'Günde 3 dakika kırmızı ışığa bakmak görme kaybını azaltıyor'

'Günde 3 dakika kırmızı ışığa bakmak görme kaybını azaltıyor'

Gönüllüler, deney için her gün kendilerine verilen el feneriyle 3 dakika boyunca kırmızı ışığa baktı.

UCL (University College London) Oftalmololoji Enstitüsü tarafından yapılan araştırmaya göre her gün 3 dakika boyunca kırmızı ışığa bakmanın, özellikle ileri yaşta gerçekleşen görme kaybını azalttığı keşfedildi.

İngiltere’de yapılan bir araştırmada yaşlılığa bağlı görme kaybının önüne geçebilmek için önemli bir bilgi keşfedildi. Yapılan araştırmaya göre her gün birkaç dakika kırmızı ışığa bakmak, yaşlılığa bağlı görme kaybının önüne geçebiliyor. Parkinson ve diyabet gibi hastalıklarda yeni tedavi yöntemlerinin geliştirilmesini sağlayabilecek bu yeni araştırma sonucuna göre kırmızı ışığın, hücrelerin pilleri olarak nitelendirebileceğimiz mitokondrileri canlandırdığı keşfedildi.

Gürhan Kulaklı'nın webtekno'da yer alan haberine göre, The Journals of Gerontology isimli bilim dergisinde yayınlanan araştırmada, konsepti denemek için yaşları 28 ila 72 arasında değişen 12 kadın ve 12 erkek denek kullanıldı. Bu gönüllülere 670 nanometre dalga boyunda kırmızı ışık yayan bir el feneri verildi. Verilen bu dalga boyu, görülebilme spektrumun sonlarında, insan gözünün göremediği kızılötesi ışığın dalga boyunun hemen altında yer alıyor. 

HER GÜN 3 DAKİKA IŞIĞA BAKTILAR  

24 gönüllü, bu deney için her gün kendilerine verilen el feneriyle 3 dakika boyunca kırmızı ışığa baktı. Bu ışığa bakarken düşük kontrastlı harflere okumaları istenen gönüllülerin koni fonksiyonları ölçüldü. Bunun dışında deneklerden karanlıkta ışık sinyallerini seçmelerini isteyen uzmanlar, bu şekilde gözlerin çubuk hassasiyetini de kontrol etti. 

GÖRME KALİTESİNDE ARTIŞ 

Koni, retinanın arka kısmında bulunan ve kırmızı, yeşil ve mavi renklere duyarlı olan hücrelere verilen bir isim. Bu koni hücrelerinin arasında ise ışığa daha duyarlı, ancak renk körü olan çubuk hücreler yer alıyor. 

Yapılan bu deneylerin ardından deneklerin görme kalitesinde artış gözlemlendi. Katılımcıların -koni renk kontrastı hassasiyetinde- ortalama yüzde 14 iyileşme gözlemlenirken yaşı 40’ın üzerinde olan gönüllülerin hassasiyetiyse yüzde 20 arttı. Bu yaş grubundaki kişilerin çubuk eşiğinde, yani düşük ışıkta görme yeteneğinde de önemli bir artış yaşandı. 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.