devam edecek. Çünkü yargı işini yapmıyor. İnsanları vuranlar, öldürenler maalesef yargı önüne çıkartılsa bile cezasız bırakılıyor bu da bir cesaret örneği oluyor. Bu tür olayların devam etmesinin en büyük nedeni de budur.”

Etiketler : , , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.