Gazeteci Sedat Yılmaz için AYM’ye başvuru

Gazeteci Sedat Yılmaz için AYM’ye başvuru

MLSA başvurusunda, davanın gazeteciliği doğrudan ilgilendiren bir ifade özgürlüğü davası olduğunu aktardı.

Medya ve Hukuk Çalışmaları Derneği (MLSA) Hukuk Birimi, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nın başlattığı soruşturma kapsamında Nisan ayında Diyarbakır'da gözaltına alınan ve 3 Mayıs'ta "örgüt üyeliği" iddiasıyla tutuklanan Mezopotamya Ajansı (MA) editörü Sedat Yılmaz adına Anayasa Mahkemesi'ne (AYM) başvuruda bulundu.

Mezopotamya Ajansı'nda yer alan habere göre, MLSA başvurusunda, Yılmaz'ın gözaltı işlemlerinde Anayasa ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi (AİHS) ile getirilen "işkence ve kötü muamele" yasağının ile "özel ve aile yaşam hakkının" ve "ifade özgürlüğü"nün ihlal edildiğini belirtti ve davanın gazeteciliği doğrudan ilgilendiren bir ifade özgürlüğü davası olduğunu aktardı. 

Ayrıca tutuklamanın politik saiklerle yapıldığı, Kürt ve muhalif gazeteci olması ve zamanlama olarak Türkiye'deki Cumhurbaşkanlığı seçimi öncesi meydana gelmesi nedeniyle AİHS 18. maddesinin de ihlal edildiği kaydedildi.

Ne olmuştu? 

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nın başlattığı bir soruşturma gerekçe gösterilerek, 15 ayrı kentte evlere düzenlenen baskınlarda 29 Nisan'da Diyarbakır'da gözaltına alınan Dicle Fırat Gazeteciler Derneği (DFG) Eşbaşkanı Dicle Müftüoğlu, Mezopotamya Ajansı (MA) editörü Sedat Yılmaz ve eşi Selma Yılmaz ile İstanbul'da gözaltına alınan Sedat Yılmaz'ın kardeşi Filiz Yılmaz Ankara'ya getirilmişti.

Dosyaya getirilen 24 saatlik avukat görüş kısıtlamasının ardından avukatlarıyla görüşen Yılmaz ve Müftüoğlu, Ankara'ya otobüsle getirilirken 15 saat boyunca kelepçe ile tutulduklarını, 24 saat boyunca da aç bırakıldıklarını söylemişti.

Yılmaz, Sincan 2 Nolu F Tipi Yüksek Güvenlikli Kapalı Cezaevi'nde tutulurken, DFG Eşbaşkanı Dicle Müftüoğlu ise Sincan Kadın Kapalı Cezaevi'nde tutuluyor. Selma Yılmaz ve Filiz Yılmaz ise serbest bırakıldı.

Etiketler : , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.