Gazze'de ölü sayısı 16 bine yaklaştı

Gazze'de ölü sayısı 16 bine yaklaştı

Gazze'deki Sağlık Bakanlığı, ölenlerin sayısının 15 bin 899'e yükseldiğini duyurdu. Uluslararası Ceza Mahkemesi Başsavcısı, İsrail'in 'uluslararası hukuka saygı duyma zamanının geldiğini' söyledi.

 Gazze'de 7 gün süren 'geçici ateşkes' süresince bombardımana devam eden İsrail, Filistinlilere yönelik saldırılarını sürdürüyor. İsrail saldırıları sonucu enkaz altında binlerce Filistinlinin bulunduğu belirtilirken, ölü sayısı her geçen gün artıyor.

Can kayıplarına ilişkin açıklama yapan Gazze'deki Sağlık Bakanlığı, ölenlerin sayısının 376 artarak 15 bin 899'e yükseldiğini duyurdu. Ölenlerin yüzde 70'inin çocuklar ve kadınlardan oluştuğu aktarıldı.

'ŞİMDİ UYMAZSA DAHA SONRA ŞİKAYET ETMEMELİ'

Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM) Başsavcısı Kerim Han, İsrail'in 'uluslararası hukuka saygı duyma zamanının geldiğini' söyledi. Han, Filistin'in Ramallah kentine yaptığı ziyaretin ardından sosyal medya hesabından paylaştığı videoda, İsrail'i uluslararası hukuka uymaya çağırdı. Paylaşımında, çok fazla insanın öldüğünü ve yaralandığını vurgulayan Han, "İnsanlığa biraz saygımız varsa yasalara saygı duymanın zamanı geldi. Ofisim bu konuları aktif olarak araştırıyor" ifadelerini kullandı. Han, paylaşımına iliştirdiği ve Ramallah'tan ayrılmadan önce değerlendirmelerine yer verdiği video mesajında, "Yasalara uyma zamanının geldiği konusunda (İsrailli yetkililerle görüşmemde) çok nettim. İsrail şimdi uymazsa daha sonra şikayet etmemeli" dedi.

REHİNELERİN AİLELERİNDEN 'MÜZAKERELERE DÖNÜN' ÇAĞRISI

Öte yandan Hamas'ın elindeki İsrailli rehinelerin aileleri, ordunun 1 Aralık'ta Gazze'ye şiddetli saldırılarını yeniden başlaması sonrası Savaş Kabinesi ile görüşme taleplerine yanıt vermeyen hükümetin kayıtsızlığını "utanç verici" olarak niteledi ve "bir an önce esir takası için müzakerelere dönülmesi" çağrısı yaptı. Düzenlenen basın toplantısında, Gazze Şeridi'ndeki İsrailli esirlerin yakınları adına konuşan Daniel Lifshitz, hükümete "bir an önce Hamas ile esir takasına ilişkin müzakerelere dönülmesi" çağrı yaparak aksi takdirde "eylemlerini artıracaklarını" belirtti.

Lifshitz, "Sizleri hemen, ertelemeden, ne pahasına olursa olsun müzakere masasına dönmeye çağırıyoruz. Sizin bize karşı kayıtsızlığınız bir utanç. Bizi temsil etmekle ilgilenmiyorsanız, bunu yapmayı kabul eden uluslararası bir kuruma gideceğiz. Size yalvarmayacağız. Bu akşamdan itibaren (Tel Aviv'deki) Savunma Bakanlığı önünde beklemeye başlayacağız ve hiçbir yere gitmeyeceğiz" dedi.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun basın ofisinden yapılan açıklamada ise bir tarih verilmeksizin "esir yakınlarıyla yakında bir görüşmenin değerlendirildiği" ifade edildi. 

Etiketler : ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.