Gündemde 'dershane tartışması' var

Gündemde 'dershane tartışması' var

Milli Eğitim Bakanlığı'nın dershanelerin ve özel etüt merkezlerinin kapatılmasına yönelik yasa tasarısının belli olmaya başlamasının ardından başlayan tartışma bugünkü gazetelerde kendine geniş yer buldu.

Milli Eğitim Bakanlığı ’nın dershanelerin ve özel etüt merkezlerinin kapatılmasına yönelik yasa tasarısının belli olmaya başlamasının ardından başlayan tartışma bugünkü gazetelerde kendine geniş yer buldu. 

Dünkü Zaman gazetesinin, “Eğitime büyük darbe” başlığıyla duyurduğu taslak planla ilgili olarak yine dün akşam saatlerinde Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından bir açıklama yapılmış, dershane ve etüt merkezlerinin kapatılacağına ilişkin bir yalanlama yapılmamakla birlikte, Zaman gazetesinin haberinde “taslakta olmayan bazı maddelerin varmış gibi gösterilerek kara propaganda yapıldığı” belirtilmişti. Samanyolu ve Zaman'da yayımlanan haberde iddia edilen taslaktaki ifadeleri "alenen yalan ve kışkırtıcı" olarak niteleyen MEB, eğitimde yeni bir taslak üzerinde çalıştıklarını fakat hazırlanan taslağın Zaman'ın manşetinde yer alan haberdeki içeriklerle alakası olmadığını belirtmişti. 

Tartışmanın dozunu artıracağı anlaşılan bu açıklamaların ardından, dün gece boyunca, çok sayıda gazeteci ve eğitimcinin yanı sıra Başbakanlık danışmanlarından bürokratlara, velilerden öğrencilere dek çok sayıda sosyal medya kullanıcısının katılımıyla tartışmalar internet mecrasında devam etti. #EğitimeSonDarbe hashtagiyle gece boyunca 1 milyonun üzerinde tweet atılırken bu hashtag hemTürkiye hem de dünya sıralamalarında trend topic (TT) oldu. Dershanelerin kapatılmasını öngören tasarı lehine de #EğitimdeAKPartiFarkı hashtagiyle tweetler atıldı. 

Ve elbette dün gün boyu süren tartışmalar bugünkü gazetelere de yansıdı. 

ZAMAN: ‘DARBE DÖNEMİNDE BİLE’ 

Dünden beri tartışmaların odağında bulunan Zaman gazetesi bugün konuyu manşetten görmeye devam ederken “Böyle bir yasa darbe döneminde bile uygulanmadı” başlığını kullandı. Hasan Karalı ve Burcu Öztürk imzalı haberde, bugünküne benzer bir teşebbüsün 12 Eylül darbesinden sonra da gündeme geldiği belirtilerek, “Kenan Evren yönetiminin çıkardığı dershaneleri kapatan yasayı bir yıl sonra Turgut Özal, yürürlüğe girmeden kaldırmıştı. 28 Şubat’ta da birçok dershaneye üst üste müfettişler gönderilmiş ama kapatma amaçlı kanun hazırlanmamıştı" denildi. 

Gazete, Erdoğan hükümetinin, 12 Eylül darbesiyle kurulan hükümetten daha sert bir yasa taslağı hazırladığını ima ederken, “28 Şubat postmodern darbe sürecinde de birçok dershaneye üst üste müfettişler gönderildi ama kapatma amaçlı bir kanun hazırlanmadı. Şimdi ise MEB’in dershaneleri ve etüt merkezlerini kapatmak için kanun taslağı hazırlaması, toplumun tüm kesimlerinden büyük tepki çekti” ifadelerini kullandı. 

Bugün gazetesi ise “Özel dershaneler bir ‘oldu bitti ile kapatılacak’ iddiası” üst başlığının altına “Başka sorunlar çıkar” manşetini attı. Gazete, dershanelerin kapatılması tasarısına her kesimden tepki yağdığını ve tasarının yasalaşması durumunda “eğitimdeki uçurumun artacağı” yazdı. 

SABAH: DERSHANELER İÇİN KARA PROPAGANDA 

Hükümete yakınlığıyla bilinen Sabah gazetesi ise tartışmaya Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı’nın sözleri üzerinden katıldı. “Dershaneler için kara propaganda” manşetini kullanan gazete, bu başlığın altına, “Zaman gazetesinin ‘Eğitime büyük darbe’; Samanyolu TV’nin ‘Eğitimde sıkıyönetim dönemi’ haberlerini MEB yalanladı: Alenen yalan ve kışkırtıcı kampanya” spotunu yazdı. 

STAR VE YENİ ŞAFAK DA BAKANLIĞI REFERANS GÖSTERDİ 

Star gazetesi de “Hedef kaliteli ve daha eşit eğitim” başlığıyla ve MEB açıklamasını esas alarak konuyu manşetine taşıdı. 

Hükümete yakın bir başka gazete Yeni Şafak ise ‘Taslakta ceza yok’ başlığıyla konuyu sürmanşette gördü. RADİKAL

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.