Gazze’de hastane katliamına dünyadan tepkiler: Açık savaş suçu

Gazze’de hastane katliamına dünyadan tepkiler: Açık savaş suçu

İsrail'in Gazze'de bulunan hastaneye yönelik bombardımanında en az 500 kişinin yaşamını yitirdiği katliama dünyadan tepki yağdı.

İsrail’in Gazze’de bulunan El-Ehli Baptist Hastanesi’ne yönelik bombardımanında, en az 500 kişi yaşamını yitirdi. İsrail’in gerçekleştirdiği katliama, Dünya Sağlık Örgütü (WHO) ve Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) başta olmak üzere dünyadan tepki yağdı. 

BM: SALDIRILAR SONLANDIRILMALI 

Saldırıyı şiddetle kınayan Birleşmiş Milletler (BM), siviller ve sağlık tesislerine yönelik saldırıların sonlandırılması çağrısı yaptı. Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu (UNFPA), "UNFPA, yüzlerce insanın ölümüne neden olan Gazze'deki el-Ehli Baptist Hastanesi'ne yönelik saldırıyı şiddetle kınıyor" açıklaması yaptı. 

WHO: SAĞLIK HİZMETLERİ KORUNMALI

WHO Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, X hesabından yaptığı paylaşımda, “İlk haberler yüzlerce ölü ve yaralı olduğuna işaret ediyor. Sivillerin ve sağlık hizmetlerinin derhal korunması için çağrıda bulunuyoruz" mesajı paylaştı. Ghebreyesus, İsrail tarafından yapılan hastanelerin tahliye talebinin geri alınması talebinde bulundu. 

UNICEF: ACİL ATEŞKES İLAN EDİLMELİ 

UNICEF, acil ateşkes çağrısında bulunarak, “UNICEF, yüzlerce sivilin ölümüne yol açan Gazze'deki el-Ehli Baptist Hastanesine yönelik saldırıyı şiddetle kınıyor" ifadelerine yer verdi. Çocuklar, siviller ve onların kullandığı altyapıların korunması gerektiği belirtilen mesajda, "Acilen ateşkes ve insani yardım erişimine ihtiyacımız var" çağrısı yapıldı.

KANADA: KORKUNÇ VE KABUL EDİLEMEZ

Kanada Başbakanı Justin Trudeau, saldırının korkunç ve kabul edilemez olduğunu belirtti. 

MISIR: İNSANİ HUKUKUN İHLALİ

Mısır hükümeti de İsrail'i "toplu cezalandırma politikalarına" derhal son vermeye çağırdı. Mısır Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, “Mısır Arap Cumhuriyeti, İsrail'in Gazze Şeridi'ndeki el-Ehli Baptist Hastanesini bombalayarak yüzlerce masumun hayatını kaybetmesine neden olan saldırıyı en güçlü ifadelerle kınadı. Sivil tesislerin kasıtlı olarak bombalanmasının uluslararası ve insani hukukun ciddi bir ihlalidir” diye belirtildi. 

İRAN: VAHŞİ BİR SAVAŞ SUÇU 

İran Dışişleri Bakanlığı, katliamı "vahşi bir savaş suçu" ve "soykırım" olarak nitelendirdi. İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Nasır Kenani, İsrail'in uluslararası hukukun ilke ve kurallarına en ufak bir bağlılığının olmadığını bir kez daha dünyaya ilan ettiğini ifade etti. İran'ın saldırıyı en güçlü şekilde kınadığını aktaran Kenani, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi başta olmak üzere uluslararası toplumdan, Gazze'de işlenen savaş suçunun boyutlarının hızla araştırılması ve olayın sorumlusu İsrailli yetkililerin yargılanması konusunda, sorumluluğunu yerine getirmesini beklediklerini dile getirdi.

KATAR: VAHŞİCE BİR KATLİAM

Hastane saldırısını kınayan Katar, saldırıyı “vahşice bir katliam ve uluslararası hukukun ihlali” olarak nitelendirdi. 

ÜRDÜN: ULUSLARARASI KORUMA SAĞLANMALI 

Ürdün hükümeti, "Gazze'deki el-Ehli Baptist Hastanesi saldırısını şiddetle kınıyor, Filistin halkı için uluslararası koruma sağlanmasını ve savaşın derhal sona ermesini istiyoruz" açıklaması yaptı. 

ARAP BİRLİĞİ: BU TRAJEDİ DURDURULMALI 

Arap Birliği Genel Sekreteri Ahmed Ebul Gayt, saldırıya dair yaptığı açıklamada, “Hangi akıl hastası, savunmasız insanların olduğu bir hastaneyi kasten bombalar? Arap kurumlarının savaş suçlarını belgelediğini ve suçluların yaptıkları yanına kar kalmayacak. Batı bu trajediyi derhal durdurmalı" şeklinde konuştu.

RUSYA: AÇIKÇA SAVAŞ SUÇU

Rusya Güvenlik Konseyi Başkan Yardımcısı Medvedev de, saldırıyı kınayarak, “Gazze Şeridi'nde bir hastaneye yapılan korkunç saldırı açıkça savaş suçudur" ifadelerinde bulundu.

Etiketler : ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.