Gün TV halkların ortak dili ve sesi olacak

Gün TV halkların ortak dili ve sesi olacak

6 Nisan'da ulusal yayına başlayacak olan Özgür Gün TV Program Koordinatörü Ayşe Kara, Kültür-sanat ve toplum yaşam odaklı ilkeli yayıncılıkla Türkiye'deki halkların ortak dili ve sesi olacaklarını kaydetti.

DİYARBAKIR - Kapatma, baskı ve tutuklamalarla geçen 13 yıllık yerel yayın hayatında inkarcı sisteme rağmen Kürtçe yayıncılık konusunda birçok ilke imza atan Özgür Gün TV, hazırlıklarını sürdürdüğü yeni binasında 6 Nisan'da ulusal yayına başlayacak. 1 Ocak tarihinde aldığı Turksat uydu frekansı üzerinden test yayınına devam eden kanal, yerelden ulusal yayına geçerken stüdyo ve tüm ekipmanlarını da yenileyerek izleyicisiyle buluşacak. Kültür-sanat, toplum-yaşam ve ekoloji eksenli yayın yapacak olan Gün TV, 23 Mart 2006 tarihinde Türkiye'de ilk defa Kürtçe olan "Dergûşa Çandê" kültür sanat programına yeni yayın döneminde tekrardan yer verecek. Farklı inanç ve dinleri içeren "Gulistana Dilan", el sanatı odaklı "Destar", ekoloji eksenli "Ekojiyan" ve sinemaya dönük "Sinemêj" adlı programlarla izleyicileriyle buluşacak olan Gün TV, ayrıca "Rojamed" isimli programla siyaseti, "Nujiyan" adlı programla da kadın konusunu tartışacak.

'Alternatif olma iddiasıyla yola çıktık'

Kanalın yayın hayatı boyunca birçok baskı ve haksız uygulamalarla karşılaştığını dile getiren Özgür Gün TV Program Koordinatörü Ayşe Kara, kanalın hiçbir zaman yayın ilkesinden taviz vermediğini söyledi. Yerelden yayına başlayan kanalın esas çizgisinin, toplumun tarihi, kültürü, dili ve gerçekleştiğini işlemek olduğunu belirten Kara, yasaklı bir halkın dilinin yansıtıcısı oldukları için yıllarca ceza politikaları ile karşılaştıklarına dikkat çekti. Kara, "Devlet tarihi boyunca, Kürt kültürünü ve dilini yok etmeye, halkı asimile etmeye dönük politika yürüttü. Kürtçe yayıncılık konusu bu yüzden bizim için çok önemli bir noktaydı. Türkiye'de Kürt halkının gerçekliğini, dilini yansıtacak bir kanala müsaade edilmedi. İşte biz bütün bunlara karşı halk için alternatif olma iddiasıyla yola çıktık" dedi. 

'Halk kendini görmek istiyor'

Kürtçe yayıncılığa dönük ısrarlarının Türkiye'de farklı dillerde yayın yapılmasının da önünü açtığını ifade eden Kara, "Kürtçe yayıncılık konusunda ısrarımız ve mücadelemiz Türkiye'deki tüm dillere kazandırdı. Gün TV, bu konuda hep ilklerle yol almıştır. Kürtçe'de ilk belgesel, film, reklam ve haber sunumu gibi" diye konuştu. Yeni yayın dönemlerinde de kültür-yaşam ve dil odaklı yayınlarla izleyicinin karşısında çıkacaklarını aktaran Kara, bu konuda halktan öneriler aldıklarını belirterek, "Halkla tartıştık önerilerini aldık. Halk kendini, tarihi görmek istiyor, kültürünün yansıtılmasını istiyor" dedi.

'Halkların sesi ve dili olacağız'

Özgür basın geleneği ilkeleri ve toplum ahlaklı yayıncılıkla artık Diyarbakır'ı aşarak Türkiye'ye yayın yapacaklarını söyleyen Kara, "Gün TV, Türkiye'de yaşayan, Ermenilerin, Kürtlerin, Asurilerin, Süryanilerin, Keldanilerin, Arap halkının ve diğer tüm farklılıkların, ötekilerin ortak dili ve sesi olacaktır. Sokak sokak dolaşacağız. Halkın, yöneticilerden, belediyelerden, siyasetçilerden talebi nedir? Bunları sorgulayacağız. Yerellerin sesi, görüntüsü ve kültür aktarıcısı olacağız" dedi.

KADRİ ÖZKAN / DİHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.