Hakkari Barosu Başkanı Canan’dan avukatlar günü mesajı

Hakkari Barosu Başkanı Canan’dan avukatlar günü mesajı

Hakkari Barosu Başkanı Av. Ergün Canan, 5 Nisan Avukatlar Günü dolayısıyla bir mesaj yayımladı.

5 Nisan Avukatlar Günü nedeniyle yazılı açıklama yapan Hakkari Barosu Başkanı Ergün Canan, Kocaeli’nde öldürülen 26 yaşındaki Avukat Ersin Arslan’ı, 2015’te Diyarbakır’da öldürülen Avukat Tahir Elçi’yi, Avukat Ebru Timtik’i, Manisa’da intihar eden genç Avukat Muhammed Halil Yavuz’u anarak başladığı açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

“Bugün Covid-19 pandemisi sebebiyle insanlık büyük bir tehlike altında. Biz de ülke olarak, hep birlikte zorlu bir dönemden geçmekteyiz. Virüsün farklı ırk, dil, din, yaş, cinsiyet gibi ayrımları gözetmediğini hatırlarsak, toplum olarak payımıza düşen sorumluluk, bilimin rehberliğinde oluşacak yeni yaşama uygun davranmaya çalışmak olmalıdır. Ben bu anlamda yargı camiasına, siz meslektaşlarıma ve şahsınızda ailelerinize sağlıklı günler diliyorum.

Biz Avukatlar bağımsız ve tarafsız bir yargı sistemi içerisinde, herkesin kanun önünde eşit olduğu, adil yargılanma ve savunma hakkının teminat altına alındığı, en temel hak olan yaşam hakkının korunduğu, hukuki eşitlik ilkesinin gözetildiği, her yönüyle tam, eksiksiz ve ideal bir hukuk devletinin korunması sorumluluğu ve sürdürülmesi bilinci içerisindeyiz.

Bu durum, biz Avukatlara Anayasada ve kanunlarda yer bulduğu üzere yükümlülüklerimizi hatırlatmaktadır. Avukatların ülkenin hukuk devleti niteliklerini sürdürmek, temel hak ve hürriyetleri korumak, hukuk düzeninin devamı için çaba göstermek gibi görev ve sorumlulukları vardır. Bu nedenle temel hak ve hürriyetleri koruma görevi içinde olanlara bu sorumluluklarını hatırlatma yükümlülüğümüz vardır.

Bu çerçevede ifade etmeliyim ki, “Hukuk Devleti ilkesi” ve “Anayasanın bağlayıcılığı ve üstünlüğü” konuları anayasal güvence altına alınmıştır. Bu güvence kadın-erkek, genç-yaşlı, zengin-fakir diye ayırmadan kimliği ne olursa olsun herkes için eşit derecede geçerlidir. Dolayısıyla, sağduyulu bir toplumsal düzen için hukuku egemen kılmanın gerekliliği ortadadır. Bu da Anayasa’ya bağlı kalarak, vicdanlara sığan ve eşit temeldeki bir hukuki düzenin varlığı ile mümkündür. Bu düzen, siyasi amaçların yargıya yansımadığı, yasama, yürütme ve yargının birbirlerini kontrol ettiği ve birbirlerini denetleyebildikleri bir anlayışla ancak hayata geçirilebilir.

Biliyoruz ki, yükümüz ağır. Mesleğimizi çok zor şartlarda görevimize uygun şekilde sürdürmekteyiz. Çünkü biz Avukatlar, daima hukukun yolunda, adaletin peşindeyiz; hukuk güvenliğinin koruyucusu ve kollayıcısıyız.

Hukukun rehberliğinde; bağımsız, tarafsız, eşit ve adil bir hukuk sisteminin yerleşmesi için çalışmaya devam edeceğimize olan kararlılığımızı dün ifade ettiğim gibi, bugün bir kez daha vurgulamak istiyorum.

Adaletin peşinde ve hukuk güvenliğinin koruyucusu çabası içinde olan siz kıymetli meslektaşlarımın 5 Nisan Avukatlar Günü’nü en samimi duygularımla kutluyorum. Sağlık ve mutluluk dolu bir yaşam diliyorum.

Etiketler : , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum