Greve çıkan gazeteciler istifa etti: 'Mücadelemiz sürecek'

Greve çıkan gazeteciler istifa etti: 'Mücadelemiz sürecek'

Le Journal Du Dimanche’ın başına sağcı Geoffroy Lejeune’ün getirilmesinin arından grevlerini sonlandıran gazeteciler istifa etti.

Fransa'nın önde gelen haftalık gazetesi Le Journal Du Dimanche’ın (JDD) başına sağcı Geoffroy Lejeune’ün genel yayın yönetmeni olarak getirilmesine karşı greve çıkan gazetecilerin yarısı istifa etti. Geçtiğimiz günlerde, 22 Haziran'da başlattıkları grevi sonlandırdıklarını belirten çalışanlar istifa kararlarını açıkladı.

İstifalarını duyuran gazeteciler, haftalar süren grevin ardından 'başka seçeneklerinin kalmadığını' bildirdi. JDD'den muhabir ve yazı işleri kurulu üyesi Antoine Malo, "Kazanmadık. Lejeune’ün başa gelmesini durduramadık ancak mücadele dışarıdan devam edecek" dedi.

LE PEN'İN YEĞENİ 

Fransa'nın tek pazar gazetesi Le Journal Du Dimanche’ın milyarder sanayici Vincent Bolloré tarafından satın alınma sürecinin başlamasıyla beraber, gazetenin başına ırkçı söylemleriyle bilinen Geoffroy Lejeune’ün getirileceği belirtilmişti. Ülkede 1970'lerden bu yana basın sektöründe gerçekleştirilen 'en uzun grev' olarak nitelenen grev, neo-faşist Valeurs Actuelles dergisinin eski genel yayın yönetmeni Lejeune'nin göreve başlamasının ardından sonra ermişti.

34 yaşındaki Lejeune, faşist siyasetçi Marine Le Pen'in yeğeni. Lejeune aynı zamanda, 2022 yılında cumhurbaşkanlığına aday olan faşist Eric Zemmour'un önde gelen destekçilerinden biri. Irkçı 'büyük ikame' teorisini benimseyen Zemmour, nefret söylemleri nedeniyle üç kez suçlu bulunmuştu. Son olarak geçtiğimiz yıl refakatsiz mülteci çocukları 'hırsızlar', 'tecavüzcüler' ve 'katiller' olarak nitelendiren Zemmour, 10 bin euro para cezasına çarptırılmıştı.

SİYAH MİLLETVEKİLİNİ 'KÖLE' OLARAK TASVİR ETTİLER

Lejeune, Valeurs Actuelles'de genel yayın yönetmenliği yaptığı sırada siyah milletvekili Danièle Obono, derginin bir sayısında 'köle' olarak tasvir edilmiş ve kurum para cezasına çarptırılmıştı.

22 Haziran'da greve çıkan gazeteciler, şu açıklamayı yapmıştı: "Journal Du Dimanche’taki grev nedeniyle, JDD web sitesi 22 Haziran Perşembe günü saat 17.30’dan itibaren güncellenmeyecektir. JDD editörleri, Geoffroy Lejeune’ün yeni direktör olarak atanma ihtimaline karşı grevde olacak. JDD’nin yazı işleri çalışanları olarak, Perşembe günü gazetenin yeni genel müdürü olarak Jérôme Béglé’nin yerine Geoffroy Lejeune’ün atanacağını öğrenince şaşkına döndü. Bu atamaya şiddetle karşı çıkıyoruz." 

Etiketler : ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.