"Gazeteciler tutuklu, işsizlik yüzde 35, kutlanacak bir şey yok"

"Gazeteciler tutuklu, işsizlik yüzde 35, kutlanacak bir şey yok"

TGS, 10 Ocak için yaptığı açıklamada "Sendikasız-güvencesiz çalışmanın yüzde 90 civarında olduğu, gazetecilerin hemen her gün adliye koridorlarında haberlerini savunmak zorunda bırakıldığı bir ortamda kutlanacak bir şey yok" denildi.

Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü dolayısıyla yazılı açıklama yaptı.

"Medya sektöründe işsizliğin yüzde 35’i geçtiği” vurgulanan açıklamada "10 Ocak bir mücadele günü sayılmalı” denildi.

Açıklamada özetle şu ifadeler yer aldı: “34 gazetecinin cezaevlerinde tutulduğu, RTÜK ve Basın İlan Kurumu (BİK) aracılığıyla eleştirel medya kuruluşlarının cezalandırıldığı, sendikasız-güvencesiz çalışmanın yüzde 90 civarında olduğu, basın ve ifade özgürlüğünün kısıtlandığı, gazetecilerin hemen her gün adliye koridorlarında haberlerini savunmak zorunda bırakıldığı bir ortamda kutlanacak bir şey yok.”

 2021 yılında yaşananlar ise şöyle sıralandı:

>>En az 130 davada 250 gazeteci haberleri nedeniyle yargılandı. En az 50 gazeteci gazetecilik faaliyeti nedeniyle gözaltına alındı.

>> RTÜK 23’ü Halk TV’ye, 21’i TELE 1’e, 15’i Fox TV’ye, 8’i KRT’ye ve 4’ü Habertürk’e olmak üzere 71 kararla televizyonlara 21 milyon 500 bin lira idari para cezası verdi.

>> Basın İlân Kurumu; Cumhuriyet, Evrensel, BirGün ve Sözcü başta olmak üzere gazetelere 115 gün ilân kesme cezası uyguladı.

>> Ancak bütün bu karanlık tabloya rağmen gazeteciler örgütlenerek çıkış yolunu herkese gösterdi. Sektörde sendikalaşma oranı yüzde 8,4’e çıktı.

>> Sadece son bir yılda Ege İz Gazete, AFP Türkiye, Cumhuriyet gazetesi, Dokuz 8 Haber, BBC Türkiye ve AP Türkiye sendikalı işyerlerimiz arasına katıldı. FOX TV ve Halk TV işverenlerinin sendikal yetkimize yaptığı itirazlar yargıdan dönünce medyada sendikalı işyeri sayısı daha da yükselecek.

10 Ocak neden kutlanıyor?

Basın çalışanlarının haklarını yasal güvenceye alan 212 Sayılı Kanun, 10 Ocak 1961 yılında Resmî gazetede yayınlanarak yasalaştı.

Hemen ardından Akşam, Cumhuriyet, Dünya, Hürriyet, Milliyet, Tercüman, Vatan, Yeni İstanbul ve Yeni Sabah gazetesi sahipleri, bu kanuna karşı 3 gün gazete çıkartmama kararı aldı.

İstanbul Gazeteciler Sendikası öncülüğünde gazeteciler, patronların bu hareketine karşı Basın Gazetesi adıyla bir gazete çıkarttı. Gazetecilerin dirençli duruşu sayesinde patronlar 212 Sayılı Kanun'a karşı itirazları geri çekmek zorunda kaldı.

Gazetecilerin bu mücadelesi ve kazanımı, o günden sonra '10 Ocak Çalışan Gazeteciler Bayramı' olarak kutlanmaya başlandı.

1971'deki askeri darbe ile 212 Sayılı Kanun'da bazı haklar tırpanlanınca 'Çalışan Gazeteciler Günü' olarak anılmaya başlandı. Bugün, 212 Sayılı Kanunu'n devamı olan 5953 Sayılı Basın İş Kanunu ile gazetecilerin yasal hakları belirlenmeye devam ediyor ancak son yıllardaki mahkeme kararları ile bu haklar gün be gün tırpanlanıyor. 

Etiketler : , , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.