Gözaltında Kayıplara Karşı Mücadele Haftası'nda hak savunucuları taleplerini dile getirdi

Gözaltında Kayıplara Karşı Mücadele Haftası'nda hak savunucuları taleplerini dile getirdi

17-31 Mayıs Uluslararası Gözaltında Kayıplara Karşı Mücadele Haftası kapsamında hak savunucuları Yüksekova’da bir araya geldi.

17-31 Mayıs Uluslararası Gözaltında Kayıplara Karşı Mücadele Haftası nedeniyle Yüksekova’nın Sanat Sokağı'nda insan hakları savunucuları ve kayıp yakınları bir araya geldi. Burada yapılan açıklamaya, İHD Hakkari, ÖHD Hakkari, DEM parti eş başkanları Filiz Saygı ile Ercan Sevmez , Yüksekova Belediye eş başkanları Şadiye Kırmızıgül ile Şoreş Diri ve Hakkari barosu katıldı.

whatsapp-image-2024-05-22-at-15-23-34.jpeg

"TBMM'deki siyasi partilerin bu konuyu gündemlerine almaları gerek"

Açıklamayı, İHD Eş Başkanı Sibel Çapraz okudu. Çapraz, gözaltında kayıpların Türkiye'de sorun olduğunu vurgulayarak, politikaların yeni hak ihlallerine yol açtığını belirtti. Cumartesi Anneleri'nin eylemlerinin 1000. haftasına yaklaştığını hatırlatan Çapraz, TBMM'deki siyasi partilerin bu konuyu gündemlerine almaları gerektiğini söyledi.

"Son kayıp bulunana kadar mücadeleye devam edeceğiz"

Açıklamada, kayıp yakınları, kayıpların akıbetinin açıklanmasını, faillerin cezalandırılmasını ve ilgili uluslararası sözleşmelerin imzalanmasını talep edildi. Çapraz, "Son kayıp bulunana kadar, son fail cezalandırılana kadar mücadeleye devam edeceğiz," diye belirtti.

whatsapp-image-2024-05-22-at-15-23-30-003.jpeg

Kayıp yakınlarının talepleri dile getirildi

Açıklamanın devamında kayıp yakınlarının taleplerinin dile getirildi:

"• Kayıplarımızın akıbeti açıklansın, failleri koruyan cezasızlık politikasına son verilsin.

• Gözaltında kaybetme suçu, Türk Ceza Kanunu’nda insanlığa karşı suç olarak düzenlensin.

• Birleşmiş Milletler'in Bütün Kişilerin Zorla Kaybedilmeden Korunmasına Dair Uluslararası Sözleşmesi derhal imzalansın ve uygulansın.

• Cumartesi Anneleri'nin eylemleri dahil, toplanma ve ifade özgürlüğünü hedef alan engel ve kısıtlamalara son verilsin."

Çapraz, konuşmasının sonunda, "Son kayıp bulunana kadar, son fail cezalandırılana kadar kayıp yakınları ile birlikte mücadele etmeye devam edeceğiz," dedi.

 Yüksekova Haber
Etiketler : , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.