'Hakikatleri Araştırma Komisyonu kurulması için çalışacağım'

'Hakikatleri Araştırma Komisyonu kurulması için çalışacağım'

Musa Anter'in oğlu Dicle Anter, "Herkesin daha özgür olduğu, sevgi dolu bir toplum olsun istiyorum. Neden kötülükle uğraşalım?" diyor.

31 yıl önce öldürülen Kürt gazeteci ve yazar Musa Anter'in (Apê Musa/Musa Amca) oğlu Dicle Anter, Yeşiller Sol Gelecek Partisi'nden (Yeşil Sol Parti) aday adayı oldu.

bianet'e konuşan Dicle Anter, Yeşil Sol Parti'den neden aday adayı olduğunu ve Mecliste yapmak istediği çalışmaları anlattı.

Seçilirse faili meçhul cinayetlerin aydınlatılması için çalışacağını belirten Anter şöyle konuştu:

"Aday adaylığım bir duruştur"

"Yeşil Sol Parti'den aday adaylığına başvurmam her şeyden önce bir duruştur. Siyasi düşüncelerimi temsil eden parti, Yeşil Sol'dur. Bu yüzden başka partiye gitmek istemedim. Geleneğimiz ve kültürümüz Yeşil Sol ile ortaktır. Demokrasi, barış, özgürlük, kadın hakları, LGBTİ+ hakları konusunda görüşlerimiz Yeşil Sol ile aynı kapıya çıkıyor"

"Faili meçhuller Türkiye'nin kara kutusu"

Türkiye'de yaşanmış faili meçhul cinayetlere değinen Anter, çözüm ve araştırma önerilerinde bulundu. Anter, "Mecliste faili meçhul cinayetler konusunda çalışmak istiyorum bu yüzden seçilmem hâlinde Hakikatleri Araştırma Komisyonu kurulması için çalışacağım" dedi.

Bu cinayetlerin aydınlatılmasının Türkiye'nin geleceğine doğrudan etki edeceğini anlatan Anter şöyle devam etti:

"Faili meçhuller Türkiye'nin kara kutusudur. Bu cinayetler aydınlatıldığında Türkiye'yi çok daha farklı bir gelecek bekliyor. Kara kutular aydınlatıldığında adalet, barış ve özgürlük alanında çok daha iyi adımlar atılacaktır."

Hayal ettiği Türkiye

Barış ve sevginin eksikliğinin yaşanmadığı bir ülke hayal eden Anter, Türkiye'nin geleceğiyle ilgili hayallerini ise şöyle sıraladı:

"İnsanların birbirlerini vurmadığı, kırmadığı, konuşabildiği, şiddet ile değil de diyalog ile çözüm aradığı, ayrıştırıcı değil de bütünleştirici bir dil kullandığı bir toplum hayal ediyorum."

Dicle Anter, "Herkesin daha özgür olduğu, sevgi dolu bir toplum olsun istiyorum. Neden kötülükle uğraşalım? Talebim esasında çok basit fakat uygulamaya gelindiğinde insanlar zorlanıyor" dedi.

Musa Anter hakkında

Kürt gazeteci-yazar, düşünür. 1920'de Mardin Nusaybin'in Zivingê (Eski Mağara) köyünde doğdu. İlkokulu Mardin'de, ortaokul ve liseyi Adana'da okudu. İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'ni yarıda bıraktı.

İleri Yurt, Dicle-Fırat, Barış Dünyası, Deng, Yön, Azadiya Welat, Yeni Ülke, Özgür Gündem, Rewşen ve Tewlo'da yazdı, yedi kitap ve Kürtçe-Türkçe Sözlük yayımladı.

20 Eylül 1992'de Kültür-Sanat Festivali için bulunduğu Diyarbakır'da festivale katıldı, kitaplarını imzaladı. Akşam Cumhuriyet Mahallesi'nde yeğeni gazeteci-yazar Orhan Miroğlu ile birlikte silahlı saldırıya uğradı. Anter öldü, Miroğlu yaralandı.

Abdülkadir Aygan, 2004'te "İtirafçı Bir JİTEM'ci Anlattı" adlı kitabında Anter cinayetiyle ilgili Binbaşı Ahmet Cem Ersever, "Yeşil" kod adlı Mahmut Yıldırım, Mustafa Deniz, "Hogir" kod adlı Cemil Işık, Suriye İstihbarat Örgütü El Muhaberat'ın eski elemanı Neval Boz, JİTEM Telsiz Kumanda Merkezi'nde görevli Ali Ozansoy, JİTEM Tim Komutanı Savaş Gevrekçi ve "Şırnaklı Hamit"in adını verdi.

(Kaynak)

Etiketler : , , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.