Hak örgütlerinden Adalet Bakanlığına COVID-19 soruları

Hak örgütlerinden Adalet Bakanlığına COVID-19 soruları

Hapishanelerde COVID-19’a karşı ne gibi önlemler alındı, son dönemde nasıl bir değişikliğe gidildi, kaç mahpusa PCR testi yapıldı, kaç mahpusun testinin pozitif çıktı, kaç mahpus hastanede tedavi gördü, kaç mahpus hayatını kaybetti?

Hak örgütleri, Adalet Bakanlığını, hapishanelerdeki COVID-19 salgınının boyutları hakkında açıklama yapmaya çağırdı.

Açıklamada imzası bulunan örgütler şöyle: Ceza İnfaz Sisteminde Sivil Toplum Derneği (CİSST), Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) Genel Merkezi, Hak İnisiyatifi Derneği, İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi, İstanbul Tabip Odası, Özgürlük için Hukukçular Derneği (ÖHD) İstanbul Şubesi, Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) İstanbul Şubesi, Toplum ve Hukuk Araştırmaları Vakfı (TOHAV) ve Türkiye İnsan Hakları Vakfı (THİV).

4 Ocak’tan bu yana bilgi verilmedi

İnsan hakları örgütleri, Türkiye’de 11 Mart’ta ilk vakanın açıklanmasından bu yana Ceza Tevkifevleri Genel Müdürlüğü’nün (CTE) Mart 2020, Kasım 2020, Şubat 2021, Haziran 2021, Ekim 2021 ve Ocak 2022 olmak üzere “Kovid-19 Pandemi Sürecinde Ceza İnfaz Kurumları” başlıklı toplamda altı adet açıklama yayınlandığını belirtti:

“4 Ocak 2022 tarihinden bu yana Türkiye’de koronavirüs tablosunda ciddi değişiklikler oldu. Sağlık Bakanlığı tarafından 26 Nisan 2022 tarihinde yapılan son bilim kurulu toplantısı sonrasında uygulamada Türkiye genelinde birçok değişikliğe gidildi.

“Tüm bu değişimlere rağmen CTE tarafından 4 Ocak tarihinden bu zamana kadar uygulamalarda ne gibi önlemler alındığı, nasıl bir değişikliğe gidildiği, kaç mahpusa PCR testi yapıldığı, kaç mahpusun testinin pozitif çıktığı, kaç mahpusun hastanede tedavi gördüğü, kaç mahpusun hayatını kaybettiği konularında kamuoyuna hiçbir açıklama yapılmadı.

“Hak ihlallerinde artışa yol açtı”

“Bu süre zarfında CTE tarafından yapılan tek açıklama 6 Mayıs 2022 tarihli “COVID-19 İzinleri” başlıklı açıklamadır. Bu açıklamada, salgın hastalığın seyri, vaka sayılarındaki düşüş ve aşılanma oranları dikkate alınarak, bilim kurulu tavsiyeleri doğrultusunda ülke genelindeki normalleşme süreci nedeniyle COVID-19 izinlerinin 31 Mayıs 2022 tarihinde biteceği duyurulmuştur.

“Türkiye genelinde yaşanan bütün normalleşme adımları ve COVID-19 izinlerinin kaldırıldığına dair CTE tarafından yapılan açıklamaya rağmen genel uygulamalar konusunda herhangi bir açıklama yapılmadı.

“Bu süreçte gerek basında çıkan haberler gerek sivil toplum örgütlerine gelen başvurular hapishanelerdeki COVID-19 salgınına yönelik farklı önlem uygulamalarının görüldüğüne ve bu durumun da hapishanelerde yaşanan hak ihlallerinde artışa yol açtığına dair kaygıları derinleştiriyor.”

Açıklamada bu tablonun dikkate alınarak sivil toplum kuruluşları, demokratik kitle örgütleri ve meslek odalarının sorularının cevaplanması talep edildi.

Etiketler : , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.