Fransa’da demiryolları çalışanları bugün de grevde

Fransa’da demiryolları çalışanları bugün de grevde

Fransa’da demiryolları çalışanlarının başlattığı grev bugün beşinci gününde. Hükümet, diyalog vaatlerinde bulunmaya devam ederken, yarın başlayacak lise bitirme sınavlarını karşı argüman olarak kullanmaya devam ediyor.

Fransa Demiryolları Şirketi (SNCF) çalışanlarının, hükümetin reform planına karşı CGT ve SUD-Rail adlı sendikaların çağrısıyla başlattığı grev bugün de devam edecek. CGT tarafından dün yapılan açıklamada, hükümetle uzlaşma sağlananamaması nedeniyle grevin 24 saat daha uzatıldığı duyurulmuştu.

İlk gün sadece iki sendikanın çağrısına rağmen grevlere katılım oranı yüzde 27 ile son yıllardaki en yüksek oranlarına ulaşmıştı. SNCF tarafından yapılan açıklamada ise greve katılım oranının dün itibariyle yüzde 17 civarında olduğu iddia edildi.

Grevlerin tüm sendikalarca desteklenmemesine rağmen, tren seferlerindeki aksamalar özellikle bölgesel tren hatlarında (TER) etkili olmaya devam edecek. Bu hatlarda her 10 trenden sadece 4’ü hizmet verecek. Hızlı trenler (TGV) ile uluslararası seferler yapan trenler de grevden etkilenmeye devam edecek. Başkent Paris ve çevresindeki RER adlı tren hatlarında ise saat başına sadece iki tren seferi yapılacak.

LİSE SINAVLARI İÇİN 10 BİN KİŞİ GÖREVLENDİRİLECEK

Öte yandan, Fransa’da 690 bine yakın lise son sınıf öğrencisi Pazartesi’nden itibaren bir hafta sürecek bitirme sınavlarına hazırlanıyor. Hükümet ve grevi desteklemeyen bazı sendikalar, sınavlar nedeniyle demiryolları grevlerinin bitmesini istiyor.

SNCF tarafından yapılan açıklamada ise, sınav haftası boyunca 10 bin ek çalışanın tren garlarında görev alacağı ve trenlere binişlerde sınavı olan lise öğrencilerine verileceği duyuruldu. Lise öğrencilerinin sınavlarına 1 saate kadar geç girmeleri durumunda ise, sınavdan geciktikleri süre boyunca geç çıkmalarına da müsade edilecek.

CGT: GREV ÖĞRENCİLERİN SADECE YÜZDE 8’İNİ ETKİLİYOR

Demiryollarında faaliyet gösteren SNCF ve RFF şirketlerinin birleştirilmesini ve hizmetlerin rekabete açılmasını öngören yasa tasarısı Salı gününden itibaran Fransa meclisinde görüşülecek. Tasarı, demiryolları hizmetlerini yürüten şirketlerin 44 milyarı euroyu bulan borçlarını azaltmak için reform yapılmasını öngörüyor.

Şu ana kadar grevcilere yönelik diyalog çağrısı dışında net bir güvence vermeyen hükümet ve bazı sendikalar ise grevin önümüzdeki hafta içinde de sürmesi halinde, lise öğrencilerine zarar vereceği tezini öne çıkarıyorlar. Greve karşı çıkan CFDT sendikası, CGT ve SUD-Rail sendikalarını ‘sorumsuz’ davranmakla suçladı.

CGT Sendikası Genel Sekreteri Thierry Lepaon, eleştirilerin haksız olduğunu ve hükümetin aradan geçen zamana rağmen net bir tavır ortaya koymadığını söyledi. Lepaon, yarından itibaren sınava girecek olan lise öğrencilerinin sadece yüzde 8’inin okula tren vasıtasıyla gideceğini ve bu nedenle sınavların ertelenmesine yol açacağı iddialarını da ‘haksız’ olarak nitelendirdi.

Lepaon, kendilerinin reform yapılmasına karşı olmadıklarını, ancak hükümetin de demiryolları çalışanlarınının görüşlerini almadan konuyu parlamentoya (Ulusal Meclis ve Senato) getirmesinin kabul edilemeyeceğini de söyledi.

Halen tümüyle kamuya ait olan SNCF’de 250 bin dolayında kişi istihdam ediliyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.