Grip nasıl daha çabuk geçer?

Grip nasıl daha çabuk geçer?

Grip, influenza virüsünün neden olduğu yüksek ateş, titreme, halsizlik, kas-eklem ağrıları, baş ağrısı ve kuru öksürük gibi belirtilerle seyreden çok bulaşıcı bir viral enfeksiyondur.

Grip ilk 3 güne kadar bulaşıcı olmaya devam eder ve bazı durumlarda ölümcül hale gidebilir. Bu nedenle hastalarda belirtiler çok hızlı ilerliyor, ateş düşmüyorsa veya nefes almada zorluk, tekrarlayan kusma, kanlı öksürük, çok şiddetli baş ağrısı gibi ciddi bulgular gelişmişse mutlaka doktora başvurmanız gerekir. Kesinlikle hekime başvurmadan ateş düşürücü ilaçlar ya da antibiyotik kullanmamanız gerektiğini aklınızdan çıkarmayın.

Grip nasıl geçer? Antibiyotik ne zaman gerekli?

Gripte hastalığın en rahatsız edici günleri ilk 3 gündür. Normade istirahat ve sıvı-destek tedavisi ile 7-10 gün arasında hastalık kendiliğinden biter. Ancak hastalığın ardından birkaç hafta boyunca yorgunluk hissetmeye devam edebilirsiniz. Grip için tek bir "en iyi" tedavi yöntemi yoktur ancak semptomları azaltıp konforunuzu artırabilecek birçok yöntem mevcuttur.

Günümüzde grip tedavisi için oldukça etkili birden fazla anti-viral ilaç mevcuttur. Ama bunlar sadece doktor önerisi ile kullanılması gerekmektedir. Yine bazı reçeteli ilaçlar grip belirtileri ilk ortaya çıktığı zaman alındığında hastalık süresini kısaltabilir.

İlaçlar özellikle ilk 48 saat içerisinde alındığında hastalığın ilerlemesini ciddi manada engeller. Soğuk algınlığı ve grip ilaçları ateş, ağrı, burun tıkanıklığı, öksürüğü azaltma gibi konularda size yardım edebilir. Ancak şunu asla unutmayalım; bu ilaçlar gribi tamamen tedavi etmez, sadece hastalık sürecini daha rahat atlatmanıza yardımcı olabilir. Dekonjestan olarak bilinen ilaçlar burun mukozalarındaki kan damarlarını küçülterek sekresyonu ve ödemi azaltıp nefes almanıza yardımcı olur.

Ayrıca tuzlu burun spreyleri burun kanallarınızın açık kalmasına yardımcı olabilir. Vücudunuzdan su kaybını önlemek için bol bol sıvı tüketin. Yeterli sıvı tüketmeniz direncinizin düşüp hastalığın ilerlemesini engellemek adına önemli. Ciddi dehidratasyon veya bitkinlikte serum ile sıvı replasmanı yapılabilir. 4 yaş altındaki çocuklarda mecbur kalmadıkça öksürük ve soğuk algınlığı ilaçları kullanılmamalıdır. Çocuğunuz 4 ve 6 yaş arasında ise herhangi bir ilaç vermeden önce doktorunuza danışın. 6 yaş üzeri çocuklarda semptomları hafifletmek için hekiminizin önerdiği ilaçları kullanabilirsiniz.

Viral enfeksiyonlarda antibiyotik kullanılmaz çünkü antibiyotikler bu hastalıklara etkisizdir. Hatta bazı viral enfeksiyonlarda gereksiz antibiyotik kullanılması durumunda karaciğer-böbrek yetmezliğine yol açılabilir.

Peki ne zaman antibiyotik kullanılabilir? Grip gibi viral bir enfeksiyon nedeniyle direnciniz fazla düşer ve gribin üstüne akciğerlerinizi veya başka bir organınızı tutan bakteriyel bir enfeksiyon gelişirse antibiyotik kullanmak gerekir. Bunada ancak hekiminiz karar verebilir.

(Dr. Süleyman Yıldız/Rudaw)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.