Gazeteci örgütlerinden Cumhurbaşkanı'na veto çağrısı

Gazeteci örgütlerinden Cumhurbaşkanı'na veto çağrısı

Basın Enstitüsü Derneği, Türkiye Yayıncılar Birliği, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti ve Basın Konseyi Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’e ''İnternet Yasası'nı Meclis’e geri gönder” çağrısı yaptılar.

Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) torba yasa kapsamında kabul edilen internetin düzenlenmesine ilişkin 5651sayılı kanunda değişiklikler ifade özgürlüğü ve gazeteci örgütleri tarafından tepkiyle karşılandı.

Basın Enstitüsü Derneği (IPI Türkiye), Türkiye Yayıncılar Birliği (TYB), Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC)  ve Basın Konseyi Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’e “tasarıyı Meclis’e ilet” çağrısında bulundu.

IPI Türkiye: İnternet zorbaca kontrol edilecek

“Tasarının bu haliyle yasalaşması halinde Türkiye'de basın ve ifade özgürlüğünün ağır bir darbe yiyeceği uyarısında bulunuyoruz.

“Bu tasarı, ifade ve basın özgürlüğü platformlarına erişimin, yoruma açık muğlak kıstaslar üzerinden gerektiğinde iktidar eliyle keyfi bir şekilde engellenebilmesini sağlayacak bir yasal düzenek yaratacaktır. 

“İnternet ortamının özgürlükçü doğasıyla çelişen bir şekilde, o alanda da bir resmi medya oluşturulmasını hedefleyen tasarı, vatandaşın temel haklarını zedelerken, özel sektörü de otosansüre zorlayacak ve birçok ek maliyet yaratacaktır.

“Bu tasarının yasalaşması halinde oluşacak "yasal" rejimin "hukuki" olmayacağı, suistimali halinde internet ortamının zorbaca tahakküm altına alınmasına zemin hazırlayacağı açıktır.

“Tasarının, Anayasa Mahkemesi'nden dönmezse, "Ahmet Yıldırım v. Türkiye" gibi içtihat haline gelmiş ilgili kararlarını göz önünde bulundurarak Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin yaptırımına konu olacağı uyarısında bulunuyoruz. Bu anlamda böyle bir yasa, Türkiye'nin uluslararası itibarına da darbe vuracaktır.

TGC: TİB'e eşi görülmemiş yetki veriliyor

“Bu düzenlemelerin Cumhurbaşkanı tarafından TBMM’ye iadesinin zorunlu olduğu kanısındayız. TBMM Genel Kurulundan geçen düzenlemeler ile Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı’na (TİB) dünyada eşi benzeri görülmemiş yetkiler verilmektedir. TİB tüm içerik sağlayıcılardan hiçbir sınırlama olmaksızın bilgi isteyebilecek, içerik sağlayıcılar da TİB’in istediği tedbirleri uygulama yükümlülüğü altında olacaktır.”

TYB: İnternet haberciliği yara alacak

“Yasayı yayıncılık açısından son derece tehlikeli buluyoruz.  İçerik engellemelerin kapsamını genişleten, hızlandıran ve kolaylaştıran, internet kullanıcılarının fişlenmesine neden olacak ve tüm bu geniş yetkileri yürütmeye bağlı bir kuruma veren yeni düzenlemeyle Türkiye vatandaşlarının internet üzerinden bilgiye erişme ve düşüncelerini yazılı olarak paylaşma olanağı son derece kısıtlanacaktır. Sonu gelmeyecek içerik engellemeler ve cezalarla internet haberciliği ve yayıncılığı ağır yara alacaktır.

“Yayınlama özgürlüğünü engelleyecek somut bir girişim olarak bu düzenleme Türkiye’de zaten tehdit altında olan internet özgürlüğüne son darbeyi vuracak, bu konuda en yasakçı ülkeler arasında yerleşmemize neden olacaktır.

Basın Konseyi: Sansürcü zihniyete direneceğiz

"Basın Konseyi olarak halkın haber alma ve fikir özgürlüğünü ortadan kaldırmaya yönelik yasaya karşı yasal yollardan mücadelemizi sürdürmekte kararlı olduğumuzu bir kez daha açıklıyoruz. Ülke içinde ve uluslararası platformlarda, yaşadığı çağı reddeden yasakçı, sansürcü zihniyete karşı direneceğiz, özgürlüklere sahip çıkacağız."

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.