Gazze'de son durum: 'Çatışmalar durmazsa insani felaket daha da kötüleşecek'

Gazze'de son durum: 'Çatışmalar durmazsa insani felaket daha da kötüleşecek'

İsrail'in Gazze'de hastane, ambulans ve okulları vurmasının ardından bölgedeki hastanelerden uluslararası topluma çağrı yapıldı. Af Örgütü, insani felaketin daha da kötüleşebileceğine dikkat çekti.

Hamas'ın silahlı kanadı Kassam Tugayları'nın 7 Ekim'de İsrail'e düzenlediği 'Aksa Tufanı' saldırısıyla başlayan çatışmalar, İsrail'in abluka altındaki Gazze'ye yönelik hava ve kara saldırılarıyla 29'uncu gününde devam ediyor.

Gazze'deki Sağlık Bakanlığı'nın açıklamasına göre, İsrail'in saldırılarında 3 bin 826’sı çocuk, 2 bin 405’i kadın olmak üzere 9 bin 227 Filistinli öldürüldü, en az 23 bin kişi yaralandı.

İsrail savaş uçaklarının dün Gazze'deki hastane, okul ve ambulans konvoylarını hedef alan saldırılarının ardından açıklama yapan Kemal Advan Hastanesi Müdürü Ahmed El Kahlut, hasta ve yaralıların kurtarılması için uluslararası topluma çağrıda bulundu.

'YAKIT SIKINTISI NEDENİYLE ONLARCA HASTA HAYATINI KAYBEDECEK'

Anadolu Ajansı'nın haberine göre, Hastane Müdürü Kahlut, düzenlediği basın toplantısında, devam eden saldırılar ve yaralı akışı nedeniyle tıbbi malzemelerin tükendiğine ve yakıtın da tükenme noktasına geldiğine değindi. Abluka altındaki bölgede yakıt sıkıntısı nedeniyle başta oksijen tüpüne bağlılar olmak üzere onlarca hasta ve yaralının ölebileceğini belirten Kahlut, en üst düzeyde yakıt tasarruf sağlamak için 24 saat içinde hastanenin ana jeneratörünü kapatıp sadece yedek jeneratörü çalıştıracaklarını kaydetti.

'TARİH YAPABİLECEKLERİ VARKEN YAPMAYANLARI AFFETMEYECEK'

Kemal Advan Hastanesi'nin daha uzun süre çalışabilmesi için oksijen ünitesi, yoğun bakım ve acil servis dışındaki diğer bölümlerin kapatılacağını aktaran Ahmed El Kahlut, uluslararası topluma seslenerek, "Filistinli kadınları ve çocukları kurtarın. Hastaları ve yaralıları kurtarın. Tarih, çocuk katillerini ve abluka altındaki bu halka karşı yapabilecekleri varken bunu yapmayanları affetmeyecek" ifadelerini kullandı.

AF ÖRGÜTÜ: SAYISIZ HAYAT PARÇALANDI, ALT ÜST OLDU

Öte yandan, İngiltere merkezli Uluslararası Af Örgütü (Amnesty International) de bir açıklama yaparak çatışmalar durmadığı takdirde İsrail'in 16 yıldır abluka uyguladığı Gazze'deki insani felaketin daha da kötüleşeceğine dikkati çekti.

Örgütten konuya ilişkin yapılan açıklamada çatışmalar nedeniyle sivil ölümlerinin daha önce görülmemiş seviyelerde gerçekleştiği ifade edilerek, "Sayısız hayat parçalandı, birbirinden koparıldı ve alt üst oldu" değerlendirmesi yapıldı.

'ÖLDÜRÜLEN SİVİLLERİN ÜÇTE BİRİNDEN FAZLASI ÇOCUK'

"Her geçen gün daha fazla hayat sona eriyor, Gazze'deki insani felaket daha da kötüleşiyor" ifadelerinin kullanıldığı açıklamada, İsrail'in 7 Ekim'deki Hamas saldırılarına karşılık başlattığı bombardımanlarda sivil ölümlerin sarsıcı şekilde arttığına vurgu yapıldı. Hayatını kaybeden sivillerin üçte birinden fazlasının çocuk olduğuna dikkati çekilen açıklamada halen enkaz altında sayısız insan bulunduğunun altı çizildi.

Gazze'deki en az 200 rehinenin de hayatının tehlike altında olduğu belirtilerek, "İsrail'in sıkılaştırdığı Gazze ablukasıyla bölgeye su, gıda, yakıt dahil malların girişi engelleniyor ve 2 milyondan fazla kişi Gazze Şeridi'nde yaşam mücadelesi veriyor" denildi.

'ATEŞKES REHİNELERLE İLGİLİ GÖRÜŞME ORTAMINI DA SAĞLAYACAK'

"Çatışmalar bir an önce durmazsa İsrail'in işgal altındaki Gazze'ye 16 yıldır uyguladığı hukuk dışı ablukanın yol açtığı insani felaket daha da kötüleşecek" ifadelerine yer verilen Uluslararası Af Örgütü açıklamasında, tüm tarafların savaş suçları işlemeyi ve uluslararası insancıl hukuku ciddi şekilde ihlal etmeyi sürdürdüğüne vurgu yapıldı.

Ateşkesin tüm tarafların hukuka aykırı saldırılarına son vermenin yanı sıra insanların çektiği acıya çare olmak üzere yardım kuruluşlarının bölgede faaliyetler yürütmesini sağlayacağı ifade edilen açıklamada, hastanelerin ihtiyaçlarının sağlanması için de ateşkese ihtiyaç olduğu belirtildi. Açıklamada, ateşkesin rehinelerin salıverilmesi için görüşme ortamını sağlayacağı ve tüm taraflarca işlenmiş savaş suçlarının bağımsız uluslararası araştırmacılarca soruşturulmasına fırsat tanıyacağı bilgisi de paylaşıldı. Uluslararası Af Örgütü, akan kanı durdurmak ve insani yardımların Gazze'ye girmesini sağlamak için herkesi ateşkes çağrısı yapan imza kampanyasına katılmaya da davet etti.

Etiketler : ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.