Fincancı: 61 yıl sonra ilk kez bir geceyi kitapsız geçirdim

Fincancı: 61 yıl sonra ilk kez bir geceyi kitapsız geçirdim

Tutuklanan TTB Başkanı Fincancı: Geniş bir mekanda tek başımayım. Ancak sabuna bugün öğlenden sonra ulaşabildim. 61 yıl sonra ilk kez bir geceyi kitapsız geçirdim. Onun dışında rahatım yerinde...

'Kimyasal silah' iddialarına ilişkin yaptığı değerlendirme nedeniyle tutuklanan Türk Tabipleri Birliği (TTB) Başkanı Şebnem Korur Fincancı, 3 gündür Sincan Kadın Kapalı Cezaevi’nde.

Artı Gerçek'ten Seda Taşkın'ın sorularını yanıtlayan Fincancı cezaevi şartlarını anlattı, tutuklanmasına gerekçe yapılan açıklamalarını değerlendirdi.

“Geniş bir mekanda tek başımayım ancak sabuna bugün öğlenden sonra ulaşabildim. 61 yıl sonra ilk kez bir geceyi kitapsız geçirdim. Onun dışında rahatım yerinde” diyen TTB Başkanı Fincancı 'kimyasal silah' iddialarına ilişkin sözleriyle ilgili şunları söyledi: "İnsan hakları savunucusu olarak sorumluluğumdu. Zaten bu, görüntülere dayalı bir ön değerlendirmeydi. Burada olması gereken etkili bir soruşturmayı kendilerinin talep etmesiydi. Benim hakkımda soruşturma açmaları kuşku uyandırdı. Cezaevine kadar gelişen süreç sessiz kalmanın cezası olarak gelişti ama bu ceza bana değil topluma yönelik. Bundan sonra herhangi bir kuşku, tartışma söz konusu olduğunda insanların sessiz kalması için bir uyarıdır."

'POZİTİF AYRIMCILIĞA MARUZ KALDIM'

Gözaltında 'pozitif bir ayrımcılığa' maruz kaldığını belirten Prof. Fincancı, "Tutukluluğumun birinci gününde gazeteciler gözaltına alınmıştı. Pozisyonel işkence de dahil görüntüleri hafızamıza kazındı. Beni ise bir pamuklara sarmadıkları kaldı. Nazik, saygılı ve gereksinimlerimi dikkate alan bir yaklaşımları vardı. Ama gözaltı için eve kadar gelmeleri, evde buldukları babamdan kalma mermileri, koleksiyon ve ders materyali, piyasada satılan kitabı suç unsuru gibi medyaya servis etmeleri, mahkemeye götürmek için sabahın 05.45’ini seçmeleri, dayanışma için gelen dostlarımı şiddetle engellemeleri, gözaltı yaşatmaları pozitif ayrımcılıktan uzaklaştıkları, beni eşitledikleri noktalardı" diye konuştu.

'BEN YAYINA ÇIKTIKTAN SONRA DAVANAMEYE SON HALİNİ VERDİKLERİNİ DÜŞÜNMEK GEREKİYOR'

Fincancı, Ankara Başsavcılığı'nın TTB yönetiminin görevine son verilmesi için hazırladığı davanameye ilişkin de şunları söyledi: "Gözaltına alındığım sabah böyle bir davanameninin hazırlandığı bilgisi basına düşmüştü zaten. Üstelik bu açıklamanın ceplerinde olduğunu ben yayına çıktından sonra da son halini verdiklerini düşünmek gerekiyor. Yıllardır defalarca benzer girişimler oldu."

"Umuyorum ki dayanışma ile bu süreci de atlatacağız" diyen Şebnem Korur Fincancı "Dayanışma için yanımda duran, destek veren, açıklamalar yapan tüm insanlara umutla, umutlu bir iyimserlikle dünyayı değiştirme gücümüzün olduğunu bunu birlikte başaracağımızı tüm dostluğumla ve yüreğimle iletmek istiyorum" ifadelerini kullandı.

 

Etiketler : ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.