Güneş'te 'Dünya'nın 60 katı' büyüklüğünde koronal delik açıldı

Güneş'te 'Dünya'nın 60 katı' büyüklüğünde koronal delik açıldı

Güneş'in ekvator kısmında "koronal delik" olarak bilinen siyah bir boşluk oluştu. Geçici olan bu boşluk, Dünya'ya doğru hızlı solar rüzgarlar gönderiyor.

Güneş'in yüzeyinde "koronal delik" olarak adlandırılan olağanüstü büyüklükte bir karanlık delik oluştu. LiveScience'ın haberine göre bilim insanları deliğin büyüklüğünü Dünya'nın 60 katı olarak açıkladı.

Dev kara delik, 2 Aralık'ta Güneş'in ekvatoruna yakın bir konumda ortaya çıktı ve sadece 24 saat içinde yaklaşık 800 bin kilometre genişliğe ulaştı. Spaceweather.com'a göre, kara delik 4 Aralık'tan beri doğrudan Dünya'yı hedef alıyor.

Gazeteoksijen'in aktardığına göre bu tür geçici delikler, Güneş'teki manyetik değişikliklerle ani bir şekilde ortaya çıkıyor ve yıldızın üst yüzeyindeki radyoaktif plazmanın uzaya fırlatılmasına neden oluyor. Bu durumda ortaya çıkan parçacıklar Güneş fırtınası olarak adlandırılıyor.

Güneş lekelerinden farklı olarak, koronal delikler çevre plazmadan daha soğuk ve daha düşük yoğunluğa sahip oldukları için koyu lekeler olarak görünür ayrıca, bu delikler sadece ultraviyole ışıkta gözlemlenebilir.

Uzmanlara göre, koronal deliklerden yayılan radyasyon akımları, lekelerden kaynaklanan plazma dalgalarından çok daha hızlı yayılıyor. Daha önceki koronal delikler, Dünya'ya doğru yönlendirilen radyoaktif plazma parçacıklarını içerdiğinden, bu durum Güneş fırtınalarına neden olabilir.

 Şu anda Güneş, aktif bir evrede olduğu için bilim insanları patlamaların birkaç yıl içinde artarak zirve yapacağını düşünüyor. Güneş, her 11 yılda bir tamamlanan bir döngüde bulunuyor. NASA'ya göre, Güneş şu anda solar maksimum evresine doğru ilerliyor. 

20 YILDIR GÖZLENEN EN YÜKSEK SAYI 

Bilim insanları, 2025'te solar maksimum evresinin zirveye ulaşmasıyla Güneş lekelerinin sayısının 115'e çıkabileceğini öngörmüştü. Ancak verilere göre, Güneş bu döngüde beklenenden daha aktif bir şekilde davranıyor. Haziran ayında sadece 60'tan fazla leke üretti, bu da 20 yılı aşkın bir süredir gözlemlenen en yüksek sayı. Bu durum, Güneş'in bu döngüsünün beklenenden daha aktif geçeceği beklentisini güçlendiriyor. 

 

Etiketler : ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.