Genç Sağlık Sendikası Hakkari Şubesi: Memurun ne dayanacak gücü, ne de sabrı kaldı

Genç Sağlık Sendikası Hakkari Şubesi: Memurun ne dayanacak gücü, ne de sabrı kaldı

Genç Sağlık Sendikası Hakkari Şubesi, memur maaş zamlarıyla ilgili yazılı açıklama yaptı.

Gündemdeki memur maaş zamlarıyla ilgili Genç Sağlık Sendikası Hakkari Şubesi İl Başkanı Ubeydullah Harmancı tarafından yazılı bir açıklama yapıldı.

Cumhurbaşkanı tarafından en düşük memur maaşının 22 bin liraya yükseltileceği açıklandığını hatırltaran Harmancı, “Bu kapsamda, kamu görevlilerinin maaşlarında net 8 bin 77 lira artış yapılmasına ilişkin kanun teklifinin görüşmelerine TBMM'de gündemde. Buna göre, aile yardımı ödeneği dahil en düşük memur maaşı 22 bin 17 liraya yükselecek” dedi.

2023 yılında kamu görevlilerinin mali ve sosyal haklarında yapılan artışların, "Kamu Görevlilerinin Geneline ve Hizmet Kollarına Yönelik Mali ve Sosyal Haklara İlişkin 2022 ve 2023 Yıllarını Kapsayan 6. Dönem Toplu Sözleşme" ile belirlendiğine vurgu yapan Harmancı, “Toplu sözleşme masasında memurun hakkını aramaktan aciz kalan; memurun enflasyon ve yoksulluk sınırı altında  ezilmesine göz yuman malum sendikalar, meslektaşlarımızın yoksullaşması karşısında da bir kez daha etkisiz kaldı. 5 Temmuz günü açıklanan zam oranlarının ardından camiamızın sözde yetkili ancak özde yetkisiz sendikası 36 saat, ondan sonra sıragelen malum sendikalarda 12 saat tepkisiz kaldı. Bizler ise gerek 5 temmuz öncesi ve gerek 5 temmuz sonrasında genel merkezimiz önderliğinde tüm reaksiyonları aldık ve eylem planlarımızı hayata geçiriyoruz” ifadelerine yer verdi.

Harmancı, yazılı açıklamasında şöyle devam etti:

“İçinde yaşadığımız hayat pahalılığında ve yoksulluk sınırının 33.788 TL olduğu ülkemizde memura verilecek olan 22 bin TL kabul edilebilir değildir. Bu göz göre göre memuru yoksulluk sınırın altında ezdirmektir. Ülkemizde yıllarca, orta direk olarak atfedilen memur ortalığını yitirmiş, bugün altında altında bir maddi hayata sürüklenmiştir.

Ayrıca; 8 bin 77 TL’lik verilecek olan seyyanen artışın taban aylığa eklenmek yerine ilave ek ödeme adı altında olması, yani emekli maaşlarına yansıtılmayacak olması çalışmakta iken alınan maaş ile emekli maaşları arasındaki farkı büyük ölçüde artıracaktır. Emekli maaşına yansımayan bir zammın adına zam denilebilir mi?

Yoksulluğa terk edilen memur, emeğinin karşılığını alamayan memur ve yine görmezden geldikleri memurun verdiği yaşam mücadelesi her geçen gün daha zor bir hal almaktadır.

Kirasını ödemekte zorlanan devlet memuru mu olur? Bir devlet memuru nasıl olur da oraya atanırsam aldığım maaş kiraya gidecek, hiç atanmasam daha iyi diyebilir? Temel yaşam ihtiyaçlarını karşılamakta zorlanan devlet memuru mu olur? Bir memur, kamu hizmeti için var ise, daha kendi ihtiyaçlarını karşılamaktan aciz bir duruma düşerse nasıl kamu hizmeti sunabilir?

Her ay gece gündüz demeden yüzlerce saat mesai yapıp da çocuğunun istediği oyuncağı alırken acaba bütçesini zorlar mı diye düşünen devlet memuru mu olur? Mevcut enflasyon, yetkililerin etkisizliği derken devletin itibarı olarak nitelendirilen memur işte böyle yoksullaştı..

Alanında senelerce emek vererek yükseköğrenimini tamamlayan, aylarca çalışarak sınav yolu ile ataması gerçekleştirilen memurlar şimdi nasıl kamu işçisi olurum diye düşünüyor. Çünkü, sahadaki çalışma barışı gelir dağılımı adaletsizliği yüzünden bozuldu. Çünkü, devletin memuru alım gücünü günden güne yitirerek yoksulluğa terk edildi.  Memurun artık dayanacak ne gücü, ne de sabrı kaldı. En düşük memur maaşının 22 Bin TL’ye çıkarılması artan pahalılık ve alım gücünün kaybı karşısında memurlara rahat bir nefes aldırmayacağı aşikardır.

Talebimiz ilk günkü gibi açık ve net! En düşük memur maaşı yoksulluk sınırı seviyesine yani 33 bin 788 TL’ye çıkarılmalıdır.

Vergi dilimi %15’e sabitlenmeli, büyükşehirlerde görev yapan memurlarımıza kira yardımı düzenlemesi derhal hayata geçirilmelidir. 8 bin 77 TL’lik seyyanen zammın emekliliğe yansıtılması sağlanmalıdır. Enflasyon farkı ortaya çıktığı ay itibariyle maaşlara yansıtılmalıdır. Bu taleplerimiz gerçekleşmediği sürece kamuda görev yapan milyonlarca memur rahat bir nefes alamayacak, hak ettikleri refaha erişemeyecektir. Buradan bir kez daha yetkililere sesleniyoruz. Memuru yoksulluğa terk etmeyin. Fazlasını değil hakkımızı istiyoruz. Anayasal hakkımızın gereği olarak, insan onuruna yaraşır mali ve sosyal hakların sağlanmasını istiyoruz.

Genç Sağlık Sendikası olarak her geçen gün büyüyen ailemizle dün olduğu gibi bugün de sahayı terk etmeyecek, haksızlıklara karşı boyun eğmeyeceğiz. Ayrıca sayımlardan sonra yapılan ilk basın açıklamamız da tüm kamuoyunun bilmesini isteriz ki, 8 ay önce kurulan Genç Sağlık Sendikası kuruluşunun hemen ardından getirilen %2 barajına rağmen önü kesilemeyen bir hızla büyümüş, kısa süre içerisinde camiamıza hizmet veren 52 sendika içinde en büyük 6. Sendika olarak tek başına %2 barajını yıkmıştır. Bugüne kadar toplu sözleşme ikramiyesinden tam yararlanmak için sendikamıza katılım gösteremeyen tüm meslektaşlarımıza çağrımızdır, %2 barajını geçen sendikalar arasında en genç, en dinamik, en yenilikçi alternatif biziz. Gelin sizler de gençlere bir şans verin ve değişimin gücünü gençlerin elinde gösterelim! O gün geldiğinde Toplu Sözleşme Masasına sizlerin sesi olacak, memura hak ettiği refahı almadan da hiçbir masadan kalkmayacağımızı bildiriyoruz.”

 Yüksekova Haber
Etiketler : , , , , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.