Fransa'da polis kurşunuyla ölen genç için protestolar sürüyor: En az 667 gözaltı

Fransa'da polis kurşunuyla ölen genç için protestolar sürüyor: En az 667 gözaltı

Cezayir ve Fas asıllı 17 yaşındaki Nahel M.'nin polis tarafından öldürülmesiyle başlayan protestolar birçok kentte devam ediyor. Eylemlerde, en az 667 kişi gözaltına alındı.

Fransa’nın başkenti Paris’in banliyölerinden Nanterre'de salı günü 'dur' ihtarına uymadığı gerekçesiyle Cezayir ve Fas asıllı 17 yaşındaki Nahel M.'nin polis tarafından öldürülmesinin ardından başlayan protestolarda gözaltına alınanların sayısı 667'ye yükseldi. Adı açıklanmayan ve cinayetle suçlanan 38 yaşındaki polis ise tutuklu.

Fransız Le Figaro gazetesi bu kişilerden 242'sinin Paris'te gözaltına alındığını, gözaltına alınanlardan çoğunun yaşının 14 ile 18 arasında olduğunu bildirdi. Gazete haberini, İçişleri Bakanlığı'na dayandırdı. Fransa İçişleri Bakanı Gérald Darmanin, "Görevlerini özveriyle yapan polis, jandarma ve itfaiye görevlilerine desteğim tam" dedi.

Adı Nahel M. olarak açıklanan gencin öldürülmesi sonrası Fransa'da düzenlenen protesto gösterileri üçüncü gününde devam etti. Göstericiler birçok kentte polisle çatıştı. Nahel M.'nin öldürüldüğü Nanterre'de dün Nahel M.'nin annesi dahil 6 binden fazla kişinin katıldığı ve "Adalet istiyoruz" sloganlarının atıldığı barışçıl yürüyüşten birkaç sonra polisle güvenlik güçleri arasında yeniden çatışma çıktı.

Fransa'da göstericilere karşı 40 bin polis görevlendirildi, Paris ve çevresinde birçok bölgede Perşembe akşamı tramvay ve otobüs seferleri durduruldu. Bazı bölgelerde ise sokağa çıkma yasağı ilan edildi. Paris'te halka, acil durumlar dışında itfaiyeyi aramamaları çağrısı yapıldı.

Bazı dükkanların zarar gördüğü ve yağmalandığı, polisin eylemcilere göz yaşartıcı gazla saldırdığı belirtildi.  Paris'in doğusundaki banliyölerden Clichy-sous-Bois'te ise belediye binası ateşe verildi. 

Nahel M.'yi öldürmekle suçlanan polis, hayatının tehlikede olduğunu düşündüğünü ve savunma amaçlı olarak ateş açtığını öne sürmüştü. Polisin avukatı Laurent-Franck Liénard, müvekkilinin Nahel M.'nin ailesinden özür dilediğini söyledi.

Sosyal medyada yayımlanan bir videoda bir polis memuru, bir aracın sürücüsüne silah doğrulturken görülüyor. Bir silah sesi duyulmasından sonra da araç çarparak duruyor. Le Monde'a göre polis ilk ifadesinde, Nahel M.'nin kendilerine zarar vermek amacıyla aracını üzerlerine sürdüğünü söyledi. Ancak internette yayımlanan ve Fransız haber ajansı AFP'nin teyit ettiği görüntüler polisi yalanlıyor.

Etiketler : ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.