Gazze nüfusunun yarısı açlık çekiyor

Gazze nüfusunun yarısı açlık çekiyor

Gazze bombalanmaya devam edilirken Birleşmiş Milletler, açlıkla karşı karşıya olan Gazzelilere savaşın yoğunluğu nedeniyle yardım dağıtımının büyük ölçüde durduğunu açıkladı.

İsrail savaş uçakları ve tankları Gazze’nin güneyini bombalarken Birleşmiş Milletler, savaşın yoğunluğu nedeniyle açlıkla karşı karşıya olan Gazzelilere yardım dağıtımının büyük ölçüde durduğunu açıkladı. Gazze nüfusunun yarısının açlık çektiği belirtildi.

"BU AÇLIKTAN ÖLMEK DEMEK"

Reuters’a konuşan bölge halkı, İsrail ordusunun bu ay halka “güvenlikleri için” gitmelerini emrettiği Refah’taki bombardımanın son günlerin en ağır bombardımanı olduğunu söyledi. Altı çocuk babası 40 yaşındaki Abu Halil, “Ekmek bulamadım ve pirinç, tuz ya da fasulye fiyatları birkaç katına çıktı. Bu açlıktan ölmek demek. İsrail bizi iki kez öldürüyor; bir kez bombalarla, bir kez de açlıkla” diye konuştu.

Refah’ta barınan yerinden edilmiş insanlar açık alanlarda tahta ve naylondan çadırlar kurmuş durumda. Bazıları sokaklarda uyuyor.

Gazze’nin güneyindeki ana şehir Han Yunus’ta yaşayanlar da tank bombardımanının şehir merkezine odaklandığını aktardı. Bir Gazzeli, salı sabahı Hamas’ın Gazze’deki Lideri Yahya Sinvar’ın evinin bulunduğu sokakta tankların saldırdığını söyledi. Sağlık yetkilileri de gece boyunca şehirde iki kişinin öldüğünü söyledi.

GAZZE’DE NÜFUSUN YARISI AÇ

Yardım kuruluşları ise Gazzeliler arasında açlığın giderek kötüleştiğini söylerken, BM Dünya Gıda Programı Gazze nüfusunun yarısının açlık çektiğini açıkladı. BM İnsani Yardım Ofisi (OCHA) dün yaptığı açıklamada Refah bölgesinde sınırlı yardım dağıtımının yapıldığını ancak “Gazze Şeridi’nin geri kalanında, çatışmaların yoğunluğu ve ana yollardaki hareket kısıtlamaları nedeniyle son birkaç gündür yardım dağıtımının büyük ölçüde durduğunu” söyledi.

Gazze’deki kamyon sıkıntısı, devam eden yakıt eksikliği, iletişim kesintileri ve artan sayıda personelin çatışmaların yoğunluğu nedeniyle Mısır ile Refah Sınır Kapısı’na gidememesi nedeniyle yardım akışının da kısıtlandığı belirtildi.

KUZEYDE TANKLARLA HASTANE BASKINI!

Bu arada Gazze Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Eşref Al Kidra, İsrail güçlerinin Gazze’nin kuzeyindeki Kamal Adwan Hastanesine baskın düzenlediğini ve aralarında sağlık personelinin de bulunduğu erkekleri hastane avlusunda topladığını söyledi.

İsrail tanklarının kapılara dayandığını ve tüm tesisin ağır bombardıman altına alındığı öğrenildi. Hastane içindeki bazı sağlık personelinin vurularak öldürüldüğüne dair teyit edilmiş raporlar olduğu bildirilirken, hoparlörler kullanılarak 15 yaş üstü herkesin elleri havada binadan dışarı çıkmaya çağrıldığı aktarıldı.

El Cezire, “Kaynağımızdan anladığımız kadarıyla İsrail güçleri bu kişilerin gözlerini bağlayacak, kıyafetlerini çıkaracak ve sorgulanmak üzere gizli bölgelere götürecek” diye yazdı.

Yaşananlar, geçtiğimiz günlerde Halife okulunda ve UNRWA’ya bağlı diğer iki okulda yaşanan ve tüm erkeklerin gözlerinin bağlanarak sorgulanmak üzere gizli bölgelere götürülmesi görüntüleri hatırlattı.

Gazze Sağlık Bakanlığına göre İsrail’in saldırılarından ölenlerin sayısı 18 bin 412’ye çıktı. Yaklaşık 50 bin 100 kişi ise yaralandı. Binlerce kişi ise kayıp. 

Etiketler : , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.