Gazetecilerden Özmercan'a sert tepki

Gazetecilerden Özmercan'a sert tepki

ÇGD Hakkari temsilciliği, hastanede yaşanan "bebek skandalı"nı aydınlatmak yerine basına gözdağı veren Sekreter Özmercan’a sert tepki gösterdi.

KADİR KAYA / YÜKSEKOVA HABER 

HAKKARİ - Çağdaş Gazeteciler Derneği (ÇGD) Hakkari Temsilciliği, Hakkari Devlet Hastanesi Doğum Servisi’nde yaşanan skandala ilişkin haber yaptığı için Kamu Hastaneler Birliği Genel Sekreteri Vakkas Özmercan tarafından Yüksekova Haber Gazetesi’ne gönderilen gözdağı ve tehdit içeren yazısına tepki göstermek amacıyla bir basın açıklaması düzenlendi.

Hakkari Devlet Hastanesi önünde yapılan açıklamaya Hakkari'deki yerel ve ulusal gazete ve ajansların temsilcileri de destek verdi. Gazeteciler adına açıklamayı yapan ÇGD Hakkari Temsilcisi Behçet Dalmaz, Hastane Genel Sekreteri Özmercan'ın hastanede yaşanan olayın sorumluları hakkında işlem yapmak ve basını bilgilendirmek yerine basına tehdit dolu tekzip mektubu göndermesini kınadıklarını söyledi.

"BASINI SUSTURMAK İSTİYORLAR"

dalmoz.jpgYüksekova Haber’e gönderilen mektubun basını susturma girişimi olduğunu kaydeden Dalmaz, "Hakkari’de, 5 Şubat’ta doğum sancısı tutup hastaneye kaldırılan ve doğum için servise alınan 34 yaşındaki Ayşe Erdin’in doğumu sırasında bebeğinin kafasının koparılması ile sonuçlanan skandal olay ile ilgili basın mensuplarının telefonlarına cevap vermekten kaçınan Hakkari Kamu Hastaneler Birliği Genel Sekreteri Vakkas Özmercan, insanların tüylerini diken diken eden olay ile haber ajanslarının servis ettiği haber tüm TV kanallarında, gazetelerde yer aldı. Skandalın sorumluları hakkında işlem yapmak yerine, haberi yapan Yüksekova Haber internet sitesine tehdit dolu tekzip mektubu gönderen Kamu Hastaneler Birliği Genel Sekreteri Vakkas Özmecan’ın gönderdiği bu mektup basının susturulmaya çalışıldığının bir göstergesidir."dedi.

"TEHDİT GİBİ TEKZİP MEKTUBUNUN ANLAMI NE"

Dalmaz, sekreterliğin ilk gün olayı örtbas etmeye çalıştığını ifade ederek, "Bu skandalla ilgili basına ilk gün bilgi vermediği gibi haberi takip eden kentteki basın mensupları arasında ayrım gözeterek sadece bir haber ajansına bilgi verip, bunun yeterli olduğunu açıklıyor. Bu durumun olayı kapatmanın açık bir göstergesi olduğunu düşünüyoruz. Skandal ile ilgili soruşturma devam ederken, Özmercan’ın Yüksekova Haber Gazetesi Hakkari Temsilciliğine gönderdiği içeriği tehdit dolu tekzip mektubunun anlamı ne? Tekzip mektubunda, Yüksekova Haber Gazetesi’nin internet partalında konuya ilişkin çıkan haberlerin popülist ve taraflı olduğunu ileri süren ve konu ile ilgili açıklama yapan bir sendikanın açıklamalarına yer verdiğini gerekçe gösterip açıkça biz basın mensuplarını yargı gözdağıyla tehdit ediyor. Aynı mektupta geçen üyesi olduğumuzu belirttiğikleri cemiyet hangisidir? Bizim kastettiğiniz cemiyetle bir bağımız olmadığı gibi cemiyetin görevinin gazetecileri korumak olduğunu da bilmenizi istiyoruz. Sizlere soruyoruz; olayın ilk gününden beri sizi defalarca arayan basın mensuplarına neden bilgi vermekten kaçındınız? Skandal olayla ilgili olayın ikinci günü neden sadece bir haber ajansına açıklama yapma gereği duydunuz?”diye sordu.

"ANNENİN AÇIKLAMASI SİZİ YALANLIYOR"

Bebekle ilgili çelişkili açıklamalar yapıldığına işaret eden Dalmaz, “Savcılığın otopsi raporunda bebeğin kafasının koparıldığı belirtiliyor. Sizin yaptığınız açıklamada bebeğin ölü olarak dünyaya geldiği ileri sürülüyor. Ancak doğumu yapan anne Ayşe Erdin, yaptığı açıklamada bebeğinin doğum sırasında yaşadığını ve bebeğinin sesini bile duyduğunu anlatıyor. Annenin bu açıklaması sizin açıklamanızın yalan olduğunu açıkça gösteriyor. Ortada bir skandal varken basının konuyla ilgili yaptığı haberlerin taraflı olduğunu iddia ediyorsunuz. Bu skandalı ortaya çıkartmak yerine neden Yüksekova Haber'e tehdit dolu tekzip mektubu gönderiyorsunuz?"dedi. 

"ÖZMERCAN AİLEDEN VE BASIN MENSUPLARINDAN ÖZÜR DİLEMELİDİR"

Zor şartlarda çalışan Hakkari'deki basın mensuplarını hiç kimsenin susturamayacağını belirten Dalmaz, görevleri sadece doğru ve tarafsız haber yapmak olan, son olarak hastanede yaşanan skandalı ailenin beyanlarına ve kafası koparılan bebeğin fotoğraflarına dayandırarak haber yapan Hakkari’deki gazetecilere gözdağı veren Sekreter Vakkas Özmercan'ın derhal basın mensupları ve mağdur aileden özür dilemesi gerektiğini vurguladı.

"HİÇ KİMSE BASINI SUSTURAMAZ"

Basının hiç kimse tarafından susturulamayacağını ifade eden Dalmaz, “Gazeteciler bir yandan iktidarın baskısıyla, tutuklamalarla, yargılamalarla zorlu bir dönemi yaşarken, sınırın en uç noktasında zor bir coğrafyada tarafsız habercilik anlayışını sürdüren Hakkâri’deki basın mensuplarına gönderdiğiniz tekzip mektubu ile ilgili basın mensuplarından ve kafası koparılan bebeğin ailesinden derhal özür dilemenizi bekliyor, gönderdiğiniz bu mektubu da şiddetle kınıyoruz. Tarafsız basını hiç kimsenin susturamayacağını buradan bir kez daha deklere ediyoruz" diye konuştu.

ackl.jpg
2.20130211151631.jpg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
6 Yorum